to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 17.06.2014

Οικονομία

Mπροστά στη διόγκωση των νέων οφειλών: αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες θα ζητήσει το ΥΠΟΙΚ από την Τρόικα

Τη διεύρυνση των δόσεων της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο διαπραγματεύεται με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών. Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο προβλέπει την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 12 που είναι σήμερα σε τουλάχιστον 48 και έχει ήδη τεθεί προς την τρόικα.


Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ήταν είχε αρχικά εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να υπάρξει «γενναία» ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και είναι εκείνος που διαπραγματεύεται με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ για το θέμα.

Η σημερινή ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν απ' αυτήν.

Στο υπουργείο Οικονομικών επιχειρηματολογούν τονίζοντας ότι το ισχύον καθεστώς δεν έχει ανακόψει την διόγκωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήτοι εκείνων που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2014, οι οποίες στο τέλος Απριλίου ξεπερνούσαν τα 4,3 δισ. ευρώ.

Μια νέα ρύθμιση που θα έχει βάθος 4ετίας εκτιμάται ότι θα συμβάλλει και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων στο βαθμό που θα υπαχθούν περισσότεροι φορολογούμενοι σε αυτήν.

Είναι ενδεικτικό πως οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο μπροστά τους καθώς θα πρέπει να καταβάλουν 10,5 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος,  φόρο πολυτελούς διαβίωσης και σε τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Υπογραμμίζεται πως από τις 911.240 χρεωστικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα προκύπτει μέσος φόρος ύψους 1.053 ευρώ.

Θ.Κ.

Πληροφορίες από in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)