to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:53 | 01.11.2016

Μ.Λ.

Πολιτική

Μπρελοκάκι, μπρελοκάκι ένα κόμμα θα 'χτιζα!

Όταν δεν έχεις επιχειρήματα να δικαιολογήσεις τα... αδικαιολόγητα «θαλασσοδάνεια», επικαλείσαι ότι όλα θα μπορούσε να τα λύσει η αγορά ως γνήσιος νεοφιλελεύθερος. Και τα μπρελόκ είναι ένα προϊόν με ζήτηση και κέρδος!


Ο Θανάσης Σκορδάς, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012, κατέθεσε σήμερα στην εξεταστική επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια« σε κόμματα και ΜΜΕ. 

Αλλά τι να πει... Θα μιλήσει σε 123 με 247 χρόνια!

Ακόμα και πριν από την οικονομική κρίση, ακόμα και πριν από την κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών του δικομματισμού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν δάνεια κοντά στα 200 εκατ. ευρώ για το καθένα, ενώ τα έσοδά τους ήταν της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ για το κάθε κόμμα. Μιλάμε λοιπόν για δανεισμό 10πλάσιο από τα έσοδα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, ακόμα και αν η ΝΔ έδινε το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης που δικαιούται  (1,7 εκατ. ευρώ), δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της ούτε σε 123 χρόνια, ενώ, αν δίνει το 60% της τακτικής χρηματοδότησης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, χρειάζονται 247 περίπου χρόνια για να απολπληρώσει τα δάνειά της!

Ο Θ. Σκορδάς αφού ψέλλισε κάτι για... εξυπηρετούμενα τα δάνεια της ΝΔ επί της θητείας του, προέβαλε το εξαιρετικό επιχείρημα, βγαλμένο από τα λαμπρότερα κατάστιχα του νεοφιλελευθερισμού και της πίστης ότι όλα πρέπει να τα ρυθμίζει η αγορά. Είχε φροντίσει προηγουμένως να έχει στην τσέπη του το ατράνταχτο πειστήριο. Κρατώντας ένα μπρελόκ... αφόπλισε το ακροατήριο, λέγοντας ότι  αν πουλούσε... μπρελόκ, όπως κάνουν τα κόμματα σε άλλες χώρες, δεν θα αναγκαζόταν να πάρει θαλασσοδάνεια!

Ορθόν! Η αγορά θα ρύθμιζε το πρόβλημα και τα κέρδη από τα μπρελόκ θα έρρεαν στα κομματικά γραφεία άφθονα και θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 200 εκατ. ευρώ (!), βοηθούντος βέβαια και του άσματος «το καλύτερο μπεγλέρι είναι τα κλειδιά στο χέρι».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)