to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:10 | 28.12.2019

Πολιτική

Μπούμερανγκ για ΝΔ-ΚΙΝΑΛ η προανακριτική για τη Novartis

Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγείται η επιλογή της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να συστήσουν Προανακριτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του πρώην αν. Υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου, σε σχέση με την υπόθεση Νοβάρτις.


Όλοι οι ισχυρισμοί της πλειοψηφίας της Επιτροπής, ότι δηλαδή η συγκεκριμένη υπόθεση δεν συνιστά σκάνδαλο αλλά “σκευωρία”, ότι δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων, ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε δικαστές από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, έχουν καταρρεύσει με πάταγο.

Αυτά που προκύπτουν από τις καταθέσεις όλων των μαρτύρων που έχουν προσέλθει στην Επιτροπή από την έναρξη των εργασιών της (η Επιτροπή ξεκίνησε τη διερεύνηση τον περασμένο Νοέμβριο) μέχρι και λίγες μέρες πριν τις γιορτές, ανατρέπουν πλήρως το σενάριο που επιχείρησε να στήσει η ΝΔ σε αγαστή συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ. Και, την ίδια στιγμή, από την εξέταση ορισμένων μαρτύρων που είναι ταυτόχρονα και κατηγορούμενοι για την υπόθεση, προέκυψε αυτό που είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ: ότι δηλαδή η αλλαγή στους ποινικούς κώδικες και συγκεκριμένα στο σκέλος της αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών υποδίκων, στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη, έγινε προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα και συμφέροντα.

Κ. Φρουζής: Παραδέχτηκε τις σχέσεις με Μητσοτάκη και Στουρνάρα, επιβεβαίωσε πως ο Μητσοτάκης μετέτρεψε την χώρα σε “πλυντήριο” βρώμιου χρήματος

Εξόχως αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου του ελληνικού τμήματος της Νοβάρτις, Κωνσταντίνου Φρουζή. Ο πρώην ισχυρός άντρας της εταιρείας παραδέχτηκε πως διατηρούσε προσωπικές σχέσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη και με τον Γ. Στουρνάρα, παραδέχτηκε εντέλει πως ο Ν. Μανιαδάκης ήταν σύμβουλος της εταιρείας και παραδέχτηκε πως δεν είχε δεχτεί πιέσεις από τις εισαγγελικές αρχές που τον είχαν ανακρίνει. Επιπλέον, ομολόγησε πως είχε κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να αποδεσμευτούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, αμέσως μετά την αλλαγή στους ποινικούς κώδικες την οποία νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Φ. Δεστεμπασίδης: Με έχουν στοχοποιήσει για να μην καταθέσω αυτά που ξέρω

Ο δεύτερος μάρτυρας που προσήλθε στην Επιτροπή ήταν ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας της Νοβάρτις, Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας τόνισε πως η υπόθεση Νοβάρτις είναι σκάνδαλο και η Δικαιοσύνη πράττει σωστά που το ερευνά. Επίσης υπογράμμισε πως έχει στοχοποιηθεί από κορυφαία πολιτικά πρόσωπα, κατονομάζοντας τους Ανδ. Λοβέρδο, Δ. Αβραμόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη, Αντ. Σαμαρά αλλά και τα πρώην στελέχη της Νοβάρτις Κ. Φρουζή και Ν. Μανιαδάκη, προκειμένου να μη μιλήσει για όσα ξέρει για το σκάνδαλο Νοβάρτις στη Δικαιοσύνη!

Ν. Μανιαδάκης: Διαρκής η παρουσία του στο Υπουργείο Υγείας από το 2010 ως το 2014

Στην παραδοχή ότι οι εισαγγελικές αρχές κινούνται στο πλαίσιο των θεσμικών τους καθηκόντων και ορθώς διερευνούν το σκάνδαλο Νοβάρτις, προχώρησε κατά την κατάθεση του ο Νίκος Μανιαδάκης. Ο πρώην σύμβουλος του υπουργείου Υγείας κατά την περίοδος 2010-2014 δήλωσε επίσης πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επαναφέρει σε ισχύ τις καταθέσεις που είχε δώσει ως προστατευόμενος μάρτυρας με το όνομα «Αναστασίου» ούτε ακόμα και να υπαχθεί εκ νέου στο συγκεκριμένο καθεστώς. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, κατά την περίοδο που ο κ. Μανιαδάκης ήταν υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, είχε καταθέσει την εμπλοκή 4 πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis, δηλαδή τον Μ. Σαλμά, τον Αδ. Γεωργιάδη, τον Ανδ. Λοβέρδο και τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ. Δ. Λιντζέρη.  Επιπλέον, και ο κ. Μανιαδάκης δήλωσε κατά την διάρκεια της κατάθεσης του πως έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να αποδεσμευτούν οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.

Γ. Αγγελής: Σκάνδαλο με εμπλοκή πολιτικών προσώπων η υπόθεση Νοβάρτις

Σε μια σειρά πολύ σοβαρών αποκαλύψεων προχώρησε κατά την διάρκεια της κατάθεσης του ο αντιεισαγγελέας Γ. Αγγελής, οι οποίες αφορούν τόσο το δικαστικό όσο και το πολιτικό της σκέλος. Συγκεκριμένα, ο κ. Αγγελής χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της αρχειοθέτησης των δικογραφιών των 7 πολιτικών προσώπων σχετικά με την υπόθεση Νοβάρτις. Υπενθυμίζεται ότι Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη του περασμένου Αύγουστου, ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν το 7ο (από τα συνολικά 10 που είχαν σταλεί από τη Βουλή στην Δικαιοσύνη στις αρχές του 2018) πολιτικό πρόσωπο για το οποίο η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Είχαν προηγηθεί οι αρχειοθετήσεις για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά. Η δικογραφία παραμένει ανοιχτή για δύο εξ αυτών και συγκεκριμένα για τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Επίσης, στον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Ανδ. Λοβέρδο, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τη συγκεκριμένη υπόθεση τον περασμένο Νοέμβριο.

Επιπλέον, ο κ. Αγγελής παραδέχτηκε ότι είχε απειλήσει τους 3 εισαγγελείς, με τους οποίους είχε μεταβεί στη Βιέννη προκειμένου να πάρουν στοιχεία για την υπόθεση Νοβάρτις, με διώξεις και τιμωρίες προκειμένου να μην ασκήσουν δίωξη σε πολιτικά πρόσωπα!

Αναφερόμενος στις επαφές με τις αμερικανικές αρχές που είχαν γίνει στη Βιέννη, ο κ. Αγγελής δήλωσε πως αυτές τους έδωσαν όνομα Έλληνα πολιτικού. Αναλυτικότερα, ο κ. Αγγελής παραδέχτηκε ότι στη συνάντηση της Βιέννης το FBI έδωσε λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία, ο οποίος, σύμφωνα με την κατάθεση που ο ίδιος έχει δώσει στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αγγελής έδωσε και συγκεκριμένα στοιχεία με αναφορές σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και περιγραφές σχετικά με τις διαδρομές του χρήματος.

Ο κ. Αγγελής σημείωσε επίσης πως ο πρώην πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας δεν κινήθηκε με δόλο στη συγκεκριμένη υπόθεση, καταρρίπτοντας τις αιτιάσεις περί «ηθικής αυτουργίας».  Επίσης, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του Δ. Παπαγγελόπουλου στην διερεύνηση της υπόθεσης. Επιπλέον, χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρό το έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης (Ιανουάριος 2018), το οποίο είχε αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή μιλούσε για συναντήσεις του κ. Φρουζή με πρώην υπουργούς Υγείας, αλλά και περιέγραφε την στρατηγική της εταιρείας σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις πολιτικών προσώπων.

Η απόφαση της  Ολομέλειας Εφετών: Στην Ελ. Τουλουπάκη παραμένει η διερεύνηση της υπόθεσης Νοβάρτις

Στις 12 Δεκέμβρη, μέρα που ο κ. Αγγελής ολοκλήρωνε την κατάθεση του στην Επιτροπή, η Ολομέλεια των Εφετών απέρριψε το αίτημα αφαίρεσης από την εισαγγελέα, Ελ. Τουλουπάκη, της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Νοβάρτις. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της Ολομέλειας έκρινε πως πως η δικογραφία θα πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και η κύρια ανάκριση στους ανακριτές κατά της Διαφθοράς. διότι η έρευνα ήδη διενεργείται 3 χρόνια και έχει ήδη προχωρήσει αρκετά.  Το σκεπτικό της μειοψηφίας ήταν πως, λόγω της σοβαρότητας και του μεγέθους της υπόθεσης, η υπόθεση θα έπρεπε να ανατεθεί σε εισαγγελέα ανώτερης βαθμίδας.

Λάσπη κατά Παπαγγελόπουλου από ΝΔ - ΚΙΝΑΛ

Αμέσως μετά το φιάσκο της κατάθεσης Αγγελή για την πλειοψηφία αλλά και την παραπάνω απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών, το ΚΙΝΑΛ, σε συντονισμό με τη ΝΔ, προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση αντιπερισπασμού, καταθέτοντας έγγραφο το οποίο ισχυριζόταν ότι υπάρχουν στοιχεία που δήθεν τεκμηριώνουν χειραγώγηση της υπόθεσης Noor 1 από τον Δ. Παπαγγελόπουλο.  Η συγκεκριμένη κίνηση κρίθηκε ως μια κίνηση απελπισίας που μαρτυρά το αδιέξοδο της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ από την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα στην πορεία της εξέτασης των μαρτύρων στην Προανακριτική Επιτροπή, όπου όλες οι βασικές τους αιτιάσεις περί δήθεν σκευωρίας έχουν ακυρωθεί. Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν αμέσως μετά τις γιορτές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)