to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ν. Φίλης: Ψήφος υπό δοκιμή στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ (βίντεο)

«Θετική γνώμη υπό δοκιμή» δήλωσε ότι θα δώσει στη νέα διοίκηση της ΕΡΤ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης στην τοποθέτηση του κατά της συζήτηση της επιτροπής της Βουλής για το διορισμό του Προέδρου Διευθύνοντος Συμβούλου και των τριών μελών του Δ.Σ. της ΕΡΤ.


Βάσισε τη θέση του αυτή στην επιδίωξή του «να ανοίξει γρήγορα η ΕΡΤ» και υπογράμμισε τη δυσχερή του θέση, καθότι έχει επιφυλάξεις για το νέο Δ.Σ. "Ας μην θεωρηθεί όμως έγκριση και λευκή επιταγή. Θα σας κρίνουμε. Αρχή άνδρα δείκνυσι και θα τα ξαναπούμε με βάση τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου», τόνισε ο Ν. Φίλης σχετικά με τη θετική του ψήφο.

Αναφερόμενος στο μαύρο της ΕΡΤ είπε ότι «δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά ένα καθοριστικό πολιτικό γεγονός» ενώ για τις παθογένειες της ΕΡΤ υποστήριξε ότι συνετέλεσαν όλες οι διοικήσεις ως σήμερα. Επεσήμανε όμως ότι είναι μια «καλή ευκαιρία» για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση «να πάρει το αίμα της πίσω» λόγω των απαξιωμένων ιδιωτικών καναλιών.

Ο Νίκος Φίλης έθεσε ως πρώτο στόχο της νέας διοίκησης της ΕΡΤ, την τηλεθέαση και απευθυνόμενος στο νέο Δ.Σ. τόνισε ότι «πρέπει να δημιουργήσετε ένα πρότυπο, μαζικό κανάλι δημόσιας ενημέρωσης και ποιοτικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού και όχι ένα περιθωριακό μέσο ενημέρωσης «που δεν ενοχλεί» κιόλας. Με δεδομένες τις μεγάλες λαϊκές προσδοκίες που επενδύονται στην επανασύσταση της ΕΡΤ, «μην τις διαψεύσετε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε έντονη κριτική μπροστά στην ανυπαρξία ενός προγράμματος «δεσμεύσεων και βημάτων για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σύντομα ώστε να μη γυρίσει η ΕΡΤσε αυτό που ήταν, αλλά να είναι μια νέα, διαφορετική, αξιόπιστη ΕΡΤ».

Ενώ ζήτησε να μάθει «πως αναλαμβάνεται μια ευθύνη διοίκησης της ΕΡΤ χωρίς να είναι διευκρινισμένος ο προϋπολογισμός της; Όταν δεν δεσμεύεται για τον προϋπολογισμό η κυβέρνηση, εσείς τι αναλαμβάνετε να διοικείται; Να πληρώνονται κάποιοι μισθοί; Δεν θέλει ένα ταμείο υποαπασχολούμενων εργαζομένων η κοινωνία.»

Δεν παρέλειψε να επικρίνει τη διατήρηση και στον νέο νόμο «της παθογένειας του παρελθόντος» όπως χαρακτήρισε την δυνατότητα που παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό επικρατείας να έχει την ευθύνη, για το διορισμό του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ. «Αυτό είναι μια λάθος αρχή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Ο πειρασμός της εξουσίας να ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης είναι μεγάλος και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα που έχει μια μεγάλη λαϊκή υποστήριξη, να μην μπει σε αυτό τον πειρασμό, αλλά αν αργότερα προκύψουν άλλες δοκιμασίες, ο πειρασμός θα επανέλθει δριμύτερος και εκεί θα δοκιμαστείτε και εσείς ως Διοικητικό Συμβούλιο και ο κύριος Ταγματάρχης που είναι one man show. Οι υπόλοιποι έχουν πολύ ελαττωμένες αρμοδιότητες γι' αυτό σε αυτόν επικεντρώνεται η κριτική και ζητούνται εξηγήσεις».

Τέλος πρότεινε όταν ανασυσταθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ να είναι δική τους αρμοδιότητα ο διορισμός του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ και όχι του εκάστοτε υπουργού: «Έτσι ώστε η αρχή να μην δημιουργεί φόβους ότι θα έχουμε επανάληψη του ομφάλιου λώρου».

Όλο το ρεπορτάζ από τη συζήτηση: Ζωντανή μετάδοση: Συνεδριάζει η Επιτροπή της Βουλής για το νέο ΔΣ της ΕΡΤ (ενημέρωση)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)