to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:32 | 26.01.2021

Πολιτική

O Ν. Φίλης απαντά στη «φιλοξενία» του από τον κ. Πρετεντέρη

Απάντηση του Νίκου Φίλη στο σχόλιο του Πρετεντέρη αναφορικά με την τοποθέτηση του πρώτου κατά του διαχωρισμού των πολιτών με επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί· ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ


Αναλυτικά η απάντηση του Νίκου Φίλη:

Ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης μου έχει αφιερώσει στα σημερινά Νέα -προσωπικά- τη στήλη του. Αφού «με περνάει» διάφορες ειρωνείες (που ουδόλως με πειράζουν), όπως πχ. «τον Μητσοτάκη τον ρίχνει ο Φίλης» καταλήγει ότι αν και δεν είμαι γιατρός, έχω παρ' όλα αυτά να πω κάτι για το πιστοποιητικό εμβολιασμού -και δεν θα 'πρεπε. Μάλλον θα έχει την εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης που περιφέρει ως ιδέα του το «διαβατήριο εμβολιασμού» είναι γιατρός. Δεν εξηγείται αλλιώς. Αλλά καμία έκπληξη ως προς αυτό. Πολλές απροσδόκητες ιδιότητες αποδίδουν στον κ. Μητσοτάκη οι αρθρογράφοι του φιλοκυβερνητικού Τύπου.
Το σχόλιο του κ. Πρετεντέρη αφορά τη χτεσινή τοποθέτησή μου κατά του διαχωρισμού των πολιτών με επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση όσων δεν έχουν εμβολιαστεί· ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ. Η πολιτική μου θέση ήταν ότι δεν νοείται να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, όσο (α) δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα (για παράδειγμα, οι εμβολιασμένοι πιθανότατα μεταδίδουν τη νόσο σε τρίτους) και (β) όσο δεν παρέχεται το εμβόλιο σε όλους τους πολίτες.
Γράφει ο κ. Πρετεντέρης: «(...) ο κ. Φίλης αγνοεί ότι το είδος του απαρτχάιντ που έχει στο μυαλό του ισχύει παγκοσμίως και προ πολλού (...) Σε πάμπολλες χώρες δεν ταξιδεύεις χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού για διάφορες ασθένειες...». Βεβαίως. Υπάρχει βέβαια μια... λεπτή διαφορά: ότι όποιος θέλει να ταξιδέψει στις εν λόγω χώρες, ΕΧΕΙ τη δυνατότητα να κάνει το εμβόλιο και να μπει στο αεροπλάνο. Δεν είναι αρκετά στοιχειώδες; Μου κάνει εντύπωση πώς διαφεύγει στον κ. Πρεντετέρη.
Πριν λίγες μέρες (έγραφα χτες) ο Γενικός Γραμματέας του WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus στην 6η επείγουσα συνάντηση της αρμόδιας Επιτροπής για την πανδημία, τοποθετήθηκε για την «ιδέα» του ταξιδιού μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέγοντας: «Αλληλεγγύη: Δεν μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο ή να τιμωρήσουμε, κατηγορίες του πληθυσμού ή χώρες. Δίνουμε ενωμένοι τον αγώνα κατά της πανδημίας και ενωμένοι θα νικήσουμε και θα βγούμε από αυτήν». Μας θύμισε δηλαδή ότι με το «διαβατήριο» θα αποκλειστούν όχι μόνο μεγάλες κατηγορίες πληθυσμού στο εσωτερικό χωρών αλλά και ολόκληρα έθνη που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στο εμβόλιο. Αντίθετα, μαζί με όσους πρέπει πράγματι κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν, θα αποκτήσουν «ελευθέρας» άνθρωποι κοντά στην εξουσία και φυσικά άνθρωποι αρκετά εύποροι να αγοράσουν το εμβόλιο δια της ευθείας ή της πλαγίας οδού.
Νομίζω ο Dr Tedros Ghebreyesus ούτε ακροαριστερός είναι, ούτε τον Μητσοτάκη ενδιαφέρεται να ρίξει. Ένας απλός μαχητής της υγείας είναι, με σπουδές στη βιολογία και στις μεταδοτικές ασθένειες, που για περισσότερα από 20 χρόνια έχει αγωνιστεί κατά των πανδημιών και της ανισότητας με την οποία χτυπάνε τον τρίτο κόσμο.
Ίσως για αυτό καταλαβαίνει καλύτερα από τον κ. Πρετεντέρη τι συνεπάγονται παρόμοιες ρυθμίσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)