to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το μπούμερανγκ της καταστολής

Πώς θα κινηθεί ο Ερντογάν απέναντι στο νέο κόμμα που ίδρυσε την περασμένη εβδομάδα ο Μπαμπατζάν;


Αν για κάποιους σχολιαστές οι δηλώσεις Μπαμπατζάν παραπέμπουν περισσότερο στο κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Οζάλ και πολύ λιγότερο στο ιδρυτικό στίγμα που έδωσε το 2001 το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, τότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για την αντεπίθεση της κυβέρνησης: Το νέο κόμμα Deva θα καταγγελθεί ως ένα ακόμη πλοκάμι του δικτύου του εγκατεστημένου στην Πενσιλβανία ιμάμη Γκιουλέν.

Ομως η κατασταλτική και μάλιστα προληπτική αντιμετώπιση του κόμματος Μπαμπατζάν κινδύνευε να γίνει μπούμερανγκ για τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

Η προσπάθεια του κεμαλικού κατεστημένου και του βαθέος κράτους στην περίοδο 2007-08 να αντιμετωπίσουν κατασταλτικά τον Ερντογάν και το ΑΚΡ οδήγησε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, στην πολιτική ηγεμονική του πρωτοκαθεδρία. Τότε η στρατιωτική ηγεσία προσπάθησε να μπλοκάρει ανεπιτυχώς την υποψηφιότητα Γκιουλ στην προεδρία της Δημοκρατίας και στη συνέχεια επιχείρησε να θέσει εκτός νόμου το κυβερνών κόμμα και να απαγορεύσει την πολιτική δράση στην ηγετική του ομάδα.

Δέκα χρόνια πριν, στις αρχές του 1998, είχε τεθεί εκτός νόμου το κόμμα του Ερμπακάν, λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ.

Με άλλα λόγια, αν ο Ερντογάν επιλέξει να αντιμετωπίσει κατασταλτικά το νέο κόμμα του Μπαμπατζάν, θα διευρύνει την πολυσυλλεκτική του εμβέλεια καθώς θα το αναδείξει σε πολιορκητικό κριό για τον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Το νέο κόμμα δεν αμφισβητεί απλά και μόνο τον Ερντογάν, αλλά απορρίπτει την προσωποπαγή προεδρία και τάσσεται υπέρ της επιστροφής στο κοινοβουλευτικό καθεστώς, μια τοποθέτηση ασύμβατη με την πρόθεση του Ερντογάν να εξαντλήσει την τρέχουσα θητεία του και να εκλεγεί για δεύτερη πενταετία το 2023. Το μεγάλο λάθος του Ερντογάν είναι ότι δεν άφησε περιθώριο στους αντιπάλους του για διεκδίκηση της εξουσίας στο θεσμικό πλαίσιο που τελικά έκοψε και έραψε αποκλειστικά στα μέτρα του.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)