to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:33 | 21.12.2017

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Φίλης: Η κατάργηση της υποχρεωτικής σαρίας βήμα για την ισονομία στη Θράκη (βίντεο)

Στο νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της σαρίας αναφέρθηκε χθες στην διαρκής επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.


Ο κ. Φίλης επισήμανε ότι «η κατάργηση της υποχρεωτικής σαρίας επιβάλλεται από τον δικαιικό πολιτισμό της χώρας μας διότι και ο ευρωπαϊκός δικαιϊκός πολιτισμός και η δική μας εσωτερική έννομη τάξη προβλέπουν ισονομία ανάμεσα στους πολίτες και βασικό στοιχείο της ισονομίας είναι οι πολίτες να απευθύνονται στην δικαιοσύνη για την επίλυση των διαφορών τους».  
 
Αν και όπως παρατήρησε  «θα θέλαμε όλοι να είναι πιο τολμηρή η επιλογή αυτή», χρειάζεται προσοχή ώστε οι αλλαγές «να ακολουθούν τις εξελίξεις στην ίδια τη μειονότητα». Ο Ν. Φίλης τάχθηκε υπέρ της επιλογής του μουφτή «από κάποιο όργανο που θα είναι αποδεκτό και από τη μειονότητα», κάτι που δεν σημαίνει απευθείας εκλογή του.

Ο Ν. Φίλης εξήρε την προσπάθεια του τότε πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, το 1990 ο οποίος «απελευθέρωσε από διάφορους κρατικούς και παρακρατικούς καταναγκασμούς τμήματα της μειονότητας εκεί» αλλά σημαντική ήταν και η προσφορά του Γ. Αρσένη ως υπουργού Άμυνας που κατήργησε τις μπάρες και του τότε υπουργού Παιδείας Γ. Παπανδρέου για τις ποσοστώσεις για τα μουσουλμανοπαίδια. Υπενθύμισε ότι και η πρωτοβουλία ίδρυσης του Τμήματος Μουσουλμανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τον ίδιο και τη Σ. Αναγνωστοπούλου έγινε μετά από μεγάλες αντιδράσεις που προσβάλλουν την έννοια του Έλληνα πολίτη.

Ειδικότερα τοποθετήθηκε για την επιλογή του μουφτή ο οποίος θα πρέπει να είναι με σεβασμό και στη θέληση της μειονότητας χωρίς αυτό να σημαίνει απευθείας εκλογή. «Μπορούμε να μελετήσουμε πολλά μοντέλα συναινετικής εκλογής του μουφτή» και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας είπε πριν μερικές ημέρες ιδέες που πρέπει να μελετηθούν στο θέμα της εκλογής.

«Το θέμα των βακουφίων είναι άλλη μια αμαρτωλή υπόθεση» τόνισε ο κ. Φίλης, όπου παράγοντες και της πλειονότητος και της μειονότητος παιρνάνε καλά, σκάνδαλα επί σκανδάλων υπάρχει ελληνική νομοθεσία που δεν εφαρμόζεται. Ο Ν. Φίλης συμπλήρωσε ότι η Θράκη είναι ελληνικό τμήμα δεν είναι κάτι άλλο και θα πρέπει να ισχύει το Σύνταγμα και ότι ισχύει για όλους τους πολίτες της χώρας.

Ειδικότερα για το ζήτημα της σαρίας ο κ. Φίλης πρότεινε αν γίνεται να συμπεριληφθεί μια τροπολογία η δυνατότητα αν διαφωνήσουν τα μέρη ή ένας από τους δύο από την κρίση του μουφτή να μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο. Δηλαδή η κρίση του μουφτή να είναι ως μια διαδικασία μεσολάβησης.

Κατ. Μπρ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)