to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:17 | 15.06.2022

Πολιτική

Μύλος στην Βουλή για τον διορισμό αντιπροέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Αντιρρήσεις για την πρόταση του Άδωνι Γεωργιάδη για διορισμό της Χαρίκλειας Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει διατυπώσει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Λιανός με επιστολή του. Η είδηση αυτή πυροδότησε αντιδράσεις στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου τελικά υπέρ του διορισμού ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση.


φωτ. Eurokinissi

Όπως αναφέρθηκε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού εξέφρασε την αντίρρησή του για την πρόταση αυτή, τόσο τηλεφωνικά, όσο και με επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό στη σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση, τη σχετική επιστολή είχαν παραλάβει και βουλευτές που είναι μέλη της Επιτροπής.

Βολές Γεωργιάδη κατά Λιανού: Όποιος δε μπορεί να συνεργαστεί παραιτείται

 Κόντρα Γεωργιάδη με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι την επιλογή του αντιπροέδρου την κάνει η κυβέρνηση. Και σχολίασε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει και αυτός την υποχρέωση να συνεργαστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και της Βουλής, για να προσθέσει πως «όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται. Είναι τόσο απλό».

Ο κ. Γεωργιαδης επανήλθε στο θέμα λίγο αργότερα, λέγοντας «δεν έχω κανένα πρόβλημα να εκφράσω δημόσια - αφού δημόσια εδόθη αυτή η επιστολή από τον κ. Λιανό - την πολύ μεγάλη μου δυσαρέσκεια για την πράξη του, κυρίως διότι απαγορεύεται να αναφέρει οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής οτιδήποτε αφορά σε εν εξελίξει υποθέσεις της Επιτροπής. Αυτό απαγορεύεται ρητώς από τον νόμο». Μάλιστα, σημείωσε «και εγώ μπορεί μέσα στο υπουργικό συμβούλιο να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μπορεί να μην τους συμπαθώ τόσο πολύ, δεν είναι αυτός λόγος για να επιβάλω στον πρωθυπουργό τη δική μου άποψη».

Παρέμβαση Πολάκη: Κυβέρνηση σε αποδρομή - διαφωνούν μέχρι και τα στελέχη που διόρισε η ίδια

Ο βουλευτής του Παύλος Πολάκης στάθηκε με παρέμβαση του στην επιτροπή αλλά και με δημοσίευση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις διαπιστώσεις Λιανού και συγκεκριμένα ότι η υποψηφιότητα της Χαράς Νικολοπούλου (που πρότεινε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης) ήταν «ιδιαιτέρως προβληματική». 

Ο κ. Πολάκης τόνισε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και προϊστάμενος της, Ιωάνης Λιανός, απέστειλε χθες επιστολή προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την οποία «αποδόμησε πλήρως» την υποψηφιότητα της κ. Νικολοπούλου, κάνοντας λόγο για «προφανή ανεπάρκεια στην μέχρι σήμερα άσκηση των καθηκόντων της» και εκφράζοντας την «κατάπληξη και απογοήτευσή του» για την «επιβράβευση» όχι των ικανών, αλλά μάλλον των πλέον ακατάλληλων.

Και επιπλέον επεσήμανε ότι είναι μεγάλο το θέμα να κατηγορεί ο πρόεδρος της Επιτροπής - που εσείς επιλέξατε - την υπάλληλο - διευθύντρια». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε δελτίο τύπου από τις 25 Νοεμβρίου του 2020, για ενημέρωση σχετικά με την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα. Όπως είπε, ουσιαστικά εκεί η Επιτροπή απαντούσε ότι «έχουμε ξεκινήσει μια έρευνα από το 2019 και σε άλλες χώρες κρατάει 15 μήνες και μη μας κατηγορείτε, και εμείς ξεκινήσαμε τον έλεγχο εκεί για τις εναρμονισμένες πρακτικές και τις χρεώσεις που κάνουν οι τράπεζες αυτές τις τεράστιες». Για να προσθέσει ο κ. Πολάκης, «έναν χρόνο μετά λέει "μη μας κατηγορείτε, τελειώνουμε". Μέχρι σήμερα πόρισμα δεν έχει βγει».

Διαφωνίες και από τον Χάρη Καστανίδη

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, ο Χ. Καστανίδης υπενθύμισε πως ο κ. Λιανός επιλέχθηκε από την κυβέρνηση. Και συνέχισε λέγοντας «μου κάνει εντύπωση ότι ο κ. Λιανός, για πολύ συγκεκριμένους λόγους - δεν θα τους επικαλεστώ -για πολύ συγκεκριμένη υπόθεση που αφορά τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, μετακίνησε όπως λέει την κ. Νικολοπούλου και ζητεί τη μη επιλογή της».

Όπως είπε ο βουλευτής, «δεν διαχειρίστηκα μια διοικητική υπόθεση ακόμη και σε μία Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και συνεπώς δεν θα μπορούσα να έχω γνώση και συμπέρασμα. Μου κάνει όμως εντύπωση το γεγονός ότι το επικαλείται ένας άνθρωπος ο οποίος ενεδύθη με την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Αυτό μου κάνει εντύπωση κύριε υπουργέ, για αυτό το σχολιάζω».

>> Η επιστολή Λιανού διαθέσιμη ΕΔΩ.

Ποιος είναι ο διορισμένος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ι. Λιανός

Ιωάννης Λιανός

Ο Ιωάννης Λιανός είναι Καθηγητής, κάτοχος της έδρας  Διεθνούς Δικαίου του Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής και Διευθύνων, από την ίδρυσή του, του Κέντρου Νομικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών της Νομικής Σχολής στο University College London (UCL).

Υπήρξε κάτοχος της ερευνητικής έδρας Gutenberg της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Γαλλίας (Ecole Nationale d’Administration), της έδρας Vincent Wright του Πανεπιστημίου Sciences Po στο Παρίσι και διετέλεσε Ακαδημαϊκός Διευθύνων στο Κέντρο Δικαίου και Πολιτικής του Ανταγωνισμού του δικτύου BRICS στο Higher School of Economics. Επίσης, υπήρξε κάτοχος της ερευνητικής υποτροφίας Alexander von Humboldt στο WZB Βερολίνου, κάτοχος της ερευνητικής υποτροφίας Emile Noël της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Χιλής στο Σιαντιάγκο, στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, και έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο.Τα 2012, του απονεμήθηκε στο βραβείο Philip Leverhulme για το θεμελιώδες ερευνητικό του έργο. Έχει βραβευθεί από τη Γαλλική Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (2005) και είναι κάτοχος σημαντικού αριθμού βραβείων και υποτροφιών, επίσης για το ερευνητικό του έργο.

Τον Δεκέμβριο 2020 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται σε αυτή τη θέση.

Πηγές: Εφημαρίδα των Συντακτών, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)