to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:51 | 15.09.2022

Πολιτική

Μύλος μεταξύ ΝΔ - ΥΠΕΞ - Μαξίμου για τον «ρωσικό δάχτυλο»

Πολιτική ακορντεόν από τον Γ. Οικονόμου - Διπλωματικές πηγές «άδειασαν» το κόμμα αλλά και την κυβέρνηση για τα περί χρηματοδότησης κομμάτων από τη Ρωσία


φωτ. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αντικρουόμενες δηλώσεις συνθέτουν το αλαλούμ που επικρατεί στο τρίγωνο ΝΔ- Μάξιμου-ΥΠΕΞ,  όσον αφορά στα επικίνδυνα σενάρια που διακινούνται περί «ρωσικού δαχτύλου» στη χώρα μας με στόχο τις επόμενες εκλογές αλλά και τις πληροφορίες που διακινούνται  από τις ΗΠΑ για ρωσική χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων ανά τον κόσμο από το 2014 και έπειτα.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έκανε χθες την αρχή, όπου με μία πανικόβλητη διαρροή άφηνε υπονοούμενα ότι η Ρωσία μπορεί να χρηματοδοτούσε ελληνικά κόμματα, πολιτικούς και αξιωματούχους με σκοπό να επηρεάσει και την εγχώρια πολιτική σκηνή. Μία ημέρα μετά, διπλωματικές πηγές έκοψαν τη φόρα στη Νέα Δημοκρατία και την συνωμοσιολογική τακτική που αποφάσισε να ακολουθήσει ενόψει εκλογών.

Διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε «ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται προς ώρας στην λίστα των 100 χωρών χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν ότι αντίστοιχο υλικό – με ελληνικό ενδιαφέρον – θα φτάσει στην χώρα μας το επόμενο διάστημα».

Το άδειασμα της επιχειρούμενης προπαγάνδας της Νέας Δημοκρατίας, έφερε σε αμηχανία αργότερα το μεσημέρι το Μαξίμου στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι ερωτήσεις για το αν η κυβέρνηση «βλέπει» ρωσικό δάκτυλο έπεφταν βροχή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να πελαγοδρομεί μεταξύ της κομματικής γραμμής λέγοντας ότι  «υπήρξε απόπειρα επιρροής με γενναία χρηματοδότηση», σημειώνοντας ότι «επιχειρήθηκε διείσδυση του ρωσικού παράγοντα» και των διπλωματικών πηγών αφού επιβεβαίωσε ότι  «δεν έχουμε κάτι περισσότερο, από στοιχεία αλλά έχουμε προηγούμενο», επιβεβαιώνοντας τις διπλωματικές πηγές.

Το μοναδικό επιχείρημα που ψέλλισε ήταν πως «στη χώρα μας έχουμε ήδη ένα γεγονός, τη δίωξη Ρώσου ολιγάρχη -από τις αμερικανικές αρχές- που επιχείρησε να χτίσει δίκτυο τηλεοπτικών καναλιών», είπε για να σημειώσει ότι υπήρξε χρηματοδότηση με 10 εκατ. ευρώ προκειμένου για τηλεοπτικό δίκτυο που θα ήταν «ο ρωσικός βραχίονας στη χώρα μας που θα προβάλλει εδώ την ρωσική προπαγάνδα».

Σε συνοδευτική ερώτηση για το ίδιο θέμα, είπε ότι «περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε αν υπήρχαν κάποιοι που χρηματοδότησαν ελληνικά κόμματα» επιμένοντας στη γραμμή του κόμματος και συνεχίζοντας την προβληματική στάση της κυβέρνησης στο θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την περίοδο του 2019 και τα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με αναφορές για χρηματοδότηση συλλαλητηρίων από ρωσικά κέντρα, και την απέλαση από την τότε κυβέρνηση Ρώσων διπλωματών, καθώς επίσης και το ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αδελφοποιηθεί στο παρελθόν με το κόμμα του κ. Πούτιν, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε:

«Εκείνο που έχω να σας πω με πολύ μεγάλη σαφήνεια είναι ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι από τους πρώτους πολιτικούς σε όλη την Ευρώπη και η Νέα Δημοκρατία από τα πρώτα πολιτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη που έχει ταχθεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια απέναντι στον αναθεωρητισμό, και απέναντι στη λογική, τη νοοτροπία και την αντίληψη που έχει για τη διεθνή νομιμότητα ο πρόεδρος Πούτιν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)