to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:58 | 23.11.2020

πηγή: efsyn.gρ

Διεθνή

Μυστήριο με το ταξίδι του Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαράν, αρνήθηκε ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στην πόλη Νέομ μεταξύ του Αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, του πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου


Σύμφωνα με πληροφορίες από τα ισραηλινά ΜΜΕ, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, κάτι που επιθυμεί διακαώς η Ουάσιγκτον, ώστε να ενισχύσει τη συμμαχία έναντι του Ιράν. Το Ριάντ, αν και στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, έως τώρα αντιστεκόταν στις πιέσεις λόγω των ισχυρών δεσμών με τους Παλαιστινίους.

Ωστόσο τη συνάντηση έχει επιβεβαιώσει στην εφημερίδα Wall Street Journal υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος, αλλά και ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, που έδωσε συγχαρητήρια στον Νετανιάχου για το «απίστευτο επίτευγμα».

Ο Γκαλάντ δήλωσε ότι «μπορεί να μην έχει ανακοινωθεί επισήμως, αλλά η συνάντηση είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας από κάθε άποψη».

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαράν, έκανε μια ανάρτηση στο Twitter, στην οποία ανέφερε ότι «δεν πραγματοποιήθηκε καμία τέτοια συνάντηση» μεταξύ του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και Ισραηλινών αξιωματούχων και πως οι μόνοι παρόντες στη Νέομ ήταν ο Μάικ Πομπέο και Αμερικανοί και Σαουδάραβες.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, πάντως, το ταξίδι πραγματοποιήθηκε, είχε διάρκεια μερικών ωρών -από το απόγευμα της Κυριακής έως τα μεσάνυχτα- και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό συνόδευε ο επικεφαλής τη Μοσάντ, Γιόσι Κόεν. Μάλιστα, παρουσίασαν και στοιχεία από ιστοσελίδες που ασχολούνται με τις καταγραφές πτήσεων αεροσκαφών, σύμφωνα με τα οποία ένα αεροσκάφος πέταξε χθες από το Τελ Αβίβ στη Νέομ, όπου ο μπιν Σαλμάν είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πομπέο.

Η συνάντηση φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική και από Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί ούτε ο εναλλακτικός πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι.

Ο στενός συνεργάτης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Τοπάζ Λουκ, έκανε ένα «τιτίβισμα» στο οποίο ανέφερε ότι όταν ο Γκαντζ «ασχολείται με την πολιτική, ο πρωθυπουργός ασχολείται με την ειρήνη», αφήνοντας ένα καρφί κατά του υπουργού Άμυνας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ξεκινάει έρευνα για ένα σκάνδαλο που αφορά την προμήθεια υποβρυχίων.

Εξηγήσεις ζητούν οι Παλαιστίνιοι

Αφότου διέρρευσαν οι πληροφορίες για την τριμερή συνάντηση Νετανιάχου-Πομπέο-Μπιν Σαλμάν, οι δύο παλαιστινιακές οργανώσεις που έχουν έδρα τους τη Γάζα, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, με ανακοινώσεις τους ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία διευκρινίσεις για το τι έχει συμβεί.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν αντιδράσει με σφοδρότητα όταν το Μπαχρέιν, το Σουδάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ και μετά τις νέες εξελίξεις ανησυχούν πολύ.

Η Χαμάς χαρακτήρισε το ταξίδι Νετανιάχου στη Σαουδική Αραβία «εξευτελισμό και παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων», ενώ η Ισλαμική Τζιχάντ μίλησε σε «προδοσία του Αλ Άκσα και της Μέκκας». Η Παλαιστινιακή Αρχή ακόμη δεν έχει αντιδράσει στην πληροφορία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)