to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:07 | 19.09.2016

Κοινωνία

Μυτιλήνη: Χρυσαυγίτες χτύπησαν 3 νεαρές γυναίκες - Τραμπουκισμός και σε βάρος δημοσιογράφου στη Μόρια

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ αλλά και τοπικής ιστοσελίδας, δεκάδες χρυσαυγίτες επιτέθηκαν εναντίον τριών νεαρών γυναικών, εκ των οποίων η μία γνωστή εθελόντρια που δραστηριοποιείται σε δομή φιλοξενίας στη Μυτιλήνη - Νέα κινητοποίηση με ακροδεξιό άρωμα από κατοίκους της Μόριας, ηλικιωμένος επιτέθηκε σε δημοσιογράφο τοπικής ιστοσελίδας


Οι ακροδεξιοί, επιτέθηκαν στις γυναίκες, μία εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο ακόμα μίας διαδήλωσης με ακροδεξιό άρωμα και αίτημα την εκκένωση της περιοχής από τους πρόσφυγες που ζουν έξω από το hot spot της Μόριας. Το κάλεσμα είχε βγει από  κατοίκους του χωριού και με πρωτοβουλία του προέδρου του χωριού. Από τις προηγούμενες ημέρες είχε ανακοινωθεί η στήριξη της κινητοποίησης από την αυτοαποκαλούμενη Πατριωτική Κίνηση Λέσβου. Αισθητή ήταν η παρουσία ακροδεξιών στην πορεία, με ανάλογου περιεχομένου συνθήματα και την επίθεση κατά των 3 γυναικών, επίθεση που επιβεβαιώνει και τοπική ιστοσελίδα. . Ας σημειωθεί ότι, όπως καταγγέλλεται στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η επίθεση κατά των γυναικών έγινε ενώ ήταν στο συμβάν παρόντες άνδρες υπηρεσίας ασφαλείας οι οποίοι δεν παρενέβησαν για να τις προστατεύσουν.

Τραμπουκισμός και σε βάρος δημοσιογράφου

Περίπου στη 1.30 σήμερα το μεσημέρι, η δημοσιογράφος του "Εμπρος", Ανθή Παζιάνου, βρίσκονταν στο Χοτ Σποτ της Μόριας, για να καλύψει το ρεπορτάζ με νέα επεισόδια. Στη συνέχεια έφυγε με το αυτοκίνητό της και σταμάτησε όταν είδε έναν ηλικιωμένο, άνω των 65 ετών να σηκώνει το χέρι του σε τρεις γυναίκες από τη Συρία με τα τέσσερα παιδιά τους!

Και μάλιστα τις έβριζε και τις έλεγε να φύγουν από τη χώρα. Η δημοσιογράφος στη θέα, του σπρωξίματος και της όλης επιθετικής συμπεριφοράς, αντέδρασε λέγοντάς του να σταματήσει. Χωρίς καμία αιδώ ο κύριος αυτός πλησίασε στο αυτοκίνητο και την τράβηξε από τα μαλλιά! Για να τον απωθήσει άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου της, ενώ έκανε νόημα στις γυναίκες να μπουν στο αμάξι με τα παιδιά για να μπορέσουν να ξεφύγουν, και στη συνέχεια της μετέφερε σε ασφαλές σημείο. Το συμβάν καταγγέλθηκε και στην Αστυνομία. Στη συνέχεια το "Ε" έλαβε καταγγελία από δύο εργαζόμενες σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ότι τους έγιναν φραστικές επιθέσεις από δύο ηλικιωμένους κατοίκους, που τις έλεγαν να σηκωθούν και να φύγουν και να μην τις ξαναδούν με μπλουζάκια ΜΚΟ γιατί θα τις επιτεθούν.

Όλα τα παραπάνω, ενώ στη Μόρια εκτυλίσσονταν μέτωπο δύο πυρκαγιών. Ο πρόεδρος του χωριού, Νίκος Τρακέλλης ανέφερε στο "Ε": "Θα γίνει και το μπαμ και έχουμε προειδοποιήσει γι' αυτό. Εμείς δεν μπορούμε να σταματήσουμε κανέναν, ας τους σταματήσει άλλος".

 

Ξενοφοβική σπέκουλα πίσω από την όξυνση

Εδώ και μέρες είμαστε μάρτυρες προσπαθειών που έχουν στόχο να οξύνουν το κλίμα στην πόλη μας, αναφέρει τοπική ιστοσελίδα με αφορμή τις επεισοδιακές κινητοποιήσεις που υποδαυλίσει η τοπική ακροδεξιά.  Αυτές οι προσπάθειες εντάθηκαν και με αφορμή την συγκέντρωση (της Δευτέρας) των κατοίκων της Μόριας στη Μυτιλήνη, Στην ουσία τους, ένας από τους στόχους αυτών των προσπαθειών είναι να καπηλευτούν και την αγωνία και τον αγώνα των κατοίκων της Μόριας.

Η αρχή έγινε με το βίντεο που κυκλοφόρησε τοπική ιστοσελίδα. από πρόσφατη συγκέντρωση και πορεία μεταναστών και προσφύγων. Ενώ ακούγεται καθαρά ότι οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν «freedom – freedom» η συγκεκριμένη ιστοσελίδα με μεγάλα γράμματα επιμένει ότι βλέπει και ακούει «τζιχαντιστές» που φωνάζουν«τζιχάντ- τζιχάντ»

Η συνέχεια ήρθε με την δήθεν εντολή Καμένου για την …»απαγόρευση της έπαρσης και της υποστολής» της σημαίας – που γίνεται κάθε Κυριακή στην προκυμαία. Αυτή η «είδηση» που στηρίζεται σε «πληροφορίες ανώνυμων από τη Λέσβο» κυκλοφόρησε ευρέως και στα τοπικά κοινωνικά δίκτυα, ιδιαίτερα μεταξύ ακροδεξιών.

simaia

Με αφορμή αυτή την καταφανώς ψεύτικη είδηση, ομάδες εθνικιστών της πόλης, έκαναν κάλεσμα και διοργάνωσαν σήμερα Κυριακή, μαζική παρουσία κατά την διάρκεια της υποστολής της σημαίας.

patriot

Σήμερα το απόγευμα περίπου 200 – 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία, ενώ την ίδια στιγμή ομάδα αλληλέγγυων και μεταναστών βρίσκονταν στα σκαλάκια και στο μηχανοστάσιο της ΔΕΥΑΜ φωνάζοντας συνθήματα.

Ανάμεσα στις δύο ομάδες, δημιουργήθηκαν μικροεντάσεις, ο οποίες έληξαν με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Αυτό το γεγονός, δεν απέτρεψε τις ίδιες τοπικές ιστοσελίδες να μιλάνε για «επεισόδια στο λιμάνι της Μυτιλήνης»…

lesvosgr

…με την ιστοσελίδα των τοπικών χρυσαυγιτών να κάνει λόγο για «…προσπάθεια να εμποδιστεί η υποστολή της σημαίας…»

xalesvos

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι αυτό που ζούμε είναι η εξέλιξη ενός σχεδίου που έχει σαν στόχο να οξύνει τα πράγματα στην πόλη και στο νησί.

Πατώντας πάνω σε υπαρκτά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, διάφοροι κύκλοι εντός και εκτός του νησιού διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις και προσπαθούν να διαμορφώσου το κλίμα έτσι ώστε να αλλάξουν συνολικά την εικόνα της Λέσβου και από «νησί της αλληλεγγύης» να την κάνουν ξενοφοβική και απάνθρωπη.

Όμως είναι σίγουρο ότι θα βρουν απέναντί τους την συντριπτική πλειοψηφία των κάτοικων της πόλης και του νησιού!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)