to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:31 | 27.08.2019

Διεθνή

Μπορεί να μην υπήρξε δεύτερη έκρηξη από τη δοκιμή ρωσικού πυραύλου σε στρατιωτική βάση

Οι αναφορές για μια δεύτερη έκρηξη από μια φονική δοκιμή ρωσικού πυραύλου μπορεί να ήταν λανθασμένες και οι ενδείξεις να προέρχονταν από μεταλλευτική δραστηριότητα που δεν είχε καμία σχέση, ανέφερε η νορβηγική υπηρεσία η οποία παρουσίασε πρώτη τη θεωρία της διπλής έκρηξης.


Η Norsar, η υπηρεσία εποπτείας της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 8 Αυγούστου και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε Ρώσοι επιστήμονες ακολούθησε, δύο ώρες αργότερα, δεύτερη έκρηξη, στην οποία μάλλον οφείλεται η αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας.

Η δεύτερη έκρηξη ανιχνεύτηκε από υποηχητικούς αισθητήρες ατμοσφαιρικής πίεσης στη νορβηγική πόλη Μπάρντουφος, όμως περαιτέρω ανάλυση, με επιπρόσθετα δεδομένα από τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, δείχνει μια διαφορετική εξήγηση, ανέφερε η Norsar στον ιστότοπό της.

«Φαίνεται πως υπάρχει μια μικρή απόκλιση ενός έως δύο βαθμών από το πρώτο συμβάν στον σταθμό στο Μπάρντουφος. Περαιτέρω ανάλυση του συμβάντος με επιπλέον σεισμικά δεδομένα δείχνει πως το συμβάν μπορεί να προήλθε επίσης από μεταλλευτική δραστηριότητα στη Φινλανδία», πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής του Αρχανγκέλσκ, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, διέψευσε τις πληροφορίες περί δεύτερης έκρηξης.

Η κρατική μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε ραδιενεργά ισότοπα στροντίου, βαρίου και λαθανίου σε δείγματα που συγκεντρώθηκαν μετά το δυστύχημα.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούριν έχει πει πως το δυστύχημα συνέβη στη διάρκεια δοκιμής πολλά υποσχόμενων, όπως τα χαρακτήρισε, νέων οπλικών συστημάτων.

Πυρηνικοί ειδικοί με έδρα τις ΗΠΑ πιστεύουν πως το συμβάν σημειώθηκε στη διάρκεια δοκιμών πυρηνοκίνητου πυραύλου κρουζ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: Ρωσία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)