to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Mπροστά με την Αριστερά

"Αν ανοίξει ο δρόμος για την κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας θα προκληθεί ένα μεγάλο σοκ στην ευρωπαϊκή ηγεσία και θα επιφέρει ένα ντόμινο αλλαγών σε όλη την Ευρώπη"


Ο ΣΥΡΙΖΑ, με δυσκολίες βέβαια, βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία, δημιουργώντας περισσότερους και σταθερούς δεσμούς μέσα στην κοινωνία. Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε στον οργανωτικό, πολιτικό και ιδεολογικό τομέα, ωστόσο η μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών κατέγραψε μια πολύ σημαντική αύξηση των εκπροσώπων της ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Δημιουργείται, έτσι, μια νέα φουρνιά αυτοδιοικητικών στελεχών που τη σημερινή αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη, μπορεί στο επόμενο διάστημα να τη μετατρέψουν σε πλήρη ανατροπή. Αποδεικνύεται, όμως, κάτι που ήδη γνωρίζαμε, ότι δηλαδή η γενική πολιτική επιρροή δεν μετασχηματίζεται αυτόματα και ανακλαστικά στο τοπικό επίπεδο, όπως άλλωστε δεν γίνεται και στα συνδικάτα. Υπάρχουν ειδικές σχέσεις, μηχανισμοί, τοπικά συμφέροντα, κατεστημένα που αιχμαλωτίζουν την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Οι επαναληπτικές εκλογές στους δήμους και τις περιφέρειες πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα.

Το βάρος της προσπάθειας μετατίθεται στις Ευρωεκλογές, που είναι η μητέρα των μαχών και η οποία θα κρίνει προς ποια κατεύθυνση θα λυθεί το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Αν δηλαδή θα συνεχιστεί μια καταστροφική πορεία από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ή θα δοθεί εντολή με την ψήφο των πολιτών για αλλαγή πορείας.

Η συγκυβέρνηση φανερώνει ήδη σημάδια έντονης κόπωσης και αποσταθεροποίησης. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος αμφισβητούνται ήδη μέσα στα κόμματά τους. Δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της συνέχισης και της έντασης μιας αντιλαϊκής πολιτικής που απαιτεί η ευρωπαϊκή ηγεσία και η τρόικα, ενώ γνωρίζουν ότι οι δυνατότητες ανάκαμψης της χώρας είναι σχεδόν ανύπαρκτες με την συνέχιση του μνημονιακού προγράμματος. Δεν μπορεί κανείς σοβαρός άνθρωπος, άλλωστε, να πιστέψει ότι μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση όταν απαιτούνται κάθε χρόνο τεράστια τοκοχρεολύσια για την εξυπηρέτηση ενός μη βιώσιμου δημόσιου χρέους ,ενώ η επιδίωξη για πλεονάσματα -που φτάνουν τα 9 δισ. ετησίως από το 2016 και μετά - θα προκαλούν ασφυξία στην οικονομία και θα αναπαράγουν την ύφεση. Η κοινωνία είναι λεηλατημένη και δεν αντέχει ούτε την ελάχιστη πρόσθετη επιβάρυνση ,ενώ η οικονομία είναι σε καθίζηση.

Συνεπώς, η συγκυβέρνηση δεν έχει κανένα περιθώριο να δώσει μια υπόσχεση αλλαγής της μίζερης ζωής της πλειοψηφίας του λαού, δεν μπορεί να ανατάξει την οικονομία. Το αδιέξοδο αυτό στην οικονομία και στην κοινωνία προκαλεί κρίση στην συγκυβέρνηση και ενισχύει την αποσταθεροποίησή της. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να διαχειριστεί όχι την ελπίδα αλλά το φόβο και αυτό κάνει κατά κόρον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, είναι η νέα δύναμη κόντρα στο κατεστημένο, ο φορέας της ριζοσπαστικής αλλαγής απέναντι στην οπισθοδρόμηση των μνημονίων, η ελπίδα απέναντι στα αδιέξοδα που έχει επισωρεύσει η σαραντάχρονη διακυβέρνηση από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Η ψήφος του κόσμου που έχει πληγεί από μια ανελέητη επίθεση τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν πρέπει να είναι διστακτική αλλά αποφασιστική. Δεν πρέπει να είναι ασαφής στην ερμηνεία της αλλά ξεκάθαρη. Πρέπει να εκφράζει το θυμό αλλά ταυτόχρονα να εντάσσεται σε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Με λίγα λόγια η θεαματική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι πρώτη δύναμη και με μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία είναι το μεγάλο ζητούμενο .

Αυτό θα προκαλέσει την πλήρη απονομιμοποίηση της κυβέρνησης, την κατάρρευσή της, την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού και θα ανοίξει το δρόμο για την κυβέρνηση της Aριστεράς.

Σε αυτή τη φάση που ενισχύεται η πόλωση μεταξύ δύο διαφορετικών δρόμων, η αντιμνημονιακή ψήφος γίνεται πιο αποτελεσματική όταν συγκεντρώνεται στον κεντρικό πόλο αντίθεσης που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι μόνο έτσι παράγεται ένα σαφές και εύκολα αναγνώσιμο πολιτικό αποτέλεσμα.

Είναι από τις ελάχιστες φορές, σε σχέση με το παρελθόν, που οι Ευρωεκλογές αποκτούν εξαιρετική πολιτική σημασία για τις εξελίξεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αν ανοίξει ο δρόμος για την κυβέρνηση της Αριστεράς στη χώρα μας θα προκληθεί ένα μεγάλο σοκ στην ευρωπαϊκή ηγεσία και θα επιφέρει ένα ντόμινο αλλαγών σε όλη την Ευρώπη. Ο κόσμος της Aριστεράς αλλά και ο απλός πολίτης αυτής της χώρας έχει κάθε συμφέρον, ανεξάρτητα από τη συμφωνία του ή όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, να δοθεί μια μεγάλη ώθηση για να φύγουμε από το τέλμα, τη στασιμότητα, τη μιζέρια. Να πάμε μπροστά με την Aριστερά.

* Ο Αλέκος Καλύβης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)