to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:35 | 26.04.2015

Πολιτική

Ν. Φίλης: Θλιβερό να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που υιοθετούν τις απόψεις και τα επιχειρήματα των δανειστών

"Η μνημονιακή αντιπολίτευση και τα μεγάλα συμφέροντα της διαπλοκής δρουν ως τρόικα εσωτερικού τόνισε σε συνέντευξή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Realnews


Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:

-       Κάποιες φορές λέτε «οι δανειστές και οι σύμμαχοί τους στο εσωτερικό της χώρας». Ποιους εννοείτε και γιατί;

Εννοούμε όλες αυτές τις μνημονιακές και νεομνημονιακές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Όλοι τους δρουν ως «τρόικα εσωτερικού». Κυριολεκτικά, «παίζουν τα ρέστα τους», δίνουν παράσταση κάθε βράδυ στα δελτία των οκτώ. Ο κόσμος του παλαιοκομματισμού και της διαφθοράς δεν παραδίδεται εύκολα. Επιχειρούν να διασώσουν θέσεις και προνόμιά τους, σε μια μεταβατική φάση, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία.

Ειδικότερα η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να μετατρέψει τη βαθιά κρίση ταυτότητας του κόμματος σε παράγοντα γενικότερης πολιτικής αστάθειας. Είναι θλιβερό να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που υιοθετούν απολύτως τις απόψεις και τα επιχειρήματα των δανειστών εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης.

-       Τελευταία γίνεται συζήτηση για συγκρότηση «ευρωπαϊκού μετώπου» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τον Στ. Θεοδωράκη να αρνείται να συμμετάσχει. Μπορεί να δημιουργηθεί ένα τέτοιο μέτωπο και μπορεί να καταλήξει και σε ενιαίο κόμμα κατά την εκτίμησή σας; Και με αρχηγό τον Αντ. Σαμαρά ή τον Ευ. Βενιζέλο;

Οι δυνάμεις στις οποίες αναφέρεστε λειτουργούν ως οιονεί ενιαίο κόμμα του μνημονίου, παρά την ύπαρξη ξεχωριστών κομματικών δομών και διαφορετικών ιστορικών προελεύσεων, αλλά και διαφορών σε δευτερεύοντα ζητήματα. Διανύουμε μια μακρά μεταβατική περίοδο ρήξεων και ανασυνθέσεων του πολιτικού σκηνικού, κατά την οποία το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ», διαθέτει πολιτική πρωτοβουλία, που ωστόσο απομένει να μετασχηματιστεί σε πολιτική ηγεμονία. Η πολιτική απονομιμοποίηση του παραδοσιακού δικομματικού παλαιοκομματισμού δεν αντιμετωπίζεται με «γάμους συμφερόντων», δηλαδή με ανακύκλωση των χρεωκοπημένων πολιτικών επιλογών. Απαιτεί ουσιαστικές υπερβάσεις. Το Ποτάμι δείχνει να κρατά μια απόσταση από διεργασίες που θα του αφαιρούσαν το λούστρο του «νέου». Στην πράξη όμως λειτουργεί ως συμπληρωματική δύναμη του παραδοσιακού πολιτικού τόξου, συχνά μάλιστα με πρωτοφανή μνημονιακό ζήλο ή και επιχειρήματα ακροδεξιάς κοπής, όπως φάνηκε με τη στείρα αντιπολίτευση του κυρίου Θεοδωράκη στο μεταναστευτικό και το σωφρονιστικό.

-       Εκτιμάτε ότι όντως στο παρασκήνιο προωθούνται σενάρια οικουμενικής; Από ποιους, γιατί και με ποιον επικεφαλής κ. Φίλη;

Τα περί οικουμενικής κυβέρνησης αποτελούν ευσεβείς πόθους και σχεδιασμούς επί χάρτου κατεστημένων εγχώριων και ευρωπαϊκών δυνάμεων. Ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις να μονιμοποιηθούν η λιτότητα και τα μνημόνια, να θεωρηθούν ως αυτονόητες και αναλλοίωτες αρχές, δηλαδή να αμφισβητηθεί το δικαίωμα του λαού για μια διαφορετική πορεία της χώρας. Γι΄ αυτό, τα σενάρια περί οικουμενικής συνδυάζονται και με την ανάκληση από την εφεδρεία τεχνοκρατών, τραπεζιτών, μεγαλοδικαστών κλπ. Επίσης συνοδεύονται από σχεδιασμούς διάσπασης πολιτικών κομμάτων, όπως συνέβη την περίοδο Παπαδήμου. Στην ουσία πρόκειται για ανομολόγητη υπονόμευση της δημοκρατικής αρχής. 

-       Υπό ποιες προϋποθέσεις είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης ή δημοψηφίσματος αρχές καλοκαιριού;

Καθώς αχνοφαίνεται η επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους, που θα αφορά όχι μόνο την παρούσα φάση, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την απομείωση του χρέους, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ή δημοψήφισμα, παρότι αποτελούν συνταγματικές δυνατότητες, δεν συνιστούν εξαναγκαστικές πολιτικές προτεραιότητες. Η προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να υπάρξει πρωτογενής λαϊκή έγκριση του επιδιωκόμενου προωθητικού συμβιβασμού με τους εταίρους, μπορεί να αποδειχθεί μια πολιτική πρωτοβουλία θετικού και όχι αμυντικού χαρακτήρα. Επί του παρόντος όμως, δεν μπορεί να εκτιμηθεί.  

-       Plan B για σύγκρουση με την Ευρώπη υπάρχει κ. Φίλη;

Η σύγκρουση και η ρήξη με όσα διέλυσαν την κοινωνία και ταπείνωσαν τους πολίτες είναι διαρκής από την πρώτη ημέρα σχηματισμού της κυβέρνησής μας. Αυτό είναι το δικό μας plan Β το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός έναντι του plan Α που εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις Σαμαρά- Βενιζέλου.

Οι πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων οδηγούσαν στη σύγκρουση και στη μόνιμη απόκλιση από όλα εκείνα τα στοιχεία που βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Το δικό μας σχέδιο επαναφέρει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια ως ισότιμο, υπερήφανο  και σεβαστό συνιδιοκτήτη και εταίρο κι όχι ως χώρα-παρία και αποικία χρέους.

-       Η σύγκρουση με τη διαπλοκή που εξαγγείλατε πού θα επικεντρωθεί και μέχρι πού θα φτάσει;

Το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκκαλο. Το κλειστό σύστημα εξουσίας είναι υπεύθυνο για τη σημερινή κρίση που ζει η χώρα. Θα χτυπήσουμε μονοπωλιακά ή ολιγοπωλιακά συμφέροντα και καρτέλ που νοθεύουν τον ανταγωνισμό, εμποδίζουν την είσοδο νέων παικτών και την ανάδειξη νέων παραγωγικών πρωτοβουλιών. Θα ανοίξουν οι «μαύρες λίστες», θα καταργηθούν οι τριγωνικές συναλλαγές, θα μπει τάξη στην ανομία των μίντια, θα χτυπηθεί το πελατειακό σύστημα σε όλη την πυραμίδα. Προφανώς πρόκειται για παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα, αλλά και για πρωτοβουλία απόδοσης δικαιοσύνης.

-       Τι πρέπει να διορθώσει η κυβέρνηση κ. Φίλη με βάση την έως τώρα λειτουργία της;

Η κυβέρνηση πρέπει παράλληλα με τη διαπραγμάτευση, που απορροφά ένα μεγάλο μέρος του δυναμισμού της, να στραφεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εσωτερική διακυβέρνηση. Οι νόμοι που ψηφίζουμε στη Βουλή (και που είναι ήδη αρκετοί και σημαντικοί), θα πρέπει στη συνέχεια να υποστηρίζονται από συγκροτημένες επιχειρησιακές δομές σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και από συγκεκριμένα σχέδια εφαρμογής, ελέγχου και διαφάνειας με τη συμμετοχή των κοινωνικών οργανώσεων, της αυτοδιοίκησης και των πολιτών. Τα μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλα τα πεδία άσκησης κυβερνητικής πολιτικής θα κρίνουν την προσπάθειά μας. Για παράδειγμα: Δεν αρκεί η ΕΡΤ να εκπέμψει, μεγαλύτερη  σημασία έχει  να κατακτήσει ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού, χάρη στην αμεροληψία της, στο  πρόγραμμα και στην ποιότητά της. Φοβάμαι, ότι, χωρίς αυτά τα ποιοτικά στοιχεία και τα μετρήσιμα αποτελέσματα, οποιαδήποτε επιτυχία στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν θα είναι αρκετή. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)