to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 08.04.2015

Πολιτική

Ν. Φίλης: Ικανοποιητικές οι απαντήσεις της κυβέρνησης για τα εξοπλιστικά

«Η κρίση επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ. Όταν ψάχνουμε να βρούμε με το ζόρι 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, πρέπει να προσέχουμε στο πώς διαθέτουμε χρήματα για εξοπλισμούς» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής που συνεδριάζει για τον διορισμό της νέας διοίκησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) είπε ότι υπάρχει ζήτημα με την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα 500 εκατ. δολαρίων την ώρα που δίνει μόλις 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συμφώνησε μάλιστα με την πρόταση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να υπάρξει άμεσα κοινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα εξοπλιστικά θέματα  προκειμένου να συζητηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση. Με τον τρόπο αυτό παραδέχονται δια της τεθλασμένης την προβληματική έγκριση του ΚΥΣΕΑ και την εκταμίευση της πρώτης προκαταβολής ύψους 45 εκατ. δολαρίων χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση της Βουλής.

«Θεωρώ ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα πέντε αεροσκάφη» είπε ο κ. Φίλης και αμέσως επισήμανε: «Αλλά όμως, υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και να ψάχνουμε να βρούμε με το ζόρι 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας πρέπει να προσέχουμε – έστω και αν πιεζόμαστε από διάφορες προθεσμίες – στο πώς διαθέτουμε χρήματα για εξοπλισμούς. Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατί δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Για το μέλλον όμως να γίνει αυτή η συζήτηση».

Νωρίτερα, ο  υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας υπεραμύνθηκε του προγράμματος υποστηρίζοντας ότι τα αεροσκάφη είναι απολύτως απαραίτητα για τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.

Ωστόσο δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις στο γιατί το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) το 2009 έκρινε ομόφωνα πως τα συγκεκριμένα πέντε αεροσκάφη πρέπει να καθηλωθούν.

Οι επίμαχοι διάλογοι την συνεδρίαση της επιτροπής είναι αποκαλυπτικοί:

ΗΛ. Παναγιώτατρος: Όλοι οι γνώστες λένε ότι τα P-3 και η αναβάθμισή τους θα δώσουν υπεροπλία στο κράτος Διευκρίνιση: τα 500 εκατ. είναι συμφέρουσα τιμή σε σχέση με το να αγοράζαμε καινούρια ή κάτι άλλο αντίστοιχο;

Ε. Μεϊμαράκης: Διάβασα το non paper του Μ. Μαξίμου που λέει ότι καθηλώθηκαν τα αεροσκάφη P- 3 με απόφαση Μεϊμαράκη. Δεν αποφασίζει ο υπουργός. Με ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ (Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο) καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Ναι όμως προσυπογράψατε

Ε. ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ: Και να μην προσυπέγραφα έχουν έννομη ισχύ.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: … Τα αεροσκάφη από επιχειρησιακή πλευρά ήταν απαραίτητα έπρεπε να καλύψουν το χώρο Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου. Απόλυτα απαραίτητα κακώς απενεργοποιήθηκαν

Ε. Μεϊμαράκης: Γιατί δεν τα λέτε στον κ.  Χρηστίδη (σσ. αναφέρεται στον πρώην αρχηγό ΓΕΝ ναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη) που είναι δίπλα σας; Θα μπορούσαν να παω κόντρα σε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου; Ζήτησα εξηγήσεις και ήρθε η εισήγηση τον  Ιούλιο του 2009 και συζητείτο από το 2008.

Ν. ΤΟΣΚΑΣ: Τέλος πάντων.

Ε. Μεϊμαράκης:  Όχι τέλος πάντως. Εξαπολύετε κατηγορίες

Τόσκας: Τα 500 εκατ.ευρώ ήταν η πιο συμφέρουσα τιμή

Ν. Τόσκας: Το ξέρω καλά και μπορώ να καταδείξω υπευθύνως… τότε η ευθύνη βρίσκεται στο πουθενά. Υπάρχει ευθύνη για την απενεργοποίηση. Τώρα υπάρχει η υπηρεσιακή ανάγκη. Τα 500 εκατ. ευρώ ήταν η πιο συμφέρουσα τιμή. Αν προσπαθούσαμε να πάρουμε αμερικανικά αεροπλάνα και τα εκσυγχρονίζαμε θα ήταν πιο ψηλά το κόστος. Εγινε σύγκριση τιμών κρίθηκε συμφέρουσα καθώς εμπλέκεται και η ΕΑΒ και κρίθηκε ως καλύτερη λύση

ΖΩΗ Κωνσταντοπούλου : Ενδιαφέρον πολύ το θέμα. Προτείνω να υπάρξει μια συνεδρίαση της επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων για αυτά τα θέματα θα το βάλουμε ως ζήτημα ημερήσιας διάταξης και θα συζητηθεί

Ε. Μεϊμαράκης : Αποκρύφτηκε  και σκοπίμως ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου προς τον υπουργό. Δεν ξύπνησα ένα πρωί και είπα το σταματάμε. Αφου είναι τοσο αναγκαία γιατί ο κ. Χρηστίδης δεν το εισηγήθηκε το 2010-11-12-13;

Ν. ΤΟΣΚΑΣ:  Κ. Μεϊμαράκη ρωτήστε τον τότε αρχηγό ΓΕΝ που σήμερα είναι στέλεχος της ΝΔ. Ενεργοποιήθηκαν τώρα τα αεροσκάφη γιατί φθάσαμε στο αμήν από πλευράς επιχειρησιακών απαιτήσεων

Κωνσταντοπούλου: Για τα ζητήματα εξοπλισμών όλοι έχουμε ευαισθησία και θέλουμε διαφάνεια.

Ε. Μεϊμαράκης: Στο τέλος θα παραπεμφθώ γιατί δεν έδωσα τα 500 εκατομμύρια! Επειδή δεν υπέγραψα καμία προμήθεια! Αυτή η λάσπη δεν με ακουμπάει.

ΤΟΣΚΑΣ Αν τα διατηρούσατε στην ενέργεια δεν θα δίναμε σήμερα 500 εκατ.

Ε. Μεϊμαράκης: Πώς θα τα διατηρήσω όταν μου έλεγε το ΑΝΣ να τα καθηλώσω; Δεν έδωσα εγώ 500 εκατ. μέσα στην κρίση. Θα πήγαινα κατηγορούμενος αν δεν προσυπέγραφα την ομόφωνη απόφαση του ΑΝΣ!

Κωνσταντοπούλου: Μιλάτε εκτός μικροφώνου κ. Μεϊμαράκη και είπατε αν καταλάβαμε καλα γιατί δεν θα πάτε κατηγορούμενος και γιατί θα πηγαίνατε  αν. Μπορούμε να προγραμματίσουμε συνεδρίαση για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Η διάθεση η δική μου δεν είναι να θάψουμε οτιδήποτε, όλα θα τα συζητήσουμε.

Ηλ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: Δεν φέρουμε αντίδραση στις προμήθειες. Όχι έκπτωση τοπ καλύτερο στην πλεόν συμφέρουσα τιμή. Αν κρίνεται απαραίτητο τα P-3 θα πρέπει να γίνει για την ασφάλεια χώρας. Ρωτήσαμε μόνο για το οικονομικό γιατί δεν έχουμε συγκριτικό στοιχείο. 

Νίκος ΦΙΛΗΣ: «Η συζήτηση είναι ενδεικτική για το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο της χρυσοτόκου επιχείρησης των εξοπλισμών. Συμφωνώ με την πρόταση της Προέδρου να υπάρξει κοινή συνεδρίαση της επιτροπής μας με την επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα με αφορμή το θέμα που προέκυψε. Θεωρώ ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα πέντε αεροσκάφη. Αλλά όμως, υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Σε μια περίοδο που η κοινωνική και οικονομική κρίση επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και να ψάχνουμε να βρούμε με το ζόρι 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας πρέπει να προσέχουμε – έστω και αν πιεζόμαστε από διάφορες προθεσμίες – στο πώς διαθέτουμε χρήματα για εξοπλισμούς. Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατί δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Για το μέλλον όμως να γίνει αυτή η συζήτηση».

Κωνσταντοπούλου σε Τόσκα: Θα σας ελέγχουμε! 

Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης η κυρία Κωνσταντοπούλου επανέλαβε: «Θα υπάρξει κοινή συνεδρίαση τη επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, προκειμένου να συζητήσουμε τα ζητήματα αρμοδιότητας της ΕΑΣ και των άλλων αμυντικών βιομηχανιών και των εξοπλισμών».

Απευθυνόμενη δε προς τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα σημείωσε «γιατί το ξέρετε καλύτερα από εμένα. Μας κάνατε, άλλωστε, μια ενδιαφέρουσα ανάλυση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, για το πόσο έχι επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός και διογκωθεί το χρέος, λόγω των εξοπλισμών και καθ’ εξιν επιζήμιων συμφωνιών από τις οποίες ωφελήθηκαν οι συμπράττοντες. Θα σας ελέγχουμε! Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος της Βουλής και του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Δεν υπάρχει καχυποψία, αλλά δεν υπάρχει και λευκή επιταγή. Υπάρχει διακριτή ελεγκτική λειτουργία που συμβάλλει στη διαφάνεια και λειτουργία».

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)