to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 08.04.2015

πηγή: Η Αυγή

Πολιτική

Ν. Φίλης: Δεν είμαστε yesman στην Ευρώπη, νέα εποχή για τη χώρα η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία (βίντεο)

«Δεν είμαστε yesman στην Ευρώπη» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία σηματοδοτεί μια «νέα εποχή για τη χώρα».


Αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού εξήγησε ότι η Ελλάδα αναζητεί ένα νέο, αναβαθμισμένο ρόλο ως μέλος της Ε.Ε. «Διεκδικούμε το αυτονόητο» είπε προσθέτοντας, ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να υπάρξει σε αντιπαράθεση, με τη Ρωσία.

Παρόλο που το γεγονός αυτό το κατανοεί και η Γερμανία επιδιώκει να διαφυλάττει το προνομιακό ρόλο των διεθνών σχέσεων με τη Ρωσία, για τον εαυτό της. Η κυβέρνηση αποσκοπεί στη δυνατότητα να υπάρξουν οικονομικές συνεργασίες και εκτός Ε.Ε. για τη χώρα ώστε «να πάψει να είναι αποικία χρέους της Γερμανίας» εξήγησε ο Νίκος Φίλης διατυπώνοντας τα ερωτήματα: «Δεν αναβαθμίζει το ρόλο της η Ελλάδα, αν υπογραφεί σήμερα ο νότιος διάδρομος μεταφοράς του φυσικού αερίου» ή «Αν η Ελλάδα αποκτήσει μια δύναμη ως χώρα της Ευρωζώνης δεν ενισχύεται η θέση της σε σχέση και με τους πιστωτές;»

Ξεκαθάρισε τέλος, ότι «δεν ζητάμε δανεικά από τη Ρωσία»,αλλά διεκδικούμε χρήματα από παντού αν πρόκειται για την ανασυγκρότηση της .

«Η κυβέρνηση διασφαλίζει τη σταθερότητα και το δικαίωμα του πολίτη στην ασφάλεια» δήλωσε στο Mega ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΤο δικαίωμα στην ασφάλεια δεν διασφαλίζεται με το να πέφτει η αστυνομία σε παγίδες που στήνονται από διάφορες πλευρές.

Η πλήρη καταστολή με την οποία αντιμετωπίζατε τα ζητήματα οδηγούσε στο αντίθετο αποτέλεσμα, την καταστρατήγηση του δικαιώματος του πολίτη στην ασφάλεια, καθώς δερνόντουσαν αθώοι πολίτες και διαρκώς γινόντουσαν εκτεταμένης κλίμακας επεισόδια. Αντίθετα σήμερα «καμία ανασφάλεια δεν αισθάνεται ο πολίτης».

Στον Γερ. Γιακουμάτο που μαινόταν ότι δήθεν επλήγει χθες το συναίσθημα ασφάλειας των πολιτών ωσάν το φαινόμενο των επεισοδίων είναι καινοφανές απάντησε χαρακτηριστικά «κάψατε μια χώρα και μιλάτε για ασφάλεια;» «Προβοκάτσιες στη συζήτηση δεν δέχομαι» ξεκαθάρισε ο Ν. Φίλης.

Ως πολίτης εξεπλάγην με την απόφαση για την αγορά των αεροπλάνων, αλλά οδηγήθηκε σε αυτό η κυβέρνηση γιατί τελείωναν τα χρονικά περιθώρια και δεν υπήρχε κάποια δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

Καμία διαφωνία ή αντίφαση δεν υπάρχει ανάμεσα στην επιτροπή αλήθειας για το χρέος και την κυβέρνηση εξήγησε ο Νίκος Φίλης. Στόχος της επιτροπής είναι να διερευνήσει πως φτάσαμε μέχρι εδώ. Επιπλέον ότι είναι συνομολογημένο μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα τηρηθεί με βάση τη σημερινή πραγματικότητα. Το επαχθές και επονείδιστο δεν αφορά τη σημερινή κατάσταση, αλλά τα προηγούμενα χρόνια. Το ζήτημα του χρέους αποτελεί θέμα «αμοιβαίας συνεννόησης».

Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι η διαγραφή του χρέους που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα με τη ρήτρα ανάπτυξης που αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορούμε να πληρώνουμε, αν δεν υπάρχει ανάπτυξη. «Ο λογαριασμός δεν βγαίνει» ο στόχος είναι κοινός αλλά χρειάζεται κάποια ευελιξία.

Η συζήτηση πρέπει να γίνεται με βάση το πραγματικό πρόβλημα που είναι το ζήτημα της μείωσης του χρέους και όχι το επικοινωνιακό που εξυπηρετεί το τηλεοπτικό σποτ που το αφορά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)