to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:30 | 06.06.2019

Πολιτική

Ν. Φίλης: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη στο ιερατείο της άγριας λιτότητας (ηχητικό)

"Τώρα κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Εμείς λέμε: ανάπτυξη με δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, κοινωνικό κράτος, δημοκρατία και οικολογική ισορροπία"


«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη στο ιερατείο της άγριας λιτότητας και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη», τόνισε ο βουλευτής Α’ Αθηνών και Μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στον Real FM.

«Τώρα κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Εμείς λέμε: ανάπτυξη με δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, κοινωνικό κράτος, δημοκρατία και οικολογική ισορροπία» υπογράμμισε αναφερόμενος στις εθνικές εκλογές.

Σχετικά με τους διορισμούς και τις μετατάξεις που πραγματοποιήθηκαν από υπηρεσίες του δημοσίου σε προσωποπαγείς θέσεις στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι εύκολο να κατηγορηθεί ότι κάνει «διευθετήσεις». Δύο κομματικοί «στρατοί» υπάρχουν και στη Βουλή και στο κράτος (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) . Η δε ΝΔ ας είναι πιο προσεκτική, διότι η «ταξιαρχία Μητσοτάκη» στο κράτος ,και ιδιαίτερα στη Βουλή, είναι ισχυρή».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης:


Σχετικά με τις χτεσινές εξελίξεις στη Βουλή με τις τροπολογίες και τις αποσπάσεις

Θεωρώ σωστή την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τις βουλευτικές τροπολογίες. Δεν είναι δυνατόν να εισάγονται στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας.  Αντιθέτως, οι υπουργικές τροπολογίες που καλύπτουν ανάγκες λειτουργίας του κράτους πρέπει να προωθηθούν.

Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι εύκολο να κατηγορηθεί ότι κάνει «διευθετήσεις». Δύο κομματικοί «στρατοί» υπάρχουν και στη Βουλή και στο κράτος (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) . Η δε ΝΔ ας είναι πιο προσεκτική, διότι η «ταξιαρχία Μητσοτάκη» στο κράτος ,και ιδιαίτερα στη Βουλή, είναι ισχυρή.

Για την πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές

Το δίλημμα των βουλευτικών εκλογών είναι διαφορετικό από εκείνο των ευρωεκλογών. Τώρα κρίνεται η διακυβέρνηση της χώρας. Και το ερώτημα αφορά το πρόγραμμα της διακυβέρνησης. Η συζήτηση αυτή έχει να κάνει με το μέλλον. Ποια ανάπτυξη; Ποιο μοντέλο ανάπτυξης; Χρειάζεται μια πολιτική, προγραμματική αντιπαράθεση, επί της ουσίας, για να αναδειχθούν τα δύο ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια για το μέλλον της χώρας.

Εμείς λέμε: ανάπτυξη με δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, κοινωνικό κράτος, δημοκρατία και οικολογική ισορροπία.

Ειδικά η προστασία του περιβάλλοντος αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, εάν δει κανείς και την ‘Εκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι θεωρητικό. Τις επιπτώσεις της τις ζήσαμε και στη χώρα μας. Οι καταστροφές και οι τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι είχαν έναν συντελεστή κλιματικής αλλαγής.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, τι προτείνει η ΝΔ ; Έχει εμμονή με την αλλαγή του άρθρου 24 του Συντάγματος και γενικά εναντιώνεται στο προστατευτικό πλαίσιο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχει μια χωρίς φραγμούς ανάπτυξη του οικιστικού ιστού (πχ με το RBnB). Χρειάζεται πλαίσιο.

Και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, υπάρχει μια σκληρή γραμμή λιτότητας, αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων . Τη γραμμή αυτή υπερασπίζονται και εκφράζουν ο Βέμπερ και ο Μητσοτάκης. Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει τα αντιπαρατιθέμενα σχέδια προτού αποφασίσει.

Για το αφορολόγητο, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το Ασφαλιστικό

Εμείς αύριο καταργούμε τη διάταξη για τη μείωση του αφορολόγητου. Η ΝΔ δεν θα την ψηφίσει. Και ρωτώ : πρέπει να καταργηθεί η μείωση του αφορολόγητου, ναι ή όχι; Και στο ερώτημα «γιατί τη φέρνετε τώρα», η απάντηση είναι γιατί δεν εμπιστευόμαστε καθόλου τη ΝΔ  , η οποία έχει ατζέντα σκληρής λιτότητας, ότι –στην υποθετική περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση- θα φέρει πράγματι στη Βουλή τη ρύθμιση αυτή.

Ανάπτυξη: ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε 1300 αναπτυξιακά έργα (συνολικού ύψους 5 δισεκατ.) και μάλιστα στη βιομηχανία και την αγροτοδιατροφή . Οι προηγούμενοι τι έκαναν; Μας άφησαν 6.000 ανεκτέλεστα έργα , που είχαν μάλιστα προπληρωθεί, και αφορούσαν τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας (φωτοβολταϊκά, τουρισμός).

Επενδύσεις: οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις το 2017 και το 2018 έχουν φτάσει στα μεγαλύτερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας. Ασφαλώς χρειαζόμαστε περισσότερες. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ,βάσει των  στοιχείων του πρώτου τριμήνου του 2019, έχουμε αύξηση των επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών.

Στο Ασφαλιστικό, η ΝΔ προτείνει την ιδιωτικοποίηση του πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης. Αυτό θα οδηγήσει στην κατάρρευσή του, θα συμπαρασύρει και την κύρια ασφάλιση και θα επιβάλει το μοντέλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Εμείς λέμε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλιση. Δεν είναι δυνατόν να περάσουμε σε ένα μοντέλο απόλυτης ανταποδοτικότητας, διότι αυτό οδηγεί σε κοινωνική ζούγκλα.

Για την Έκθεση της Κομισιόν και τις προσλήψεις στην εκπαίδευση και την υγεία

Τα γεράκια της λιτότητας έχουν πάρει αέρα μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αλλά το ζήτημα είναι : ήταν σωστοί οι τομείς στους οποίους κάναμε προσλήψεις; Στα νοσοκομεία και στην εκπαίδευση κάναμε προσλήψεις. Και ποια είναι η θέση της ΝΔ για το «1 φεύγει, 1 έρχεται»; Ας μας την ξεκαθαρίσει. Χτες ο κ. Σταϊκούρας, πιεζόμενος από τον κ. Σταθάκη, αναγκάστηκε να πει ότι το συζητούν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)