to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:52 | 20.09.2021

Πολιτική

«Μυστήριο» με τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη στη ΓΣ του ΟΗΕ - Οικονόμου: «Πιθανή η συνάντηση αν υπάρξει αίτημα»

«Εμείς θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί θα έχω συνάντηση μαζί του», είπε ο Ερντογάν αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη - Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- Στο φόντο η δυσαρέσκεια Ερντογάν για δηλώσεις στη EUMED9 και το προσφυγικό


Συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δήλωσε ότι θα έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης κατά τη αναχώρησή του για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές επιμένουν να μην επιβεβαιώνουν τα περί συνάντησης  Μητσοτάκη -  Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, καθώς «δεν υπάρχει παρόμοιο αίτημα», υπογραμμίζοντας ότι «δεν συμπίπτουν τα προγράμματα των δύο ηγετών» - επικαλούνται δε το πρόγραμμα του Ρατζίπ Τεγέπ Ερντογάν στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, όπου φαίνεται να ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η άφιξη του Κ. Μητσοτάκη.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αυτό, εξήγησε, «εφόσον ο Τούρκος Πρόεδρος παρατείνει την παραμονή του», διευκρίνισε πάντως πως «προσώρας, η παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ, όπως έχουν ανακοινωθεί τα προγράμματά τους, δείχνει ότι δεν συμπίπτει. Εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παρουσία του στις ΗΠΑ και υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά. Αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι καινούριο όσον αφορά την παρουσία των δύο ηγετών στις ΗΠΑ» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση την περασμένη Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, είχε απαντήσει ότι: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν».

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Ρ. Ερντογάν, έκανε τις εν λόγω δηλώσεις αναχωρώντας από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης «παρά τη διάψευση από την ελληνική πλευρά», Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «θα συναντηθούμε και θα συζητήσουμε στις ΗΠΑ. Βέβαια, υπάρχει η απόφαση των EUMED9, θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι ο κ. Μητσοτάκης και τι βήματα θα κάνει», χαρακτηρίζοντας την εν λόγω απόφαση ως ανεπιθύμητη.

«Στη συνάντηση των 9 χωρών, έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας απάντησε. Θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι σε αυτά που είπαν και πόσο θα αντισταθούν. Η Τουρκία δεν είναι πορτιέρης κανενός. Πρέπει να δούμε από τους απέναντί μας έντιμα βήματα. Αν δεν τα δούμε, θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τον Σκάι.

Γ. Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού συνάντηση με τον Ερντογάν

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού (σσ. για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας), η ελληνική πλευρά δεν έχει ζητήσει συνάντηση. Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών, δεν συμπίπτουν στη Νέα Υόρκη», επεσήμανε εισαγωγικώς ο υπουργός και στο δεύτερο ερώτημα αν μπορεί να αλλάξει κάτι, αν ζητηθεί, έδωσε την εξής απάντηση: «Η πολιτική είναι δυναμική, προφανώς η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες, πάντοτε το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός (...) οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πάντοτε χρήσιμοι, με μία επιφύλαξη: θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ' ελάχιστον».

   Και, υπό τη γενική τοποθέτηση, «εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει κοινή κατανόηση ότι προχωράμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι μια γενική, οικουμενική παραδοχή, βεβαίως θα πρέπει να συναντηθούμε», στο προκείμενο διευκρίνισε: «αυτήν τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας». Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας συσχέτισε την τουρκική αντίδραση των ημερών με τη σύγκληση του EUMED λέγοντας ότι «η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκονται σε μια σχετική πίεση κάθε φορά που αναλαμβάνεται μια διεθνής πρωτοβουλία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Η πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την EUMED ήταν πράγματι μια πολύ σπουδαία δράση, η οποία ενοποιεί τον ευρωμεσογειακό χώρο». Συνεπώς «βρέθηκε υπό πίεση ο Πρόεδρος Ερντογάν», παρότι, συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης, «κακώς αισθάνθηκε αυτήν την ενόχληση διότι η EUMED δεν ήταν κάτι παραπάνω από την αυτονόητη παραδοχή σεβασμού κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

   Και, αναγνωρίζοντας ότι από την τουρκική πλευρά «υπάρχει επιστροφή σε μια λογική έντασης, και ρητορική και επί του πεδίου» σημείωσε εμφατικά: «Είναι κάτι που εμείς θα αποκρούσουμε, όπως πρέπει να αποκρούσουμε. Καταλαβαίνουμε τι μεγάλη σημασία έχουν οι συμμαχίες, οι οποίες οικοδομούνται στον χώρο της Ευρώπης ακόμη κι αν αυτό λογίζεται από την Τουρκία ότι είναι επιθετική κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας προφανώς και θα εξακολουθήσουν να έχουν πλήρη εφαρμογή στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

   Στο ερώτημα δε, αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε επιπλέον ένταση, ο κ. Γεραπετρίτης ήταν κατηγορηματικός: «Πιο έτοιμη από ποτέ, η ελληνική πλευρά, και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας, έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, όπου αυτό απαιτείται, αλλά από την άλλη πλευρά, χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση στα δικαιώματά μας».

   Ερωτηθείς, εξάλλου, αν θα συνεχισθούν οι έρευνες από το γαλλικό ερευνητικό σκάφος και δη στο Καστελλόριζο, χαρακτήρισε «προφανές» το ότι «θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των σχεδίων που έχουν τεθεί. Διότι, στην πραγματικότητα συζητάμε για την ανάπτυξη των ελληνικών σχεδίων, τα οποία έχουν απόλυτο έρεισμα στις διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο της θάλασσας και στην αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου». Έδωσε, παράλληλα, τη διπλή διαβεβαίωση - μήνυμα, αφενός «εμείς θα παραμείνουμε στο πεδίο του διεθνούς ορθού λόγου», αφετέρου «αν υπάρξει κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση εκ μέρους της Ελλάδας».

   Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένη - ήταν σαφής και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τον εξοπλισμό». Άλλωστε, συμπλήρωσε, το σθένος των Ενόπλων είναι «απαράμιλλο, έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα». Ταυτοχρόνως, «είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου εκεί όπου είδαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει να είσαι επιχειρησιακά ισχυρός», επιπλέον «είδαμε να συγκεντρώνονται όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με τις ηγεσίες τους, εκεί, για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα».

   Και έκλεισε την αναφορά του στα εθνικά θέματα με τη φράση, «είμαστε στο καλύτερο σημείο που ήμασταν ποτέ».

Με πληροφορίες από Newscenter.gr, skai.gr, liberal.gr, Reuters.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)