to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 03.06.2019

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Φίλης: Να αποτραπεί η επιστροφή στο μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς (βίντεο)

Πού θα βρει τα λεφτά η ΝΔ για το πρόγραμμά της; Από δημόσιο δανεισμό ή από την περικοπή του κοινωνικού κράτους; αναρωτήθηκε ο βουλευτής Α’ Αθήνας και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σε συζήτηση με τη βουλευτή της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.


Για το αποτέλεσμα των εκλογών στον Δήμο της Αθήνας

Για την Αθήνα είναι αναγκαία η συνεργασία. Η απλή αναλογική δημιουργεί το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις , ώστε αυτή η συνεργασία να προωθηθεί. Η ανάδειξη του Νάσου Ηλιόπουλου στην αντιπολίτευση του Δήμου θα βοηθήσει σημαντικά σε αυτό. Τα προβλήματα της Αθήνας δεν λύνονται από μια παράταξη. Χρειάζεται συναινετική αντιμετώπιση. Χαίρομαι, διότι στον Δήμο της Αθήνας υπήρξε ένα πολιτικό κλίμα ήπιας προγραμματικής αντιπαράθεσης (κάτι που έλειψε από την προεκλογική μάχη σε άλλους θεσμούς).

Σημειώνω ,όμως, το αυξημένο ποσοστό της αποχής κατά 17 %, το οποίο δείχνει ότι διευρύνεται η απόσταση ανάμεσα στον πολίτη και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Διότι η Αθήνα δεν είναι επαρχία , είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας. Θα περίμενε κανείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι ο πιο «κοντινός» προς τον πολίτη θεσμός, η συμμετοχή να είναι σημαντική. Αυτό όμως δεν συνέβη.

Για το μήνυμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών

Βεβαίως υπάρχει μήνυμα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αρχάς , να σημειώσω ότι γενικά η εναλλαγή είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, όμως : υπήρξε ένα μήνυμα νίκης της ΝΔ. Με τα ειδικότερα, ασφαλώς, στοιχεία που μπορεί κανείς να παρατηρήσει (αυξημένη αποχή , ιδιομορφία των τοπικών αναμετρήσεων κλπ), αλλά πάντως μήνυμα νίκης της ΝΔ. Ωστόσο, αυτό κατά κανένα τρόπο δεν αποτελεί πρόκριμα για την έκβαση των βουλευτικών εκλογών. Δεν υπέγραψε κανείς συμβόλαιο με την ψήφο των πολιτών. Στις βουλευτικές εκλογές, ψηφίζουμε για άλλα πράγματα : για το μέλλον της χώρας, την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος κλπ. . Ο ΣΥΡΙΖΑ, στο μεγαλύτερο διάστημα της διακυβέρνησής του, πήρε μέτρα κοινωνικής άμυνας, υπό το κράτος των μνημονιακών καταναγκασμών. Τώρα που βγαίνουμε σταδιακά από τους καταναγκασμούς αυτούς, έχουμε ξεκινήσει να ξεδιπλώνουμε ένα πλέγμα κοινωνικών μέτρων για την αξιοπρεπή εργασία και την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και οικολογική ισορροπία. Και ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια. Στόχος μας ,λοιπόν, είναι να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην ανακοπεί αυτή η πορεία.

Παραδοσιακά, υπήρχε μια «κατανομή» εξουσίας στην Ελλάδα. Υπήρχαν αντίβαρα δημοκρατίας. Η κεντρική εξουσία δεν είχε υπό τον έλεγχό της όλες τις βαθμίδες εξουσίας. Αυτό κινδυνεύει να ανατραπεί τώρα. Υπάρχει κίνδυνος επιστροφής σε ένα μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς. Το ότι «η Ελλάδα βάφτηκε μπλε» που σημειώνει πανηγυρίζοντας η ΝΔ, δεν αποτελεί θετικό μήνυμα. Το δίλημμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών είναι μεγάλο : παντοδυναμία της Δεξιάς παντού ;

Για την αυξημένη αποχή

Η αποχή των πολιτών αποτελεί κυρίως ένδειξη προβληματισμού και απόστασης από τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς. Σαφώς είναι και «ζήτημα παιδείας και δημοκρατίας», όπως λέει η κ. Μπακογιάννη. Το κυρίαρχο, όμως, στοιχείο είναι ότι οι πολίτες δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο σύστημα αντιπροσώπευσης : δεν έχουν την πεποίθηση ότι αντιμετωπίζονται τα προβλήματά τους. Βλέπουν ότι ζητήματα όπως η εργασία, το περιβάλλον, οι νέες τεχνολογίες που επιδρούν στη ζωή τους, τα δικαιώματα, βρίσκονται εκτός των προτεραιοτήτων άσκησης πολιτικής. Και σε αυτό έχουν βαρύτατες ευθύνες οι κυρίαρχες επί σειρά ετών πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, είναι η κρίση του πολιτικού συστήματος και η κρίση αντιπροσώπευσης. Κερδίζει από αυτό η Αριστερά; Όχι παντού, όχι πάντα, και όχι σήμερα. Στην Ελλάδα υπήρξε μια δυνατότητα ανάδειξης αριστερής κυβέρνησης, με διαφορετικό πρόγραμμα και προτεραιότητες. Αξιοποιήθηκε αυτή τη δυνατότητα ; Σε σημαντικό βαθμό, ναι, εάν ληφθεί υπόψη και το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο κλήθηκε να λειτουργήσει. Εφαρμόσαμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας, δηλαδή τα Μνημόνια. Αυτό είχε επιπτώσεις.

Για τη μεσαία τάξη

Τη μεσαία τάξη την κατέστρεψαν τα Μνημόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Συντάξεις των 1.400 ευρώ μειώθηκαν στα 900 ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν. Η ανεργία αυξήθηκε στο 28%. Οι ανασφάλιστοι έφτασαν στα 2 εκατομμύρια. Να μην δημιουργούμε, λοιπόν, εντυπώσεις. Η μεσαία τάξη επιβαρύνθηκε (εν μέρει) και επί ΣΥΡΙΖΑ; Ναι, επιβαρύνθηκε.

Για την οικονομία, την εργασία και την ανεργία

Η οικονομία, το παραδέχεται και η κ. Μπακογιάννη, αρχίζει να ανατάσσεται. Αυτό όμως δεν γίνεται αυτομάτως. Δεν «διατάσσεται» η ανάπτυξη. Υπήρξε μια κυβέρνηση που τα έκανε όλα αυτά. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών , βεβαίως. Αλλά είναι σημαντικό το ότι υπήρξε μια κυβέρνηση η οποία αξιοποίησε τις θυσίες αυτές για να βγούμε από το τέλμα.

Για την αξιοπρεπή εργασία, δεν αρκεί η «καλή θέληση» του εργοδότη. Το κράτος οφείλει να έχει νομοθεσία και μηχανισμούς. Και το ερώτημα είναι : θέλουμε να έχουμε τέτοιο πλαίσιο ; Το ρωτώ, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ότι με το νέο εργασιακό πλαίσιο που θέσπισε βάζει φραγμούς στην ανάπτυξη.

Είχαμε την ανασύσταση και την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας (απορώ που δεν τη βλέπει πουθενά η κ. Μπακογιάννη) και σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Για τις κοινωνικές ανισότητες

Ποιος είπε, κ. Μπακογιάννη, ότι οι φυσικές ανισότητες είναι κοινωνικό φαινόμενο ; Ποιος είπε «πελάτες» τους μαθητές στο προηγούμενο Συνέδριο της ΝΔ; Ο κ. Μητσοτάκης. Δεν λέω ότι ανάλγητος ο άνθρωπος, όμως έχει μια συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη και φιλοσοφία και αυτήν εκφράζει.

Δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι κοινωνικές ανισότητες. Άρα μπορούμε να τις άρουμε. Μπορούμε να άρουμε τις εκπαιδευτικές ανισότητες, ώστε όλα τα σχολεία στην αρχή της χρονιάς να έχουν βιβλία, καθηγητές, προγράμματα σπουδών. Μπορούμε να έχουμε σχολεία σε όλη τη χώρα με ανεβασμένο επίπεδο και όχι ορισμένα  σχολεία - ελίτ σε κάθε πόλη.

Για το «πόσο κοστίζει» το πρόγραμμα της ΝΔ και τις πηγές χρηματοδότησής του

Είναι σημαντικός (και τον είχαμε στη σημερινή συζήτηση με την κυρία Μπακογιάννη) ένας ήπιος, προγραμματικός, πολιτικός διάλογος. Όμως απαιτείται και ένα επιπρόσθετο στοιχείο : η κοστολόγηση. Ο δημοσιονομικός χώρος , σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, είναι 1, 2 δισεκατ.  ευρώ. Με αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο ως δεδομένο, η κυβέρνηση εξαγγέλλει και εφαρμόζει μέτρα. Το πρόγραμμα της ΝΔ κοστίζει 5 δισεκατ.  ευρώ. Που θα βρει τα λεφτά; Από δημόσιο δανεισμό , για να οδηγηθούμε ξανά σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό ; Ή από την περικοπή του κοινωνικού κράτους; Πρέπει να μας απαντήσει επιτέλους η ΝΔ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)