to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:09 | 08.05.2014

Διεθνή

Ν. Αναστασιάδης: Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου

Στην εκτίμηση ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ντερβίς Έρογλου σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ», η οποία συνέπεσε με την έναρξη του δευτέρου γύρου των συνομιλιών στην Κύπρο. Δεν θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Ν. Αναστασιάδης.


Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μιλώντας στην εφημερίδα «Χουριέτ» είπε ότι «δύο δεξιές υπογραφές θα λύσουν το κυπριακό», καθώς όπως επεσήμανε τόσο ό ίδιος όσο κι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προέρχονται από την δεξιά παράταξη και από τις οργανώσεις ΤΜΤ και ΕΟΚΑ.

«Η συμφωνία που θα υπογράψουμε θα γίνει δεκτή (από τον κόσμο ), μπορούμε να λύσουμε το κυπριακό θέμα μέχρι το τέλος του έτους», είπε.

Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για το ότι ο τουρκοκυπριακός λαός θα επικυρώσει τη δική του υπογραφή και εξέφρασε την ελπίδα το ίδιο να συμβεί και με την υπογραφή του κ. Αναστασιάδη.

Ωστόσο είπε ότι αν ο κ. Αναστασιάδης ακολουθήσει την άποψη που εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ότι «δεν έχουμε τίποτα να δώσουμε. Έχουμε μόνο να πάρουμε από τους Τούρκους», τότε φυσικά, σχολίασε, δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Ν. Αναστασιάδης: Δεν μπορών να σκεφτώ ότι δεν θα υπάρξει λύση

Στην ίδια εφημερίδα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε: «Δε θέλω ούτε καν να σκεφθώ το σενάριο, ότι δεν θα υπάρξει λύση. Η μέρα που θα κηρυχθεί επίσημα το ανεπίλυτο θα είναι μέρα πένθους, οργής και ντροπής».

Το κυπριακό, υποστήριξε ο κ. Αναστασιάδης, θα πρέπει να λυθεί για το καλό όλων.

Η λύση, είπε, είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας, που επιφορτίστηκε με ένα βαρύ πολιτικό και οικονομικό βάρος.

Τέλος στο ερώτημα γιατί οι Τουρκοκύπριοι να τον εμπιστευτούν και να προχωρήσουν σε λύση, ο πρόεδρος Ανασατσιάδης αντέστρεψε την ερώτηση και τόνισε ότι προέρχομαι από ένα χωριό στο οποίο ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι έζησαν μαζί.

Επίσης όπως είπε η οικογένειά του είχε αδελφικές σχέσεις με Τουρκοκυπρίους , τους οποίους εκτίμησε και σεβάστηκε.

«Ως Κύπριος πολίτης και ως Κύπριος πολιτικός επιθυμώ την ενοποίηση και πάλι της πατρίδας μου. Ο πατέρας μου, ο Χρύσανθος, ήταν αστυνομικός στο χωριό Σιλίκου στη Λεμεσό, όπου ζούσαν Τουρκοκύπριοι και το 1974 έσωσε τους Τουρκοκυπρίους, που είχαν δεχθεί απειλές από φανατικούς ελληνοκυπρίους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)