to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:23 | 11.03.2020

Πολιτική

Μυστικό κέντρο κράτησης προσφύγων στον Έβρο αποκαλύπτουν οι New York Times - Έμμεση επιβεβαίωση από τον Στ. Πέτσα

Σε ρεπορτάζ των Matina Stevis-Gridneff, Patrick Kingsley, Haley Willis and Sarah Almukhtar, που τιτλοφορείται «Είμαστε σαν τα ζώα: Μέσα στο μυστικό κέντρο κράτησης της Ελλάδας» αποκαλύπτεται πως όσοι πέρασαν τα σύνορα οδηγήθηκαν σε μια μυστική τοποθεσία στο χωριό Πόρος


Την ύπαρξη κρυφού κέντρου κράτησης δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα αποκαλύπτει εκτενές δημοσίευμα των New York Times. Το ρεπορτάζ της απεσταλμένης της εφημερίδας Matina Stevis-Gridneff με τις μαρτυρίες ενός Κούρδου που συνελήφθη και πέρασε 24 ώρες στο συγκεκριμένη τοποθεσία και στη συνέχεια επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία, περιλαμβάνει δορυφορικές αεροφωτογραφίες. Σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες και την επιστημονική ανάλυση των δεδομένων η εφημερίδα επιβεβαιώνει τη μυστική τοποθεσία.

Την ύπαρξη του χώρου επιβεβαιώνει και Έλληνας πρώην Αξιωματούχος που σημειώνει πως πρόκειται για «άτυπη» εγκατάσταση, που χρησιμοποιείται σε περιόδους έξαρσης των μεταναστευτικών ροών. Σύμφωνα με τον πρώην ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Προσφύγων, Μισέλ Κρεπώ, οι πρόσφυγες που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα, «κρατούνται εκεί με άκρα μυστικότητα και δίχως πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση».

Οι New York Times βασίζονται στη μαρτυρία ενός Κούρδου από τη Συρία, του 23χρονου Σομάρ Αλ Χουσεΐν, ο οποίος περιγράφει τη διαδρομή του από τα τουρκικά λεωφορεία που τους μετέφεραν στα σύνορα, το πέρασμά του με βάρκα στην Ελλάδα και τη σύλληψή του από συνοριακούς φρουρούς λίγο αργότερα. Όπως υποστηρίζει στο ρεπορτάζ, μαζί με άλλους μετακινήθηκαν βορειότερα στην «μυστική» εγκατάσταση δίπλα στο χωριό Πόρος, που περιλαμβάνει τρία κτίρια με κεραμοσκεπή που σχηματίζουν μια αυλή.

Εκεί, αναφέρει ότι κρατήθηκε 24 ώρες κάτω από βροχή, χωρίς νερό και φαγητό,  ενώ σε άλλο σημείο της εγκατάστασης ήταν απομονωμένες γυναίκες και παιδιά. «Για αυτούς, είμαστε σαν ζώα» σχολιάζει.  Οι αρχές δεν επέτρεψαν καμία επικοινωνία ή πρόσβαση σε νομική υποστήριξη, αναφέρει ο Αλ Χουσείν, ενώ την επόμενη μέρα επαναπροωθήθηκαν από διάφορα σημεία του Έβρου προς την Τουρκία.

Έμμεση επιβεβαίωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Αν και κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης, Στ. Πέτσας, διέψευσε τα δημοσιεύματα για τους νεκρούς, ωστόσο επιβεβαίωσε μέσω μιας... αριστοτεχνικής απάντησης την ύπαρξη του μυστικού κέντρου κράτησης προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο.

«Για να το λένε οι New York Times, ένα διεθνούς εμβέλιας μέσο, θα είναι αλήθεια...», απάντησε ο κυβ. εκπρόσωπος.

Δείτε το βίντεο:

«Τουλάχιστον ένας θάνατος μετανάστη έχει εξακριβωθεί»

Το ρεπορτάζ έχει εκτενή στοιχεία για τους θανάτους μεταναστών  από ελληνικά πυρά ενώ χρησιμοποιώντας τεχνικές και οπτικό υλικό, η ομάδα των Times καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον ένας από τους τρεις θανάτους που έχουν καταγγελθεί, επιβεβαιώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο παραθέτει την έρευνα και το σχετικό βίντεο της ομάδας Forensic Architecture, η οποία παρέθεσε ντοκουμέντα για τον θάνατο του 22χρονου Σύρου Μοχάμαντ αλ Αραμπ στον Έβρο το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δέχτηκε πυρά από την ελληνική πλευρά.

Η ερευνητική ομάδα έχει δημιουργήσει ένα βίντεο που περιέχει σκηνές από τη μετακίνηση του 22χρονου, τους πυροβολισμούς, τις αντιδράσεις των συντρόφων του μετά το χτύπημα, τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, καθώς και μαρτυρίες της οικογένειάς του και αυτοπτών μαρτύρων.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαίωση από το Forensic Architecture για τον φόνο του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα στα ελληνικά σύνορα

Παράλληλα, το ρεπορτάζ  παρουσιάζει και το αποκαλυπτικό βίντεο που δείχνει το λιμενικό να απωθεί βάρκα γεμάτη πρόσφυγες, ενώ ένστολος από το σκάφος πυροβολεί με καραμπίνα προς το νερό. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω βίντεο, για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση, είχε προβληθεί και σε εκτενές ρεπορτάζ του BBC για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές στη Λέσβο.

Στο κείμενο παρατίθενται οι επίσημες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, για όσα έχουν συμβεί στον Έβρο και τα νησιά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σt. Πέτσα να υπεραμύνεται των σκληρων ενεργειών της Ελλάδας τις οποίες χαρακτηρίζει «ως μία λογική απάντηση σε έναν ασύμμετρο και υβριδικό πόλεμο που προέρχεται από μία ξένη χώρα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα ευρήματα των New York Times και κάλεσε τις ελληνικές δικαστικές αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση.

Η ελληνική προσέγγιση είναι το αυστηρότερο παράδειγμα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποτροπή της επανάληψης της προσφυγικής κρίσης του 2015, λέει το δημοσίευμα, και εξηγεί ότι τότε περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι χωρίς χαρτιά πέρασαν σχετικά εύκολα μέσω της Ελλάδας σε άλλα μέρη της Ευρώπης, προκαλώντας αλλαγές στην πολιτική της γηραιάς ηπείρου σχετικά με το προσφυγικό και «τροφοδοτώντας» την άνοδο της ακροδεξιάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)