to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μυστήριο με χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Ολυμπιακό Όρμο του Ρίο ντε Τζανέιρο

Χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν αρχίσει μυστηριωδώς να ξεβράζονται στο μολυσμένο κόλπο του Ρίο ντε Τζανέιρο, που θα φιλοξενήσει τους αγώνες ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, και οι ειδικοί αδυνατούν να εξηγήσουν το λόγο.


Ο όρμος Γκουαναμπάρα αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο ανησυχίας μεταξύ των αθλητών που θα αγωνιστούν στο Ρίο, λόγω των ανθρωπίνων λυμάτων που καταλήγουν στα ύδατά του. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της ότι τα νερά θα είναι κατάλληλα για τη διεξαγωγή των Αγώνων. Ωστόσο η πρόσφατη εμφάνιση χιλιάδων νεκρών ψαριών, καθώς και η αποπνικτική δυσωδία της σήψης τους, έχει προκαλέσει ισχυρότερες αντιδράσεις, λιγότερο από δύο χρόνια μακριά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι δημοτικές αρχές αφαίρεσαν 20 τόνους νεκρά ψάρια του είδους σαμπάλο, από την ίδια οικογένεια με τις ρέγγες και τις σαρδέλες, καθώς και τέσσερις νεκρές θαλάσσιες χελώνες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο στοιχείο που να υποδηλώνει ότι  η αιτία εμφάνισης του φαινομένου είναι η ρύπανση.

«Οι έλεγχοι έδειξαν ότι δεν πρόκειται για θέμα χημικής ή τοξικής ρύπανσης των υδάτων», δήλωσε ο ωκεανογράφος Ντέιβιντ Ζέε του Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο. Ανάλυση του νερού από το Εθνικό Ινστιτούτο του Περιβάλλοντος δεν αποκάλυψε κάποιο τοξικό χημικό ή οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στο pH, την αλμυρότητα ή το ποσοστό οξυγόνου του νερού.

Ωστόσο σημαντική μερίδα του τοπικού πληθυσμού πιστεύει πως για το φαινόμενο ευθύνονται οι πετροχημικές δραστηριότητες του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras, διαμαρτυρόμενοι για τη μυρωδιά, την αδυναμία κολύμβησης στα νερά και την πτώση της αλιείας.

Πέντε από τα ψάρια εστάλησαν στο τμήμα βιολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο για περαιτέρω ανάλυση, ενώ μία άλλη δημοφιλής θεωρία είναι ότι για τα νεκρά ψάρια ευθύνεται η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, καθώς τα σαμπάλο είναι πολύ ευαίσθητα στην παραμικρή έλλειψη οξυγόνου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)