to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 29.06.2022

Πολιτική

Ψάχνει εξιλαστήρια θύματα: o Γεωργιάδης (θυμήθηκε να) κάνει ΕΔΕ για το «Τurkaegean»

Να χρυσώσει το χάπι και να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες επιχειρεί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μετά την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης “Turkaegean”, αποτέλεσμα της πρωτοφανούς κυβερνητικής ολιγωρίας για το ζήτημα - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Αυτοί που δεν θα έλεγαν ποτέ «Βόρεια Μακεδονία» έδωσαν στην Τουρκία το "Turkaegean"»


Όπως είναι ήδη γνωστό, σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει  εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη “Turkaegean” (Τούρκικο Αιγαίο). Η Τουρκία μάλιστα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης.

Με φόντο τον σάλο που έχει προκληθεί, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδη θυμήθηκε (σήμερα, Τετάρτη 29/6) να διατάξει για τα μάτια του κόσμου «τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για τη διερεύνηση και τη διαπίστωση πειθαρχικών παραπτωμάτων υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την καταχώρηση του εμπορικού σήματος “Τurkaegean” στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας».

Η διενέργεια της Ένορκης Διοικητικής εξέτασης διατάσσεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου,  επειδή δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κρεσέντο υποκρισίας Γεωργιάδη η ΕΔΕ για να ρίξει σε υπαλλήλους τις ευθύνες του για το «Turkaegean»

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

Ο κ. Γεωργιάδης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, διέταξε ΕΔΕ για να ρίξει τις βαρύτατες και επιζήμιες ευθύνες του αλλού.

Αντί να παραιτηθεί που - εν μέσω κλιμακούμενων τουρκικών απειλών στο Αιγαίο - λόγω ανικανότητάς του παρεδόθη στη γειτονική χώρα ένα όνομα το οποίο βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό, επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για τα εθνικά μας συμφέροντα, ψάχνει υπαλλήλους για να τους ρίξει την ευθύνη.

Ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ "Βόρεια Μακεδονία" παρέδωσε στην Τουρκία το  «Turkaegean».

Η συγκεκριμένη επίβλεψη ήταν από τις λίγες αρμοδιότητες που του έχει αφήσει ο κ. Μητσοτάκης, κι όμως ο κ. Γεωργιάδης εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διαμαρτυρίας και αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ.

Είναι γνωστό πως ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας διακοσμητικός υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Ίσως αυτό αποτελεί κι ένα σημείο που θα συμφωνούσαμε με τον κ. Μητσοτάκη. Αν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα είχε κάνει.

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου, 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης “Turkaegean”.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη “Turkaegean” (Τούρκικο Αιγαίο).

Η Τουρκία μάλιστα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης.

Η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.

Επειδή, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας


Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας

  • Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  • Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;

  • Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;

  • Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;

  • Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;

  • Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;

  • Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αδικαιολόγητη κυβερνητική ολιγωρία για το σήμα «Turkaegean»

Θέση για το θέμα πήρε και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, καταλογίζοντας ευθύνη στο υπουργείο Ανάπτυξης, ζητώντας διαδικασία ακύρωσης του τουρκικού εμπορικού σήματος.

Όπως τονίζει:

"Σε μια περίοδο συνεχών τουρκικών προκλήσεων, προκαλεί ποικίλα ερωτηματικά η αδικαιολόγητη ολιγωρία υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Εμπορίου σχετικά με την κατοχύρωση του σήματος «Turkaegean» από τον Οργανισμό Τουρισμού της Τουρκίας και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Φορέας, που το κατοχύρωσε, είναι το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EUIPO, με έδρα το Alicante της Ισπανίας και όχι κάποιο «ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο στη Μαδρίτη» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Άλλωστε εκπρόσωπος της χώρας μας συμμετέχει και στο Διοικητικό του Συμβούλιο, όπως συμβαίνει και με τους άλλους αποκεντρωμένους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECDC, EUROPOL και FRONTEX).

Ενώ η αίτηση δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, μέχρι και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους που ολοκληρώθηκε η διαδικασία, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν προέβησαν σε καμιά απολύτως ενέργεια για να σταματήσουν την κατοχύρωση του εν λόγω σήματος.

Εκτός των αυτονόητων ενεργειών για την ακύρωση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος ας σταματήσει τα ευφυολογήματα σαν και αυτά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις, να απαντήσουν για το απαράδεκτο γεγονός.

ΚΚΕ: Δεν είναι ούτε τυπική ούτε «αθώα» απόφαση

«Η έγκριση και καταχώριση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) της ονομασίας "Turkaegean" ως "εμπορικού σήματος" της Τουρκίας μέχρι το 2031 δεν είναι ούτε τυπική ούτε "αθώα" απόφαση. Συνδέεται με συμφέροντα και επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Η αποδοχή της ονομασίας "Τουρκικό Αιγαίο" από τον οργανισμό της ΕΕ δεν αφορά βέβαια τη δήθεν "τουριστική προβολή" της Τουρκίας, αλλά την προβολή των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, την προκλητική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη της Τουρκίας», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

«Συνιστά πρόκληση για τον λαό μας η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να παραστήσει την "ανήξερη", αν και η τουρκική αίτηση υποβλήθηκε στο EUIPO στις 16-7-2021 (δημοσιεύτηκε στις 7-9-2021 και εγκρίθηκε ελλείψει ενστάσεως στις 7-12-2021), πολύ δε περισσότερο να "ξεπλύνει" την ΕΕ με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δήθεν το "Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO)" είναι ένα ιδιωτικό γραφείο, που "δεν παράγει πολιτικά ζητήματα", ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για οργανισμό της ΕΕ που διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κράτος-μέλος, δύο αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι ένας του Ευρωκοινοβουλίου. Το EUIPO αποτελεί τον οργανισμό αναγνώρισης πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων (trade marks) της ΕΕ που μάλιστα υπερέχει και από τα εθνικά, ενώ διαθέτει και ολόκληρο σύστημα δικαστηρίων για τα εμπορικά σήματα. Επειδή μάλιστα αρχικά δεν υπήρχε ομοφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ για την καθιέρωση του "εμπορικού σήματος της ΕΕ", το σύστημα προχώρησε με τη μορφή της "ενισχυμένης συνεργασίας" των "προθύμων" κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όλες διαδοχικά οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ όσο και ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, πρωτοστάτησαν στην υλοποίησή του, ψήφισαν με "χέρια και πόδια" τη σχετική νομοθεσία και στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπως κι οι ευρωβουλευτές τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν ήξεραν όταν ψήφισαν όλοι μαζί τον κανονισμό 2009/207 "για το εμπορικό σήμα της ΕΕ", κι έπειτα τον 2015/2424 που τον τροποποίησε, αλλά και τον 2017/1001 που τον αντικατέστησε, τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία με τον Ν. 4679/2020;

Γι' αυτό και είναι εξίσου προκλητική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που επιχειρούν να τα ρίξουν όλα στη δήθεν "ανικανότητα" και το "φιάσκο" της κυβέρνησης της ΝΔ για να αθωώσουν και πάλι την ΕΕ. Όταν πρωταγωνιστούσαν για να υλοποιηθεί το σύστημα εμπορικών σημάτων της ΕΕ δεν ήξεραν τι και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί;

Κάποιοι κουτοπόνηρα προβάλλουν την "καλή" δήθεν απόφαση του αντίστοιχου "οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας" των ΗΠΑ, που απέρριψε την αίτηση για την καταχώριση του "σήματος" "Turkagean". Δεν λένε όμως ότι η απόρριψη έγινε αποκλειστικά και μόνο για τυπικούς λόγους και κυρίως επειδή η σχετική αίτηση δεν είχε κατατεθεί από αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ», επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Και τώρα ΝΔ και αστικά κόμματα με τους ευρωβουλευτές και βουλευτές τους στέλνουν επιστολές στον οργανισμό της ΕΕ, κάνουν ερωτήσεις τι μέτρα δήθεν θα πάρει η ΕΕ "να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος", ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει "προσφυγές" και νομικές "κινήσεις" κατά της απαράδεκτης απόφασης του EUIPO, που … κατά τ' άλλα δεν "παράγει πολιτικά ζητήματα". Τα πάντα για να μείνει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι στο περιβάλλον της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καλλιεργείται και ενθαρρύνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας. Ότι η στρατηγική του ευρωατλαντισμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων αποτελεί το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις και η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της αστικής τάξης της Τουρκίας, στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με την ελληνική αστική τάξη για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων στην περιοχή».

Βάσει αυτών των δεδομένων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξής κατ' επείγουσα ερώτηση: «Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η απόφαση του EUIPO δεν αφορά σε αναγνώριση "εμπορικού σήματος" και "τουριστική προβολή", αλλά ενισχύει πολιτικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της και την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)