to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μπορεί ο Ντ. Τραμπ να «βοηθήσει» τον Τζο Μπάιντεν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Το κύμα που περίμενε να σαρώσει την Αμερική στις ενδιάμεσες εκλογές δεν ήλθε ποτέ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, με την θεαματική κάμψη της δημοτικότητάς του να σηματοδοτεί ότι σε ένα μέρος της αμερικανικής κοινωνίας κοχλάζει δυσαρέσκεια ή και θυμός.


Η πόλωση είναι υπαρκτή και μεγάλη, όσο και αν αυτό δεν φαινόταν στα εκλογικά τμήματα, όπου η προσέλευση ήταν πολιτισμένη. Εκεί η βία ακολουθεί άλλα μονοπάτια. Στα σχολεία-εκλογικά τμήματα υπήρχε μηχάνημα ανίχνευσης όπλων, ενώ στους πίνακες ανακοινώσεων, ανάμεσα σ’ ένα σωρό πολύ χρήσιμες πληροφορίες -όπως π.χ. πώς να οδηγείς σωστά το ηλεκτρικό πατίνι- δινόταν το τηλέφωνο που θα απευθυνθείς αν διαπιστώσεις τάσεις αυτοκτονίας σε οποιονδήποτε.

Μέσα σε συνθήκες ακραίας κοινωνικής πόλωσης, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι αυτός που μπορεί να βοηθήσει τον Τζο Μπάιντεν να επιπλεύσει στις επόμενες εκλογές είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, με την έννοια ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος υποψήφιος από τον οποίον δεν θα έχανε ενδεχομένως ο σημερινός Πρόεδρος. Η ακραία ρητορική και συμπεριφορά του Ντ. Τραμπ δεν βρίσκει θερμή ανταπόκριση σε ορισμένα τμήματα μετριοπαθέστερων ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Την αμφισβήτηση των προηγούμενων εκλογικών αποτελεσμάτων, επί παραδείγματι, συμμερίζεται ένθερμα μόνο το 20% του εκλογικού σώματος. Μέσα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σημειώνονται αμφισβητήσεις, σε βαθμό που η κόρη του περίφημου Ντικ Τσένεϊ, υπερδεξιού χεριού του Τζωρτζ Μπους του 2ου, να θεωρείται σήμερα μετριοπαθής και να γίνεται λόγος για πιθανή τρίτη υποψηφιότητα. Στην Φλόριντα, όπου βρίσκεται το καταφύγιο του πρώην Αμερικανού Προέδρου, προέκυψε δελφίνος φωτογενής και θριαμβευτής των ενδιάμεσων εκλογών, ο κ. Ντε Σάντις, μέγας πλέον αντίζηλος του κ. Τραμπ.

Όλα αυτά την στιγμή που, μέσα σ’ ένα άγριο σκηνικό, παρατηρείται απροθυμία συμμετοχής νέων προσώπων στην πολιτική, διότι αυτό συνεπάγεται αφ’ ενός μεν εξοντωτικό έλεγχο της ιδιωτικής ζωής, αφ’ ετέρου δε την ανάγκη για συγκέντρωση τεράστιων ποσών από χορηγούς. Υπάρχει αντίστροφη τάση εγκατάλειψης της πολιτικής από ορισμένους, οι οποίοι κατευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για πολύ μεγάλες απολαβές. Ο άλλοτε αστέρας του Δημοκρατικού Κόμματος Τζωρτζ Στεφανόπουλος μεσουρανεί στα ΜΜΕ και περιλήφθηκε ανάμεσα στους τρεις πιο επιδραστικούς παρουσιαστές στην διάρκεια των πρόσφατων ενδιάμεσων εκλογών. Τον ίδιο δρόμο προς τον ιδιωτικό τομέα τράβηξε και η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

Anyway, που λένε και στο Αμέρικα, ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να τραβήξει το όπλο του και πιστεύει ότι θα νικήσει εκείνος που δεν θα κάνει πρώτος την κίνηση να το ξαναβάλει στην θήκη του. 

*  Ο  Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)