to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:53 | 21.10.2021

Πολιτική

Ν. Φίλης: Είναι σε θέση να διαψεύσουν το pushback με μια συνέντευξη Τύπου, παρόντων των προσφύγων της Ικαρίας;

Ο Ν. Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, καλεί την κυβέρνηση να διαψεύσει τις αναφορές για επαναπροώθηση προσφύγων από την Ικαρία την Κυριακή 17/10: «Το Λιμενικό, το Υπουργείο Μετανάστευσης ας τη διαψεύσει, παρουσιάζοντας σήμερα σε μια συνέντευξη Τύπου από το καμπ, τους 23 πρόσφυγες / μετανάστες που εμφανίζονται στις φωτογραφίες στην Ικαρία. Άραγε θα το πράξει, ώστε να αποφύγει κάθε υπόνοια παράνομου pushback;Διαφορετικά θα επιβεβαιώσει την εγκληματική παρανομία»


(στη φωτ., οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Ικαρία την Κυριακή και «εξαφανίστηκαν»)

Στην παρακάτω δήλωση προχώρησε ο Ν. Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σχετικά με το νέο περιστατικό push back στην Ικαρία: 

Το πρωί της Κυριακής 17 Οκτωβρίου, έφτασαν με βάρκα και αποβιβάστηκαν στην περιοχή Ράχες Ικαρίας 23 πρόσφυγες/μετανάστες, στους οποίους προσφέρθηκαν από τους κατοίκους είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα. Νωρίς το μεσημέρι της ίδιας μέρας, επιβιβάστηκαν σε σκάφος του λιμενικού «για να μεταφερθούν σε καμπ της Σάμου». Τουλάχιστον αυτή την πληροφορία έδιναν οι λιμενικοί και αστυνομικοί που επιχειρούσαν, στους κατοίκους του νησιού που είχαν προστρέξει.

Λίγες ώρες μετά, η τουρκική ακτοφυλακή ανέβαζε στην ιστοσελίδα της την ακόλουθη είδηση: «Στις 17.10.21 και ώρα 16:12 σκάφος της ακτοφυλακής κινήθηκε με βάση πληροφορία ότι παράτυποι μετανάστες βρίσκονταν σε σωσίβια λέμβο ανοιχτά του Menderes, αφού είχε σπρωχτεί πίσω στα τουρκικά ύδατα από τις ελληνικές αρχές. Διεσώθησαν 22 παράτυποι μετανάστες» (πρόχειρη μετάφραση από τα τουρκικά).

Στις φωτογραφίες της τουρκικής ακτοφυλακής και εκείνες από την Ικαρία εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα (σ.σ.: δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες)

Δεν παίρνω φυσικά τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής. Ας πούμε ότι οι φωτογραφίες που ανέβασε είχαν τραβηχθεί πριν την άφιξη στην Ικαρία. Είναι πολύ εύκολο εξάλλου οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου να τη διαψεύσει, παρουσιάζοντας σήμερα σε μια συνέντευξη Τύπου από το καμπ, τους 23 πρόσφυγες / μετανάστες που εμφανίζονται στις φωτογραφίες στην Ικαρία. Άραγε θα το πράξει, ώστε να αποφύγει κάθε υπόνοια παράνομου pushback που επιφέρει ποινικές ευθύνες στα διεθνή και τα ελληνικά δικαστήρια για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς; Ή διαφορετικά θα επιβεβαιώσει την εγκληματική παρανομία.

Να θυμίσω ότι η ιστορία των push back τραβάει σε μάκρος. Μόλις προ μηνός είχαμε ερωτήσεις με καταγγελίες άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσφυγες που «εξαφανίζονται» από Κύθηρα, Καλαμάτα και αλλού, χωρίς η κυβέρνηση να έχει απαντήσει ουσιαστικά, καταλήγει ο Ν. Φίλης.

Η ανάρτηση του Ν. Φίλη:

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών: Νέα περιστατικά επαναπροωθήσεων σε δημόσια θέα στη Σάμο και την Ικαρία, και σχετική αναφορά του Aegean Boat Report

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)