to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 08.10.2013

Πολιτισμός

In Mute Festival

12-13 Οκτωβρίου 2013 21:00 Μικρή Σκηνή



Αυτό το διήμερο φεστιβάλ αποσκοπεί να αναδείξει τη δυναμική σχέση μεταξύ της σύγχρονης μουσικής έκφρασης και του βωβού κινηματογράφου. Ηλεκτρονικοί ήχοι στα όρια του θορύβου, σιωπηλές μελωδίες ακουστικών οργάνων, αλλά και συχνότητες που κινούνται στο μεταίχμιο του ακουστικού φάσματος θα καταλαμβάνουν τον κενό από ομιλίες, αλλά γεμάτο από ένταση χώρο των βωβών ταινιών.



Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά παραστάσεων που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν είτε προβολές με συνοδεία μουσικής, είτε συναυλίες με συνοδεία εικόνας. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από ειδική ανάθεση της Στέγης, ο Αυστραλός συνθέτης, παραγωγός και εικαστικός Lawrence English θα παρουσιάσει ζωντανά ένα νέο μουσικό έργο για την προβολή της γεμάτης ανθρωπολογικούς και πολιτικούς συμβολισμούς ταινίας Strike του Sergei Eisenstein. Οι Silent Move, ένα ελληνικό ντουέτο (Βασίλης Τζαβάρας και Γιάννης Παξεβάνης) που διαμορφώθηκε από τις βωβές ταινίες τρόμου, θα συνοδεύσει την ταινία του Jean Epstein The Fall of the House of Usher (Η πτώση του Οίκου των Άσερ), βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Edgar Allan Poe. Ο Γερμανός καλλιτέχνης Thomas Köner, στα όρια μεταξύ ακουστικής και οπτικής εμπειρίας, θα δημιουργήσει τον ιδανικό «χώρο» για το γυρισμένο στον Αρκτικό Κύκλο ντοκυμανταίρ Nanook of the North του Robert J. Flaherty, ενώ οι έντονοι κιθαριστικοί ήχοι του Μιχάλη Μοσχούτη θα πλαισιώσουν τη δραματική ιστορία μιας γυναίκας που βρίσκεται υπό την κυριαρχία του ανέμου, στο έργο The Wind του Victor Sjöström.



Την Κυριακή, πριν από τις προβολές (19:30-20:30), θα γίνει συζήτηση με θέμα το βωβό κινηματογράφο και τη σύγχρονη μουσική. Στην συζήτηση, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα λάβουν μέρος οι μουσικοί του φεστιβάλ και οι σκηνοθέτες Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος, Στέλλα Θεοδωράκη και Γιώργος Ζώης. Οι ομιλίες θα γίνουν στα αγγλικά.


Επιμέλεια Φεστιβάλ: Μιχάλης Μοσχούτης



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Σάββατο 12 Οκτωβρίου


The Wind (1928)
Σκηνοθεσία: Victor Sjöström
Διάρκεια: 78'
Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης (κιθάρα, laptop)


Nanook of the North (1922)
Σκηνοθεσία: Robert J. Flaherty
Διάρκεια: 79'
Μουσική: Thomas Köner (laptop) & Ivana Neimarevic (πιάνο)


Κυριακή 13 Οκτωβρίου


The Fall of the House of Usher (1928)
Σκηνοθεσία: Jean Epstein
Διάρκεια: 66'
Μουσική: Silent Move (Βασίλης Τζαβάρας: πιάνο, κιθάρα & Γιάννης Παξεβάνης: κιθάρα, tapes)


Strike (1925)
Σκηνοθεσία: Sergei Eisenstein
Διάρκεια: 89'
Μουσική: Lawrence English (laptop)


* Ευχαριστούμε την Πρεσβεία των ΗΠΑ για τη δωρεάν παραχώρηση των δικαιωμάτων της ταινίας The Wind. Tο εισιτήριο για την προβολή αυτή αντιστοιχεί στη μουσική συνοδεία.

Πηγή: sgt.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)