to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:14 | 02.04.2018

Διεθνή

Το Ισραήλ απορρίπτει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για το λουτρό αίματος στη Λωρίδα της Γάζας

Ένα Παλαιστίνιος υπέκυψε αφού τραυματίσθηκε την Παρασκευή από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στα σύνορα, ανεβάζοντας σε 17 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων - «Μπράβο στους στρατιώτες μας», είπε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του - Το Ισραήλ απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας


Το Ισραήλ απορρίπτει τις διεθνείς εκκλήσεις για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας μετά τον θάνατο 17 Παλαιστινίων από πυρά του ισραηλινού στρατού την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη χρήση πραγματικών πυρών από τον ισραηλινό στρατό κατά Παλαιστινίων η παρουσία των οποίων δεν συνιστούσε απειλή.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αβογκντορ Λίμπερμαν χαρακτήρισε σήμερα «υποκριτικές» τις εκκλήσεις για την πραγματοποίηση έρευνας.

«Δεν θα υπάρξει επιτροπή έρευνας», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο. «Δεν υπάρξει τίποτε τέτοιο εδώ, δεν θα συνεργασθούμε με καμία επιτροπή έρευνας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν χθες το βράδυ σχέδιο δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, την πρόληψη κάθε επιπλέον κλιμάκωσης και τη διεξαγωγή έρευνας για τις συγκρούσεις της Παρασκευής.
 

Ένα Παλαιστίνιος υπέκυψε αφού τραυματίσθηκε την Παρασκευή από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κοντά στα σύνορα, ανεβάζοντας σε 17 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας στη λωρίδα της Γάζας.

Ο Φαρίς αλ-Ρακίμπ, 29 ετών, είχε τραυματισθεί στο στομάχι στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας στη διάρκεια πορείας στην οποία είχαν συμμετάσχει δεκάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές. Η Παρασκευή αυτή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα μετά τον πόλεμο του 2014 που έκανε το Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακο.

 

«Μπράβο στους στρατιώτες μας», είπε ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε το Σάββατο τον στρατό για τη «φύλαξη των συνόρων της χώρας» κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Παρασκευής στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πηρά.

«Μπράβο στους στρατιώτες μας», είπε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

«Το Ισραήλ δρα σθεναρά και με αποφασιστικότητα για την προστασία της κυριαρχίας του και την ασφάλεια των πολιτών του», υπογράμμισε.

Νετανιάχου: Δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής από τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε χτες τα "μαθήματα ηθικής" του προέδρου της Τουρκίας που καταδίκασε τον ισραηλινό στρατό μετά τον θάνατο την Παρασκευή 16 Παλαιστίνων σε συγκρούσεις κατά μήκος του τείχους μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε "απάνθρωπη επίθεση".

"Ο πιο ηθικός στρατός του κόσμου δεν χρειάζεται μαθήματα ηθικής από αυτόν που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους πληθυσμούς εδώ και χρόνια. Προφανώς αυτό επέλεξε η Άγκυρα για πρωταπριλιάτικη φάρσα", απάντησε ο Νετανιάχου στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι είναι "τρομοκράτης", μετά την απόρριψη από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ των "μαθημάτων ηθικής" της Τουρκίας, σε σχέση με τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή κοντά στο τείχος, μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

"Ε! Νετανάχου! Είσαι ένας κατακτητής! Και ως κατακτητής βρίσκεται σε αυτά τα εδάφη. Ταυτόχρονα, είσαι και τρομοκράτης", δήλωσε ο Ερντογάν, σε ομιλία σε υποστηρικτές του στα 'Αδανα, στη νότια Τουρκία, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Την Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, συγκεντρώθηκαν κατά μήκος του συνοριακού φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ στο πλαίσιο της κινητοποίησης «της μεγάλης πορείας για την επιστροφή», που είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Το κίνημα διαμαρτυρίας προβλέπει συγκεντρώσεις κατά μήκος του φράκτη ασφαλείας ανάμεσα στη Γάζα και το Ισραήλ για να απαιτήσουν «το δικαίωμα επιστροφής» των παλαιστινίων προσφύγων και να καταγγείλουν τον αυστηρό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το εβραϊκό κράτος στη Γάζα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των στρατιωτών. Σύμφωνα με το στρατό, διαδηλωτές προσπάθησαν να καταστρέψουν τον συνοριακό φράκτη και να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.400 τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων 758 από πραγματικά πυρά κατά τις συγκρούσεις. Δεν υπήρξε νεκρός ή τραυματίας από την ισραηλινή πλευρά.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ για δυσανάλογη χρήση βίας, καταγγέλλοντας ότι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν ενάντια σε διαδηλωτές χωρίς να αποτελούν απειλή, ενώ οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναρωτιούνται για τη χρήση πραγματικών πυρών.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε το Σάββατο μέρα εθνικού πένθους επιρρίπτοντας στο Ισραήλ την αποκλειστική ευθύνη για τους νεκρούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και διαφανούς έρευνας για τα γεγονότα.

Νετανιάχου: Δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής από τον Ερντογάν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)