to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:15 | 13.01.2020

Κοινωνία

Μπούμερανγκ για τη ΝΔ το προσφυγικό: Προπηλάκισαν τον Ν. Μηταράκη στη Χίο

Επεισόδια έξω από το Δημαρχείο της Χίου σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της άφιξης του Υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, το οποίο συνεδρίαζε εκτάκτως με μοναδικό θέμα τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δημιουργία υπερδομής 4.000 ατόμων - ΣΥΡΙΖΑ: «Δυστυχώς, η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μισαλλοδοξία και τα ψέματα που έσπειρε προεκλογικά για λίγες ψήφους»


Διαβάστε ακόμη: Αντικαθιστά μια αθλιότητα με μια άλλη: Τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση στη Χίο για το προσφυγικό

Θερίζει τις θύελλες που έσπειρε η ΝΔ με τη ρητορική της (και την αναποτελεσματική διαχείριση περίπου 6 μηνών) στο προσφυγικό.  Το βράδυ της Δευτέρας 13/1, στο Δημαρχείο της Χίου, μερίδα συγκεντρωμένων, στη θέα του Νότη Μηταράκη πέταξαν εναντίον του μπουκάλια με νερό και καφέδες, ενώ έσπασαν την πόρτα του Δημαρχείου κατά την προσπάθειά τους να μπουν μέσα στο κτίριο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το astraparis.gr, πολλές φορές διεκόπη η ομιλία του, κάτι που προκάλεσε την έντονη παρέμβαση του προέδρου του συμβουλίου κ. Παύλου Καλογεράκη, ενώ προς το τέλος της ομιλίας του ο επικεφαλής της παράταξης Πρωτοβουλία για τη Χίο κ. Μανώλης Βουρνούς χαρακτήρισε απαράδεκτο το κλίμα και ζήτησε την διακοπή της συνεδρίασης.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτονόητα καταδικαστέες οι επιθέσεις - Η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μισαλλοδοξία και τα ψέματα που έσπειρε προεκλογικά

Το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιο του με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, αναφέρει τα εξής:

«Οι επιθέσεις και ο προπηλακισμός κατά του υφυπουργού Εργασίας, Ν. Μηταράκη, για το προσφυγικό είναι αυτονόητα καταδικαστέες.

Δυστυχώς, η ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μισαλλοδοξία και τα ψέματα που έσπειρε προεκλογικά για λίγες ψήφους. Τότε δηλαδή που χυδαιολογούσε ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι μετεγκεταστάσεις και η αποσυμφόρηση των νησιών δεν αποτελούν λύση».

Υιοθέτησε την ξενοφοβική ρητορική

Όπως προσθέτει η τοπική ιστοσελίδα, ο Ν. Μηταράκης ολοκλήρωσε έστω και επεισοδιακά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι να βρεθεί θέση σε άλλο σημείο κατά προτίμηση στο «17ο» ή στο «18ο» χιλιόμετρο στο αφιλόξενο οροπέδιο του Αίπους, σε δημοτικές εκτάσεις και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει παραχώρηση της αναγκαίας έκτασης για την δημιουργία της νέας υπερδομής, ώστε να κλείσει η υπάρχουσα δομή της ΒΙΑΛ.

Επίσης, παρουσίασε ως υποχώρηση της κυβέρνησης ότι η νέα δομή θα είναι χωρητικότητας 4.000 ανθρώπων και όχι 7.000, που ήταν το αρχικό κυβερνητικό σχέδιο.

Τέλος, αποδεχόμενος την ξενοφοβική διάθεση των συγκεντρωμένων, τόνισε με έμφαση ότι το κέντρο θα είναι κλειστό, ότι «δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας οι παράνομοι μετανάστες» και επανέλαβε ότι όσοι δεν τυγχάνουν διεθνούς προστασίας θα φεύγουν για την Τουρκία και δεν θα υπάρξει μόνιμη εγκατάσταση προσφύγων στη Χίο.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ, που έσπειρε ξενοφοβικούς και αντιπροσφυγικούς ανέμους, κορόιδεψε ως αντιπολίτευση τους πολίτες τάζοντάς τους εύκολες λύσεις, σήμερα, ως κυβέρνηση, θερίζει τις θύελλες του λαϊκισμού της.

Απεργία στις 22/1

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα αποφασίστηκε γενική απεργία για την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, «προκειμένου οι νησιώτικες κοινωνίες να διαμαρτυρηθούν για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα».

Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης: Απόρριψη του κυβερνητικού σχεδίου - Ούτε μια λέξη συμπάθειας για τον Μηταράκη

Ούτε μιά λέξη συμπάθειας και κατανόησης δεν βρήκε από το δημοτικό συμβούλιο Χίου ο βουλευτής και υφυπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης, στην έκτακτη συνεδρίασή του για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020, όπως γράφει αργά το βράδυ της Δευτέρας το astraparis.gr, και προσθέτει:

«Στο σύνολό τους οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες που έλαβαν τον λόγο, τάχθηκαν κατά της δημιουργίας της υπερδομής στην περιοχή του Αίπους που προωθείται σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του νησιού.

Ομοθυμαδόν, τονίσθηκε η ανάγκη να κλείσει η ΒΙΑΛ, να προχωρήσει η αποσυμφόρηση του νησιού και να απεγκλωβισθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί

Το δημοτικό συμβούλιο μετά από διαβουλεύσεις αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι εμμένει στις προηγούμενες αποφάσεις του 643 και 705 και απορρίπτει την διατυπωθείσα απόφαση της κυβέρνησης, ενώ δήλωσε ότι συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασισθεί σε περιφερειακό επίπεδο και οι υπηρεσίες του δήμου θα παραμείνουν κλειστές στις 22 και 23 Ιανουαρίου 2020.

Επίσης, θα αναλάβει ο δήμος Χίου πρωτοβουλία για διοργάνωση το προσεχές 15ήμερο κινητοποιήσεων, σε συνεργασία με την περιφέρεια και φορείς, θα επιδιώξει συνεργασία με τους δήμους των νησιών για διεθνοποίηση του θέματος, ενώ τέλος δηλώνει ότι στηρίζει την θέση του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου για την επίμαχη περιοχή του Αίπους, που δηλώνει ότι του ανήκει ιδιοκτησιακά».

Τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση

Σημειώνεται  ότι το σχέδιο της κυβέρνησης - που έχει αφήσει τον καταυλισμό της ΒΙΑΛ να ξεχειλίσει δραματικά, καθώς με δυναμικότητα 1.000 ατόμων πλέον παλεύουν να επιβιώσουν εκεί 5.800 άνθρωποι! - είναι να φτιάξει μια νέα υπερδομή-φυλακή στο αφιλόξενο οροπέδιο του Αίπους.

Εικόνες που κατέγραψε το τοπικό alithia.gr από τη φρικτή κατάσταση στη ΒΙΑΛ της Χίου

Το οροπέδιο του Αίπους είναι μια αφιλόξενη, βραχώδης περιοχή που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου, στο οποίο ανεβαίνει κανείς περνώντας έναν δύσκολο ανηφορικό δρόμο. Όλες τις εποχές επικρατούν εκεί ακραίες συνθήκες, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν πολύ γρήγορα κάτω από το μηδέν το χειμώνα, και το καλοκαίρι να σκαρφαλώνουν γρήγορα σε απαγορευτικά επίπεδα. Και σε αυτή ακριβώς την περιοχή η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να φυλακίσει άντρες, γυναίκες και παιδιά!

Άποψη του βραχώδους οροπεδίου του Αίπους, όπου το μόνο πράσινο είναι οι συστάδες δέντρων εκατέρωθεν του δρόμου μετά από επίμονες δεντροφυτεύσεις δεκαετιών.

Η σπουδή της κυβέρνησης να δημιουργήσει στο Αίπος την υπερδομή-φυλακή έχει προκαλέσει πάνδημες αντιδράσεις, ακόμη και από τους αστυνομικούς που δηλώνουν το προφανές, ότι είναι αδύνατον να περιφρουρείται μια κλειστή δομή χιλιάδων ανθρώπων (ο Ν. Μηταράκης μάλιστα, προσπάθησε να ...πουλήσει στην τοπική κοινωνία ότι η υπερδομή θα έχει πλέον «μόνο» 4.000 χωρητικότητα, αντί των αρχικών σχεδίων για «5.000+»). 

Ο Ν. Μηταράκης, και κατά την παρουσία του τη Δευτέρα στο δ.σ. της Χίου, προσπάθησε να ισχυριστεί ότι η δημιουργία μιας τέτοιας απάνθρωπη δομή, μακριά από κατοικημένες περιοχές (άρα και μακριά από νοσοκομεία και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία) θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσει η ΒΙΑΛ, οπότε οι Χιώτες και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Χαλκειούς (του χωριού που γειτονεύει με τη ΒΙΑΛ) πρέπει να είναι ευχαριστημένοι... (αναλυτικότερα για το κυβερνητικό σχέδιο για τη Χίο, εδώ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)