to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:22 | 24.12.2013

Κοινωνία

Μετά τις προκλητικές συλλήψεις: Ελεύθεροι οι απεργοί του «Παπουτσάνη», νέα απεργία την Παρασκευή

Συγκέντρωση συμπαράστασης νωρίτερα στο Α.Τ. Χαλκίδας - «Πρωτοφανή λειτουργία του απεργοσπαστικού μηχανισμού» καταγγέλλει ο Β. Αποστόλου που βρέθηκε στο πλευρό των απεργών - Νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή 27/12


Νέο κρούσμα τρομοκράτησης και καταστολής αγωνιζόμενων εργαζομένων. Η εργοδοσία του «Παπουτσάνη» αμείλικτη και προκλητική στη δεύτερη ημέρα απεργίας των εργαζομένων ενάντια στις 6 απολύσεις (η απεργία ξεκίνησε τη Δευτέρα), σήμερα από νωρίς το πρωί, κινητοποίησε αστυνομικές δυνάμεις για να εκφοβίσει και να σπάσει την απεργία των εργαζομένων.

Η διοίκηση της αστυνομίας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του εργοδότη προχώρησε σε 8 προσαγωγές απεργών και συνδικαλιστών πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής, από την πύλη του εργοστασίου. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και ένας από τους απολυμένους. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφριά

Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση  Χαλκίδας, όπου κλιμακώνοντας την προκλητικότητα της η εργοδοσία κατέθεσε μηνύσεις για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία. Οι 8 συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Στο Α.Τ Χαλκίδα βρέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου  (διαβάστε παρακάτω τη δήλωσή του).

Με νέα  24ωρη απεργία την Παρασκευή 27 Δεκέμβρη απαντούν οι εργαζόμενοι στον «Παπουτσάνη» στην κυβερνητική και εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις. Η απόφαση για τη νέα απεργία πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας.

Έξω από το τμήμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των απεργών και πρωτοβάθμιων σωματείων της περιοχής, από εργαζόμενους του «Παπουτσάνη» απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι τώρα όλοι οι προσαχθέντες και να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις (πηγές: 902.gr, eviatop.blogspot.gr):

Β. Αποστόλου: Πρωτοφανής λειτουργία του απεργοσπαστικού μηχανισμού της Παπουτσάνης α.β.ε.ε.

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επίσκεψη του στην Αστυνομική Δ/νση Εύβοιας, όπου κρατούνται 6 εργαζόμενοι της Παπουτσάνης α.β.ε.ε. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Διοίκηση της Παπουτσάνης α.β.ε.ε. επέλεξε παραμονές Χριστουγέννων να προχωρήσει στην απόλυση 6 εργαζομένων. Επειδή στην πρόκληση αυτή αντέδρασαν οι εργαζόμενοι με απεργιακές κινητοποιήσεις η εταιρεία απάντησε με τη χρήση απεργοσπαστικού μηχανισμού για να συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Ριτσώνα Χαλκίδας.

Οι εργαζόμενοι σήμερα το πρωί βρέθηκαν αντιμέτωποι και με ισχυρές δυνάμεις καταστολής που συνέβαλαν 6 εργαζόμενους και τους οδήγησαν στην Αστυνομική Δ/νση Εύβοιας, ενώ 2 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν με ελαφρά τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε και ως εργαλείο για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των συλληφθέντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει αυτές τις τακτικές που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τις εργασιακές σχέσεις και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων».

 

ΚΚΕ: Αυτές οι πρακτικές πρέπει να απορριφθούν από όλους τους εργαζόμενους που μοιράζονται τις ίδιες δυσκολίες με τους εργάτες στον «Παπουτσάνη»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου  ΚΚΕ για τις 8 προσαγωγές: «Παραμονές Χριστουγέννων επέλεξε η εργοδοσία του "Παπουτσάνη" να επιτεθεί εναντίον εργατών που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά και αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους στο εργοστάσιο. Με τη λογική "νόμος και τάξη" η αστυνομία προχώρησε σε 8 συλλήψεις συνδικαλιστών, που συμπαρίστανται στον αγώνα των εργατών, ανάμεσά τους και ενός απολυμένου.

Αυτές οι πρακτικές πρέπει να απορριφθούν από όλους τους εργαζόμενους που μοιράζονται τις ίδιες δυσκολίες με τους εργάτες στον "Παπουτσάνη".

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργατών του "Παπουτσάνη"». 

Η πρώτη μέρα της απεργίας 

Tην περασμένη Παρασκευή η εργοδοσία κοινοποίησε με δικαστικό κλητήρα τις απολύσεις σε 6 εργαζόμενους. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους δήλωσε ότι εκτός από τις 6 απολύσεις το Δεκέμβρη θα προχωρήσει και σε άλλες δύο τον επόμενο μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 εκ των 6 απολυμένων ήταν μέλη της Εργοστασιακής Επιτροπής. Οι λόγοι που επικαλείται είναι ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής, εάν φύγει ένας μεγάλος πελάτης.

Άμεση ήταν η απάντηση του Σωματείου των εργαζομένων και της Πανελλαδικής Ένωσης Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων,  καθώς την Παρασκευή σταμάτησαν την παραγωγή σε ένδειξη διαμαρτυρίας απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων.

Η εργοδοσία, με νεότερη ανακοίνωσή της και επιχειρώντας με εκβιαστικούς ελιγμούς να κλιμακώσει την τρομοκρατία της σε βάρος των εργαζομένων, κάνει λόγο ότι θα ανασταλούν οι 2 επόμενες απολύσεις που ήταν προγραμματισμένη να κάνει το Γενάρη του 2014, «εφόσον όμως υπάρξει η διατήρηση του κλίματος εργασιακής ειρήνης». Από τη μεριά τους, το σωματείο κατήγγειλε τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, καλώντας την εταιρεία να ανακαλέσει τις απολύσεις και να προσέλθει σε διάλογο με το σωματείο.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ένωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων σημειώνει ότι η εταιρεία ουσιαστικά αρνήθηκε το διάλογο με το σωματείο και τους εργαζόμενους.

«Το γεγονός αυτό από μόνο του αλλά και η στιγμή που επέλεξε δείχνει τους πραγματικούς λόγους της εταιρείας, η οποία είναι να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να διαλύσει το σωματείο στο χώρο, ώστε μετά να έχει εργαζόμενους φοβισμένους με μισθό 580 ευρώ χωρίς δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο. Θα σταθούν στο πλευρό των απολυμένων με κάθε τρόπο και μέσο.

Καλούμε ακόμα και τώρα την εταιρεία να μην προχωρήσει στις απολύσεις και να κάνει ουσιαστικό διάλογο με το σωματείο» (πηγή: 902.gr).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)