to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:22 | 28.03.2016

πηγή: lesvosnews.net

Πολιτισμός

Μυτιλήνη-Βερολίνο: Συνήχηση αλληλεγγύης από τις καμπάνες των 2 πόλεων

Στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαρτίου, δύο καμπάνες θα ηχήσουν ταυτόχρονα στο Βερολίνο και τη Μυτιλήνη. Τρεις φορές μέσα σε πέντε λεπτά, θα χτυπάει επί ένα λεπτό κάθε φορά η καμπάνα του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Αθανασίου στην πόλη της Μυτιλήνης και η Καμπάνα της Ελευθερίας (Freiheitsglocke) στο Schöneberg στο Βερολίνο


Πρόκειται για πρωτοβουλία καλλιτεχνική στον πυρήνα της. Μέσα από την παράλληλη συνήχηση των δύο καμπάνων επιχειρείται να ενωθούν νοητά δύο τόποι που λειτουργούν σαν συμβολικά ορόσημα στην προσφυγική κρίση: Η Λέσβος, οι ακτές της οποίας συμβολίζουν το πέρασμα στην Ευρώπη και το Βερολίνο ως προορισμός της προσφυγικής Οδύσσειας.

Η Λέσβος που πέραν της πραγματικής, ιστορικής διάστασής της στην τρέχουσα προσφυγική κρίση γίνεται ένα ευρύτερο σύμβολο και για άλλους αντίστοιχους τόπους όπως η Λαμπεντούζα, ένα σύμβολο του ονείρου για ασφάλεια και σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο ήχος της καμπάνας στο Βερολίνο και στη Μυτιλήνη θα έρθει ως κάλεσμα υπενθύμισης, αφύπνισης, ευαισθητοποίησης και εγρήγορσης ως προς αυτή την ιστορικών διαστάσεων προσφυγική κρίση. Κάλεσμα για να μείνουμε ανοιχτοί με ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους βίαια ξεριζωμένους. Κάλεσμα να μείνουν ενεργά τα πολιτικά μας αντανακλαστικά απέναντι στην αυθαίρετη καταστρατήγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων όπως αυτά ορίζονται από τη συνθήκη της Γενεύης, η οποία με την πρόσφατη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει μείνει πλέον κενό γράμμα.

Ο ήχος από τις δύο καμπάνες που θα ηχήσουν ταυτόχρονα στο Βερολίνο και τη Μυτιλήνη θα αναμιχθεί και θα αναμεταδοθεί στο Διαδίκτυο. Η δράση οργανώνεται από το Neue Berliner Räume και την ανεξάρτητη εικαστικό και αλληλέγγυα ακτιβίστρια Βαρβάρα Παπαδοπούλου με την συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης και το Δημαρχείο του Schöneberg στο Βερολίνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)