to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:44 | 24.02.2020

Πολιτική

Ο «Σαράφης» επιβεβαιώνει όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς - «Δεν γνωρίζω κανέναν Παπαγγελόπουλο»

Δεν αναιρεί τίποτα από όσα έχει καταθέσει ενώπιον των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς ο «Μαξιμος Σαράφης» κατά την εξέτασή του από κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής στη ΓΑΔΑ, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - Επιβεβαίωσε όσα έχει καταθέσει για τη δωροδοκία γιατρών, για τη δωροδοκία Λοβέρδου, Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη καθώς και για τον ρόλο Μανιαδάκη και Βουλκίδου


Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος εξετάστηκε τη Δευτέρα 24/2 από κλιμάκιο της Προανακριτικής Επιτροπής στη ΓΑΔΑ έδωσε στοιχεία για το πώς είχε στηθεί το σκάνδαλο.

Ο «Μάξιμος Σαράφης», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με τους υπουργούς Λοβέρδο και Γεωργιάδη και μίλησε για δωροδοκία τους. Ανέφερε ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο κ. Παπαδημητρίου του KEEΛΠNO, για τα εμβόλια και τον μοριακό έλεγχο HIV.

Είπε επίσης ότι ο Φρουζής παραδεχόταν τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, κρατικών αξιωματούχων και γιατρών. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγλες, όσα είχε καταθέσει για τον ρόλο των Μανιαδάκη και Βουλκίδου, μίλησε για συστηματική διαφθορά χιλιάδων γιατρών, καθώς και για τον έλεγχο των ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα και να μπαίνουν τα καινούρια φάρμακα της εταιρείας στην αγορά.

Ανέφερε ότι ο Φρουζής ομολογούσε τις δωροδοκίες πολιτικών προσώπων, γιατρών και κρατικών αξιωματούχων. Κατέθεσε επίσης ότι δεν γνωρίζει κανέναν Παπαγγελόπουλο και ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή καθοδήγηση ή παρότρυνση.

Επανέλαβε ότι δεν κατέθεσε κανένα ψεύδος και ότι όλα όσα κατέθεσε τα γνωρίζει εκ των έσω και είναι βέβαιος για αυτά. Δήλωσε ότι αυτοβούλως και μετά από σοβαρή περίσκεψη αποφάσισε να ενταχθεί στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, ότι κινδυνεύει η ζωή του και κατήγγειλε όλους όσους τον καθυβρίζουν για όσα έχει καταθέσει.

Πρόσθεσε ότι για όλους τους ισχυρισμούς του έδωσε και αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα, mail και βίντεο ενώ επανέλαβε ότι ο Φρουζής είχε σχέσεις με Λοβέρδο και Γεωργιάδη και συναντήθηκε με τους συνεργάτες του Σαμαρά Πτωχό και Παπασταύρου.

O «Σαράφης» είπε επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι οι δωροδοκίες ήταν πρόγραμμα της Novartis ώστε οι κρατικοί παράγοντες και οι υπουργοί να εκδίδουν αποφάσεις προς όφελός της. Επίσης, υπήρχε πρόγραμμα επηρεασμού δημοσιογράφων και ΜΜΕ ώστε να φτιάχνουν «κλίμα» το οποίο στη συνέχεια αξιοποιούταν ώστε να επηρεάζονται ευκολότερα υπουργοί και αξιωματούχοι.

Αναφέρθηκε επίσης στον λογαριασμό της Novartis στο εξωτερικό (γνωστός και ως «Ιερό Δισκοπότηρο») και σε όλες τις εταιρείες πλυντήριο καθώς στον τρόπο με τον οποίο γινόταν το ξέπλυμα μέσω διαφημιστικών εταιρειών. 

Όπως είχε σημειώσει το Documento βάσει και των σχετικών στοιχείων από το FBI, ο λόγος που συντελούνταν οι παράλληλες εξαγωγές από τη Novartis ήταν οι αυξημένες τιμές φαρμάκων της εταιρείας σε χώρες όπως η Γερμανία, καθώς στην Ελλάδα -για τα ίδια προϊόντα- το κέρδος ήταν αρκετά χαμηλότερο.

Το παράνομο κέρδος της εταιρείας από τις παράλληλες εξαγωγές «νομιμοποιούταν» μέσω των μιντιακών - πλυντηρίων και ανύπαρκτων sites, 23 εξ αυτών ανήκαν στον εκδότη της Ακρόπολης, Τάκη Μαυρίκο, ο οποίος σκοτώθηκε κάτω από αδιευρκρίνιστες συνθήκες ενώ οδηγούσε το αυτοκινητό του στην Αττική Οδό. Ο προστατευόμενος μάρτυρας επιβεβαιώνει, λένε οι ίδιες πηγές, όσα είχε αναλυτικά καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (αναλυτικά παρακάτω).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο «Σαράφης» επιβεβαίωσε το πρόγραμμα διαφθοράς γιατρών «Exactly» καθώς και το «Harvard project» και τόνισε ότι η εταιρεία είχε πρόγραμμα καταστροφής όλων των εγγράφων που αποδείκνυαν τη δωροδοκία γιατρών με εντολή της μητρικής εταιρείας στη Βασιλεία. Επισήμανε ότι ισχύουν όλα όσα κατέθεσε για τα φάρμακα GILENYA,TASIGNA, LUSENTIS και άλλα πολλά φάρμακα που μπήκαν και αποζημιώθηκαν επί θητείας Γεωργιάδη και ανέφερε ότι στο αμφιθέατρο της εταιρείας Φρουζής και Arnout  Ploos van Amstel θριαμβολογούσαν για τις επιτυχίες τους μετά τον πλήρη έλεγχο και την ποδηγέτηση υπουργών Υγείας και κρατικών αξιωματούχων.

Η εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» έγινε μόνο με ηχητικά μέσα και αλλοίωση της φωνής. Ο προστατευόμενος μάρτυρας βρέθηκε στον 8ο όροφο της ΓΑΔΑ και τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής στον 14ο  Στην εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» δεν προσήλθε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος Νωρίτερα το ΚΚΕ είχε ξεκαθαρίσει ότι αποχωρεί από την προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο μέχρι να αρθεί το καθεστώς προστασίας. Κατά συνέπεια στη ΓΑΔΑ βρέθηκαν ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Μπούγας, ο Θανάσης Πλεύρης από τη ΝΔ, ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής.

Τι «διαρρέουν» ΝΔ και ΚΙΝΑΛ

Την ίδια στιγμή, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαρρέουν στα φίλα προσκείμενα προς αυτούς Μέσα πως ο «Μάξιμος Σαράφης» στην κατάθεσή του «τα παίρνει όλα πίσω». Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας είπε πως δεν γνωρίζει τίποτα για πολιτικά πρόσωπα και πως όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ήταν πιθανολογήσεις.

Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες του Documento, ο «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρθηκε επισταμένα σε απευθείας επικοινωνία που είχε πρώην υπουργός με υψηλόβαθμο στέλεχος της Novartis, «φωτογραφίζοντας» - όπως τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης - τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Κωνσταντίνο Φρουζή αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απορίας άξιο πως για τα δύο πρώην συγκυβερνώντα κόμματα και τον μιντιακό στόλο ο οποίος τους συνοδεύει όλο αυτό το διάστημα, ο μέχρι πρότινος «κουκουλοφόρος Σαράφης» μετατράπηκε εν ριπή οφθαλμού σε αξιόπιστο προστατευόμενο μάρτυρα.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μόνο με την άδεια του FBI η αποστολή απόρρητων εγγράφων για την Novartis στην Βουλή», απαντά η Ελ. Τουλουπάκη

Μπλόκαρε την πλήρη εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν νωρίτερα κοινοβουλευτικές πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γ. Ραγκούσης και ο Γ. Γκιόλας έθεσαν το ζήτημα να εξεταστούν οι μάρτυρες από όλα τα μέλη της Επιτροπής κι όχι μόνο από τους εισηγητές, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Μπούγας, προσπάθησε να πετάξει το μπαλάκι προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Ακολουθούν αποσπάσματα από τον διάλογο των μελών της Επιτροπής:

Γ. Ραγκούσης: Δεν θέλουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες με συνοπτικές διαδικασίες.
Γ. Μπούγας: Φέρνετε προσκόμματα.
Γ. Ραγκούσης: Φέρνουμε προσκόμματα όταν ζητάμε να δοθεί ο χρόνος που δόθηκε σε όλους όσοι εξετάστηκαν;
Γ. Γκιόλας: Είναι προκλητικό να μας κάνει μαθήματα προστασίας των θεσμών η πλειοψηφία. Ως μέλη της Επιτροπής, διατηρούμε στο ακέραιο το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος για να υποβάλλουμε ερωτήσεις στους μάρτυρες.

Τι έχει καταθέσει ο «Μάξιμος Σαράφης»

Θυμίζουμε ότι στην πρώτη του κατάθεση (12/1/2018), ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να έχει δωροδοκηθεί ο Δ. Αβραμόλπουλος που ως υπουργός Υγείας το 2008 είχε συμβάλει στην ταχύτερη έγκριση και τιμολόγηση του «AFFINITOR». Είχε επίσης περιγράψει τον μηχανισμό ξεπλύματος ως εξής: η Novartis έδωσε υπέρογκες αμοιβές που δεν αντιστοιχούσαν στις Πραγματικές υπηρεσίες επικοινωνίας μέσω απευθείας ανάθεσης στην Communication in Practices του Γριβέα:

Α) Υπερτιμολόγηση (50.000 ευρώ ) συνέντευξης τύπου στο King George
Β) Ολοσέλιδη διαφήμιση στην εφημερίδα Metropolis που δεν δημοσιεύθηκε
Γ) Φυλλάδια που δεν παρήχθησαν

Ο «Σαράφης» έχει επίσης καταθέσει ότι ο κ. Αβραμόπουλος για τα εμβόλια κατά του H1N1 ήταν αντίθετο στη λογική να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ. Ενδεχόμενο δωροδοκίας είχε περιγράψει και για τον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος για τον HIV, αναφέροντας ότι θεωρεί «αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω των 4.000.000 ευρώ» την οποία μοιράστηκαν ο Υπουργός Υγείας Αβραμοπουλος, ο γ.γ. Αριστείδης Καλογεροπουλος και ο γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητριου.

Όπως επίσης έχει καταθέσει ο «Σαράφης», άλλο πρόσωπο που δωροδοκήθηκε ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας, αλλά και Εργασίας Ανδ. Λοβερδος. Ο συγκεκριμένος υπουργός αρχικά ήταν στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί φρόντισε ώστε να δίνεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της Novartis, σίγουρα ογκολογικά , αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων.

Στη δεύτερη κατάθεσή του (15/1/2018), αναφέρθηκε στο πόρισμα και την άσκηση ποινική δίωξης της Τουλουπάκη καθώς και στα εξής:

-Τιμολόγησή GILENYA και Tasigna 150 Αύγουστο 2011
-Σχέσεις Λοβερδου με Φρουζή
-Εμπλοκή Χασαπόπουλου, κουμπάρου Λοβερδου, Ραντεβού Φρουζή-Λοβερδου το καλοκαίρι του 2011
-emails Φρουζή-Amstel- αύξηση 200.000 προϋπολογισμού τμήματος Market access
-Δωροδοκία μέσω συμβάσεων με Novartis Μανία για καθορισμό των τιμών όλων των φαρμάκων της αγοράς
-Εικονικά τιμολόγια Βουλκίδη

Στην τρίτη κατάθεση Μαξίμου Σαράφη (17-1-2018) έγινε αναφορά στο περίφημο Harvard Project (τέλη 2013) και τη δωροδοκία Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων κατ' εξακολούθηση με ξέπλυμα χρήματος. Ο προστατευόμενος μάρτυρας υποστήριξε ότι η Novartis επεδίωκε:

  • να της καταβληθούν από το ελληνικό κράτος ληξιπρόθεσμα χρέη 140.000.000 ευρώ
  • να δεσμεύσει (engage) φορείς και παράγοντες της ελληνικής πολιτείας, όπως υπουργούς υγείας, οικονομικών, κρατικούς αξιωματούχους, διοικητές νοσοκομείων.


Μετα τον Αύγουστο 2011 (μετά την υπουργική απόφαση Λοβερδου) ειναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν 3 νέα φάρμακα. Αυτά αναφέρονται στο Harvard Project, τα οποία έλαβαν τιμή μεγαλύτερη από τον Μ.Ο. των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ (τιμές αναφοράς Γερμανία και Η.Β. «Είμαι σίγουρος ότι και όλα τα υπόλοιπα τα φάρμακα της Novartis που αναφέρονται στο Harvard Project, κυκλοφόρησαν και τιμολογήθηκαν επι υπουργίας Γεωργιάδη», ανέφερε ο «Σαράφης».

Στην τέταρτη κατάθεσή του (18-1-2018), ο «Σαράφης» τόνισε ότι ο Φρουζης ανα διαστήματα ζητούσε και εκταμίευε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Νοβαρτις Ελλάς προκειμένου, όπως έλεγε, να δωροδοκήσει το Λιντζερη υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του Ε.Ο.Φ. Ισχυρίστηκε ότι το ξέπλυμα χρημάτων για τις δωροδοκίες προς τον Λιντζερη γινόταν από εταιρείες του Μαυρίκου, ο οποίος αντικατέστησε στις δραστηριότητες του ξεπλύματος τον Βουλκιδη.

Στην πέμπτη του κατάθεση (22-1-2018), ο «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δωροδοκίας του Σαλμά για να μην μειώσει τις τιμές:
Παρα τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκιδη σε σχέση με το ύψος του ποσού και ειδικότερα για το ποσό που θα παρακρατούσε ο ίδιος ως φόρο(για τις εταίρες -οχήματα ξεπλύματος που διαχειριζόταν ) και ως αμοιβή, τελικά ο Φρουζης έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπεύθυνους της εταιρίας ότι το παρέδωσε στον Σαλμά. Πλην όμως, η Νοβαρτις Ελλάς δεν ήταν ικανοποιημένη από τις μετέπειτα υπηρεσιακές ενέργειες του συγκεκριμένου υπουργού όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων και για αυτό το λόγο ο Φρουζης προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρακάμπτοντας τον Υπουργό. Περί τα τέλη του έτους 2012 ο Φρουζης, υπό τον μανδια του προέδρου του ΣΦΕΕ, όντως συνάντησε τον πρωθυπουργό, ενώ λίγο αργότερα συνάντησε τον πρωθυπουργό μαζί με τους τότε υπουργούς Οικονομικών Στουρνάρα και Μηταράκη και ο τότε πρόεδρος της εταιρίας Schroekenfuch. Προφανώς η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οφειλές του Δημοσίου έναντι της Νοβαρτις Ελλάς και προφανώς το Harvard Project έγινε για τον ίδιο λόγο.

Στην  έκτη του κατάθεση (23-1-2018) αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Exactly»το οποίο  αφορούσε 3 φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που ρυθμίζουν την υπέρταση. Στα πλαίσια αυτού του «προγράμματος» δόθηκαν 2,5 εκατομμύρια ευρώ μίζες σε περίπου 1.000 γιατρούς μέσα σε 8 μήνες για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων αυτών. Αυτές οι δαπάνες εμφανίζονταν στα «βιβλία» της εταιρείας ως αμοιβή σεμιναρίων κλπ έτσι ώστε σε περίπτωση ελέγχου να φαίνονταν όλα νόμιμα.

Στην έβδομη κατάθεση του Μαξίμου Σαράφη (2-2-2018) γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στην επικοινωνία του Φρουζή με τον Αδ. Γεωργιάδη και στον ρόλο της Κατραβά:

Ηλεκτρονικη αλληλογραφία στον προσωπικό της ηλεκτρονικό λογαριασμό και όχι στον επίσημο του Υπουργείου. Οι επικοινωνίες αυτές γίνονταν προκειμένου η κα Κατραβα να κανονίζει τις απόρρητες συναντήσεις του υπουργού εκ μέρους της Novartis με τον υπουργό. Αντικείμενο αυτών των συναντήσεων πιθανολογώ ότι ήταν το "κλείσιμο" συμφωνιών μεταξύ της εταιρίας και του Υπουργού, προκειμένου ο τελευταίος να λαμβάνει ευνοϊκές για τη πμ εταιρία πολιτικές αποφάσεις. Αυτό το βασίζω στο γεγονός ότι οι τακτικές επικοινωνίες γίνονταν μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών λογαριασμών και μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα προσωπικά τους τηλέφωνα και όχι μέσω των επισήμων υπηρεσιακών λογαριασμών του Υπουργείου.

Ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από τη Novartis, ο Αδ. γεωργιάδης φέρεται από τον προστατευόμενο μάρτυρα να αξιοποίησε εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων, σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής γραμματείας.

Στην όδονη κατάθεσή του (27-11-2018), ο Μάξιμος Σαράφης αναφέρθηκε στη σχέση Λοβέρδου - Μανιαδάκη: Ο ίδιος ο Λοβερδος ζήτησε μέσω Μανιαδακη τα δώρα που θα ελάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρίας να του δίνονται μέσω του τελευταίου (Μανιαδακη). Αυτό μου το είπε ο ίδιος  Φρουζης πολλές φορές κατα τις τελευταίες εβδομαδιαίες τακτικές συναντήσεις που είχαμε στα πλαίσια λειτουργίας του τμήματος market access της Νοβαρτις Ελλάς, ανέφερε ο προστατευόμενος μάρτυρας.

Στην ένατη κατάθεση του Μαξίμου Σαράφη (28-11-2018) γίνεται αναφοά στα «δώρα» για Σαλμά και Λοβέρδο. 

Στη δέκατη κατάθεσή του (12-12-2018), ο Μάξιμος Σαράφης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων «στους υπουργούς Υγείας, στους οποίους χρημάτισε σύμβουλος ο Ν. Μανιαδάκης και πιο συγκεκριμένα στους Α. Λοβερδο και Αδωνι Γεωργιάδη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)