to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:05 | 08.05.2012

Πολιτική

Το μπόνους των 50 εδρών αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση

Το ότι το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής είναι καλπονοθευτικό το γνωρίζαμε και το καταγγέλλαμε χρόνια τώρα. Στις τελευταίες, όμως, εκλογές η κατανομή των εδρών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και τραγελαφική, αν δεν αφορούσε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όσο το μέλλον του λαού.


Με βάση το νόμο Παυλόπουλου, το πρώτο κόμμα, στην προκειμένη περίπτωση η ΝΔ, λαμβάνει 50 έδρες ως μπόνους, με αποτέλεσμα ένα κόμμα που δεν έφτασε καν το 20% να συγκεντρώνει 108 έδρες και το αμέσως επόμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ, με μόλις 2 μονάδες διαφορά να παίρνει 52 έδρες.


Παιχνίδια παραλόγου

Ο τραγέλαφος, βέβαια δεν σταματάει εδώ. Παιχνίδια παραλόγου καταγράφηκαν και στις περιφέρειες όπου το πρώτο σε ψήφους κόμμα δεν λαμβάνει έδρα ή σε άλλες στις οποίες το πέμπτο κατά σειρά κόμμα εκλέγει περισσότερους βουλευτές από εκείνα με μεγαλύτερο ποσοστό. Για να βρεθούν οι 50 έδρες που δίνονται στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ στην Α' Αθήνας βρέθηκε να είναι δεύτερο κόμμα και να λαμβάνει 5 έδρες περισσότερες από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακριβώς η ίδια εικόνα καταγράφηκε και στη Β' Αθήνας. Δύο έδρες περισσότερες πήρε η δεύτερη σε ψήφους ΝΔ σε Αττική και Βοιωτία έναντι του πρωτοπόρου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίσης στη Β' Θεσσαλονίκης κέρδισε επιπλέον τρεις έδρες. Και αυτά τα φαινόμενα φυσικά σημειώθηκαν σε όλη την επικράτεια.

Προφητικά θα μπορούσαμε να πούμε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία στον εκλογικό νόμο πριν από το κλείσιμο της Βουλής  για την εξορθολογικοποίηση  του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ενώ ο κ. Τσίπρας, είχε δηλώσει ότι  «δεν μπορεί  ένα κόμμα να πάρει αυτό το μπόνους των 50 εδρών, αν δεν έχει ένα ποσοστό που να το δικαιολογεί, που να είναι συμβατό με τη λογική του νομοθέτη, όχι το 20%»!


Σε συνέντευξή του στον  REAL FM ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Πρέπει άμεσα να υπάρξει μια τροποποίηση, μια βελτίωση -και μπορεί να γίνει, μπορεί να γίνει τις μέρες που έχουμε μπροστά μας- στον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Γνωρίζετε την άποψή μας για την απλή αναλογική, αλλά εξίσου καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί να αλλάζεις και πλήρως τον εκλογικό νόμο 30 μέρες πριν τις εκλογές. Όμως ο νομοθέτης, και ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Σκανδαλίδης παλιότερα, που έδωσαν αυτό το μπόνους των 40 ή των 50 τώρα εδρών, είχαν στο μυαλό τους ένα πολιτικό σύστημα εντελώς διαφορετικό, όπου το πρώτο κόμμα θα συγκέντρωνε 38, 39.. 40%, όχι 20 και 25% Και είχε μια λογική. Εμείς διαφωνούσαμε μ΄ αυτή τη λογική, αλλά είχε μια λογική ότι δεν μπορούμε να σέρνουμε διαρκώς τη χώρα σε εκλογές όταν έχεις τη δυνατότητα να έχεις μια πολιτική δύναμη να έχει κοντά στο 40%. Όταν όμως τώρα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πολιτικό σύστημα κατακερματισμένο και καμιά πολιτική δύναμη να μην είναι πάνω από 30%, το μπόνους των 50 εδρών αλλοιώνει κατάφωρα τη λαϊκή ψήφο, τη λαϊκή βούληση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)