to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:35 | 19.12.2012

left.gr

Πολιτική

Μπραζίλια: Συναντήσεις ΣΥΡΙΖΑ με υπ. Εξωτερικών και Άμυνας και με τον ιδρυτή του κινήματος των ακτημόνων

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Βραζιλία Τετάρτη 19/12


Συνάντηση με τον Βραζιλιάνο Γερουσιαστή  Λ. Φαρίας, τον ηγέτη του MST,  Ζ. Π. Στέντιλε και με τον Πρεσβευτή της Βενεζουέλας στη Βραζιλία,  Μ. Γκονζάλες

Το πρωί η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ συναντήθηκε με τον γερουσιαστή του κυβερνώντος κόμματος, ΡΤ, Λίντμπεργκ Φαρίας, με τον ιστορικό ηγέτη και ιδρυτή του κινήματος των ακτημόνων (MST)  Zoάο Πέντρο Στέντιλε και με τον πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Μάξιμο Γκονζάλες.  


Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον και τις προοπτικές της Αριστεράς και των κινημάτων, καθώς και για τις δυνατότητες συντονισμού αυτών σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. 


Σημειώνεται πως τον Γενάρη διοργανώνεται Πανηπειρωτική συνάντηση των κινημάτων στο Σάο Πάολο και ο  Zoάο Πέντρο Στέντιλε απηύθυνε πρόσκληση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  να συμμετέχει με εκπρόσωπό του.


Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Βραζιλίας κ. Celso Amorim


«Στο πρόσωπο σας βλέπουμε πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα και  την Ευρώπη. Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη τιμή και χαρά και ευχόμαστε οι σχέσεις των δυο λαών και των δυο κρατών να αναβαθμιστούν σε όλα τα επίπεδα,  ακόμα και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των δυο χωρών, σε μια επωφελή βάση για τις δυο χώρες», δήλωσε  ο κ. Celso Amorim.


Ο Υπουργός εξέφρασε την αλληλεγγύη του, επέδειξε ουσιαστικό ενδιαφέρον και βαθιά γνώση για τα ελληνικά ζητήματα και την κρίση. Εξέφρασε την ελπίδα να βγει η Ελλάδα από την κρίση με σεβασμό στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Σημείωσε επίσης ότι «ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές. Δεν είναι μόνο το στοιχειό της κρίσης. Υπάρχει και η θετική διάσταση των ιστορικών ευκαιριών, όπως το άνοιγμα νέων δρόμων», προσθέτοντας ότι η Βραζιλία και ο ίδιος αισθάνεται φίλος και σύμμαχος του ελληνικού λαού. 


Ο κ. Celso Amorim  έχει διατελέσει Υπουργός Άμυνας της Βραζιλίας για 6 χρόνια. Τόνισε ότι η Βραζιλία ακολουθούσε πάντοτε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.



Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε από τον Α. Τσίπρα η προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, και η σημασία της Βραζιλίας ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, που επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ πρότεινε να διερευνηθούν οι συνεργασίες και στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δυο χωρών, σε τομείς όπου η Ελλάδα κατέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στην τεχνολογία και τεχνογνωσία. Οι δυο πλευρές συμφωνήσαν να διερευνήσουν περαιτέρω τη δυνατότητα αμοιβαία επωφελών συνεργασιών. 



Συνάντηση με Υπουργό Εξωτερικών,  Αντόνιο Πατριότα


Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, με τον ΥΠ.ΕΞ να επισημαίνει ότι ξέρει τι σημαίνει να υποφέρουν οι λαοί από το ΔΝΤ, σημειώνοντας επίσης ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε το όχημα αντίστασης του ελληνικού λαού. Πρόσθεσε ακόμη: "Παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις, έχουμε δηλώσει με σθεναρό τρόπο την αντίδραση μας στη λιτότητα και τη μειωμένη πολιτική διορατικότητα που τη συνοδεύει"  



H  αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισε ότι η διασύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργεί κοινό έδαφος γιατί η ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να επηρεάσει και τις λατινοαμερικάνικες οικονομίες, ακόμη κι αν αυτές δεν εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας. Τόνισε επίσης τη σημασία του συγκεκριμένου ταξιδιού, με δεδομένο ότι στη Λατινική Αμερική οι λαοί αποφάσισαν δημοκρατικά να απορρίψουν το νεοφιλελευθερισμό που θεωρείται μονόδρομος στην Ευρώπη. Όπως επεσήμαναν, παρά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, οι ανησυχίες, αλλά και οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία είναι κοινοί. Πρόσθεσε επίσης: «Η Βραζιλία παίζει ιδιαίτερο ρόλο στο ΔΝΤ και άρα θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας σχετικά με τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»


Ο ΥΠΕΞ συμφώνησε στις εκτιμήσεις για την κρίση και τις συνέπειες της στην παγκόσμια οικονομία, ενώ αναγνώρισε και τις ομοιότητες Ελλάδας-Βραζιλίας αναφορικά με τις συνέπειες των πολιτικών του ΔΝΤ στις δυο χώρες. Μετά από σχετική ερώτηση, ο υπουργός ανέφερε πως τους προβληματίζει ο ρόλος του ΔΝΤ στη διεύρυνση  του χάσματος ανάμεσα στο βορρά και τον νότο. 



Η πρόεδρος της  Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Περπέτουα Μόλια αναφέρθηκε στην ελπίδα που γεννά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας την προσκάλεσε στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει αλληλεγγύη από τη Βραζιλία στον αγώνα του ελληνικού λαού. 


Αύριο, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα μεταβεί στην Αργεντινή. Στις 20.00 θα δειπνήσει στην Γερουσία της Αργεντινής με την ηγεσία των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.


*Η κεντρική φωτογραφία του ρεπορτάζ από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων 



Διαβάστε σχετικά: 



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)