to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:37 | 13.10.2022

Διεθνή

Ν. Αναστασιάδης: Η Κύπρος δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία

«Η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη, έχει ανάγκη της αμυντικής θωράκισης και συνεπώς χωρίς την αμυντική θωράκιση δεν μπορεί να επιβιώσουμε» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας


Έκλεισε τη συζήτηση που είχε ανοίξει για αποστολή όπλων στην Ουκρανία ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κύπρος δεν θα αποστείλει οπλισμό στην Ουκρανία.

Το θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία προέκυψε μετά από δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στους New York Times ότι μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, είναι τώρα «μια πιθανή επιλογή» ως προμηθευτής στην Ουκρανία. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μάριος Πελεκάνος ανέφερε πως η Κύπρος «θα ήταν έτοιμη να εξετάσει» τη μεταφορά ορισμένων από τα όπλα και τα πυρομαχικά της στην Ουκρανία εάν αυτά «αντικατασταθούν με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό ίσης ισχύος και δυνατοτήτων». Παράλληλα αναφέρθηκε σε πολλές συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε αυτό το ενδεχόμενο.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έκλεισε τη συζήτηση, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την ενδεχόμενη  αποστολή οπλισμού από την Κύπρο στην Ουκρανία σημειώνοντας ταυτόχρονα την έντονη αντίδραση των κομμάτων που υπογραμμίζουν ότι θα ήταν καταστροφή για την Κυπριακή Δημοκρατία. Απαντώντας ο Ν. Αναστασιάδης, τόνισε ότι «η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη, έχει ανάγκη της αμυντικής θωράκισης και συνεπώς χωρίς την αμυντική θωράκιση δεν μπορεί να επιβιώσουμε. Συνεπώς, θέλω να καθησυχάσω. Δεν πρόκειται εμείς να αποστείλουμε όπλα στην Ουκρανία».

Συμπλήρωσε ότι «εάν υπάρχει χώρα, η οποία θέλει να αντικαταστήσει τον οπλισμό μας με σύγχρονο και εξίσου δυναμικά δημιουργώντας έτσι αποφασιστική αποτρεπτική δύναμη, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό. Εμείς στην Ουκρανία δεν τίθεται θέμα να στείλουμε».

Σε ερώτηση αν θα κινηθεί προς το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, ώστε να υπάρξει επικύρωση της ΑΟΖ, ο Πρόεδρος είπε ότι «η μη επικύρωση από το λιβανικό κοινοβούλιο ήταν η ύπαρξη αυτής της συγκεκριμένης διαφοράς που υπήρχαν κάποιες αμφισβητήσεις κλπ. Θεωρώ ότι ανοίγει ο δρόμος, ναι, να επικυρωθεί και από τον Λίβανο».

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)