to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:33 | 18.11.2022

Πολιτική

Ν. Φίλης - Μ. Τζούφη: Στη Βουλή φέρνουν την ανοιχτή επιστολή της ΟΙΕΛΕ προς την Κεραμέως

«Ο συνολικός αριθμός των απολύσεων και παραιτήσεων ξεπερνά τις 2.500, δηλαδή ποσοστό περίπου 30% του συνόλου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της χώρας που είναι δηλωμένοι στο MySchool»,αναφέρουν οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη φέρνουν στη Βουλή με αναφορά την ανοιχτή επιστολή της ΟΙΕΛΕ στην Υπουργό Παιδείας: Μέσα σε 2 χρόνια έχει αποχωρήσει το 30% του συνόλου των εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία - ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση!

Στην ανοιχτή επιστολή η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι οι διατάξεις του ν. 4713/2020 έχουν αλλάξει προς το χειρότερο το πρόσωπο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με πιο εμφανή συνέπεια τη μαζική φυγή των εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία: από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και σήμερα, ο συνολικός αριθμός των απολύσεων και παραιτήσεων ξεπερνά τις 2.500, δηλαδή ποσοστό περίπου 30% του συνόλου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της χώρας που είναι δηλωμένοι στο MySchool!

Η ΟΙΕΛΕ παρατηρεί ότι αν πράγματι ήταν στις προθέσεις της υπουργού η θεμελίωση ενός ιδιωτικού σχολείου ποιότητας με προτεραιότητα το μαθητή κι όχι τον επιχειρηματία και τα συμφέροντά του, τότε θα έπρεπε να έχει ανοίξει το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για αλλαγές στο νομοθέτημά της.

Το κείμενο της αναφοράς του Νίκου Φίλη και της Μερόπης Τζούφη για την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων:

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη καταθέτουν ως αναφορά προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων το αριθ. πρωτ. 2455/16-11-2022 Δελτίο Τύπου της ΟΙΕΛΕ με την ανοιχτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας: Μέσα σε 2 χρόνια έχει αποχωρήσει το 30% του συνόλου των εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία, ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση! Στην επιστολή η ΟΙΕΛΕ παραθέτει ενδεικτικά ρυθμίσεις του ν. 4713/2020, εξαιρετικά μονομερείς και άδικες, που έχουν οδυνηρά αποτελέσματα στην ιδιωτική εκπαίδευση:

  • Οι απολύτως ελεύθερες, χωρίς καμιά εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, απολύσεις με αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, την καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, την αλλοίωση βαθμολογιών, την μέχρι εξάντλησης (ειδικά στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία) εκμετάλλευση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την απλήρωτη εργασία.
  • Η «εθελοντική παραίτηση» από μέρος του ωραρίου χωρίς έλεγχο και προϋποθέσεις με αποτέλεσμα δεκάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί να υποχρεώνονται με την απειλή της απόλυσης στη μείωση του ωραρίου τους.
  • Η υποχρεωτική συμμετοχή του ιδιοκτήτη στο Σύλλογο Διδασκόντων, που επί της ουσίας έχει καταργήσει κάθε έννοια θεσμικής ομαλότητας και εσωτερικής δημοκρατίας στο σχολείο.

Στην επιστολή η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι οι διατάξεις του ν. 4713/2020 έχουν αλλάξει προς το χειρότερο το πρόσωπο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η πιο εμφανής αλλαγή είναι η μαζική φυγή των εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία επισημαίνοντας ότι από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και σήμερα, ο συνολικός αριθμός των απολύσεων και παραιτήσεων ξεπερνά τις 2.500, δηλαδή ποσοστό περίπου 30% του συνόλου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της χώρας που είναι δηλωμένοι στο MySchool!! Τα νούμερα αυτά δεν έχουν κανένα ιστορικό προηγούμενο στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ίσως και στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα για ένα διάστημα 2,5 ετών. Ακολούθως, καταγγέλλει ότι το ιδιωτικό σχολείο επί των ημερών της κας Κεραμέως δεν είναι το καλό σχολείο που, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «ωριμάζει μαζί με το προσωπικό του»... είναι ένα κέντρο διερχόμενων εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι δεν θέλει ο χώρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης να ακολουθήσει τα χνάρια του τουρισμού και επιδιώκει η ιδιωτική εκπαίδευση να είναι χώρος παραμονής και όχι έξοδος κινδύνου για τους εκπαιδευτικούς, με καλές εργασιακές σχέσεις, με ηθικά και οικονομικά κίνητρα, με σοβαρή εποπτεία από την πολιτεία, με διαφάνεια, με επένδυση στην καινοτομία, με το βλέμμα στραμμένο στις νέες επιστημονικές εξελίξεις.

Τέλος, επισημαίνει ότι αν πράγματι είναι στις προθέσεις της υπουργού η θεμελίωση ενός ιδιωτικού σχολείου ποιότητας με προτεραιότητα το μαθητή κι όχι τον επιχειρηματία και τα συμφέροντά του, τότε θα πρέπει με γενναιότητα να ανοίξει το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για αλλαγές στο νομοθέτημά της.

tags: ΟΙΕΛΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)