to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 14.05.2013

Διεθνή

Ν. Αφρική: Νέα αναταραχή στα ορυχεία μετά την δολοφονία συνδικαλιστή

Σταμάτησαν οι εργασίες και στις 13 σήραγγες ορυχείων της Lonmin.


Χιλιάδες μεταλλωρύχοι σταμάτησαν την εργασία τους στα ορυχεία της εταιρείας Lonmin στη Νότια Αφρική μετά τη δολοφονία συνδικαλιστή του κλάδου μέσα στο σαββατοκύριακο, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του βρετανικού ομίλου.

«Οι εργασίες της Lonmin έχουν σταματήσει από το πρωί εξαιτίας μίας παράνομης διακοπής της εργασίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της εταιρείας, Σιού Βέι.

Η κ. Βέι συμπλήρωσε ότι οι εργασίες έχουν διακοπεί και στις 13 σήραγγες εξόρυξης στη βορειοδυτική νοτιοαφρικανική πόλη του Ρούστενμπουργκ.

Σύμφωνα με μάρτυρα, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, οι εργάτες τραγουδούσαν και χόρευαν στους δρόμους της πόλης.

Πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή όπου το προηγούμενο έτος είχαν χάσει τη ζωή τους 34 μεταλλωρύχοι σε συγκρούσεις στα ορυχεία της Μαρικάνα.

Τέσσερις άνδρες άγνωστης ταυτότητας σκότωσαν το Σάββατο το συνδικαλιστή Μαουέθου Στίβεν, ενώ εκείνος παρακολουθούσε αγώνα ποδοσφαίρου στο Ρούστενμπουργκ.

Επρόκειτο για στέλεχος της Ένωσης Μεταλλωρύχων και Εργαζόμενων στις Κατασκευές (AMCU), η οποία έχει αυξημένη συνδικαλιστική παρουσία στα τοπικά ορυχεία.

Ο Στίβεν ήταν μάρτυρας στην υπόθεση του χτυπήματος από την αστυνομία κατά των απεργών μεταλλωρύχων, το οποίο είχε καταλήξει στο θάνατο των 34 και αναμενόταν να κληθεί σύντομα να καταθέσει από τη δικαιοσύνη.

Το επίσημο, παλαιό συνδικάτο της Εθνικής Ένωσης Μεταλλωρύχων (NUM), από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται ότι οι απεργοί εκφοβίζουν και απειλούν τους εκπροσώπους του.

Η AMCU αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως το πλειοψηφούν συνδικάτο τόσο στα ορυχεία της Lonmin όσο και στα γειτονικά της Anglo American Platinum, εκτοπίζοντας την NUM, η οποία παραδοσιακά διατηρούσε την συνδικαλιστική πρωτοκαθεδρία.

Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)