to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:15 | 30.05.2019

Πολιτική

Ν. Φίλης: Επενδύουμε στην ελπίδα για την Αριστερά, όχι στον φόβο για τη Δεξιά (βίντεο)

«Η κυβέρνηση με το έργο που έχει φέρει εις πέρας έχει δώσει ένα παράδειγμα πολιτικής ηθικής - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προνομοιακές σχέσεις με τον χώρο της Δικαιοσύνης και αυτό αποδείχθηκε στην τετραετία»


«Είναι εφικτό να υπάρξει αναστροφή του εκλογικού αποτελέσματος και θα κάνουμε το παν για αυτό» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, επισήμανε πως είναι προφανές ότι υπάρχει ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να λάβει τόσο το κόμμα όσο η κυβέρνηση και να απαντήσει θετικά.


Όπως είπε, η εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο ήταν λιγότερο επαχθές από τα προηγούμενα και με μία μέριμνα ενίσχυσης των κοινωνικά ασθενέστερων, επηρέασε αρνητικά τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα που βγαίνουμε από τους σκληρούς καταναγκασμούς των μνημονίων και έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας να εφαρμόσουμε στοιχεία της δικιάς μας πολιτικής, πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει τη δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας. Μίας δεύτερης ευκαιρίας για να αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπιστεί ουσιαστικά τα δικαιώματα της κοινωνίας μέσα από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης με κοινωνική αλληλεγγύη, οικολογική ισορροπία και δημοκρατία. Και οι τρεις όροι είναι σημαντικοί αλλιώς η ανάπτυξη είναι για τους λίγους και όχι για τους πολλούς» τόνισε ο Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης και συγκεκριμένα στην είσοδο 2 εκατ. ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία, στην κανονικότητα που υπάρχει πλέον στην εκπαίδευση, καθώς καθηγητές και βιβλία είναι από την πρώτη μέρα στα σχολεία αλλά και στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Είμαστε μία φάση σταδιακής φορολογικής ελάφρυνσης. Στο επίκεντρο της συζήτησής μας είναι οι δουλειές, ανάπτυξη με δουλειές. Αυτό που λέει η ΝΔ είναι δουλειές χωρίς κοινωνική αξιοπρέπεια, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, καθορισμένα ωράρια, χωρίς κοινωνική ασφάλιση» επισήμανε ο Ν. Φίλης.

Παράλληλα ζήτησε ο προεκλογικός αγώνας να γίνει με όρους υπαιτιότητας και προγραμματικής διακριτής αντιπαράθεσης, χωρίς προσωποποιήσεις. «Πρέπει να συζητήσουμε έχοντας μπροστά μας το μέλλον, δηλαδή ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη, οικολογική ισορροπία και δημοκρατία» τόνισε και χαρακτήρισε καταστροφικά αυτά που είπε ο Γ. Στουρνάρας. «Το πακέτο της ΝΔ για τις φοροαπαλλαγές είναι 5 δσ. ευρώ τη στιγμή που ο δημοσιονομικός χώρος είναι 1,2 δις. ευρώ. Από πού θα τα βρει η ΝΔ; Θα τα βρει από περικοπές κοινωνικών δαπανών. Δίνουμε ελπίδα, δεν τρομοκρατούμε» δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Συνεχίζοντας,  υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με το έργο που έχει φέρει εις πέρας έχει δώσει ένα παράδειγμα πολιτικής ηθικής. «Υπήρξαν συμπτώματα και συμπεριφορές ορισμένων υπουργών που είχαν χαρακτηριστικά έπαρσης. Αλλά δεν υπήρχε ούτε ένας υπουργός, ούτε ένα κυβερνητικός στέλεχος να πιάστηκε με το χέρι μέσα στο μέλι» τόνισε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

«Μπορεί να υπάρξει συναινετική λύση για την ηγεσία της Δικαιοσύνης»

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Ν. Φίλης δήλωσε ότι το Σύνταγμα και ο νόμος δε θέτουν κανένα θέμα, καθώς μπορεί η κυβέρνηση ακόμα και σε οιονεί προεκλογική περίοδο να προχωρήσει στην επιλογή των δικαστών.


«Ακούω αυτό που λένε διαπρεπείς καθηγητές για τα περί δεοντολογίας. Γιατί να πρέπει να τσακωθούμε προεκλογικά; Θα μπορούμε με τη ΝΔ συναινετικά να συζητήσουμε για το θέμα. Η επιλογή προσώπου για τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει περάσει από την διάσκεψη των προέδρων. Να κόψουμε τη διαδικασία στη μέση και ξανά από την αρχή η άλλη Βουλή;» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Πληροφορούμε ότι επικρατέστερος για εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει συγκεντρώσει πλειοψηφία 4/5, δηλαδή τον έχουν ψηφίσει όλοι και η ΝΔ. Γιατί να ρίξουμε μπαλάκι στον κομματικό ανταγωνισμό το θέμα της διοίκησης των δικαστηρίων;».

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προνομοιακές σχέσεις με τον χώρο της Δικαιοσύνης και αυτό αποδείχθηκε στην τετραετία.

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)