to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:29 | 01.06.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής: Στο ισπανικό περίπτερο ο Χρυσός Λέοντας

Την ισπανική "ανταπόκριση από το μέτωπο" επέλεξε η κριτική επιτροπή της 15ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής ως την καλύτερη εθνική συμμετοχή, στην οποία απένειμε το Σάββατο το βράδυ τον Χρυσό Λέοντα της φετινής διεθνούς διοργάνωσης, επιβραβεύοντας την ανάδειξη μιας νέου τύπου αρχιτεκτονικής, που αναδύεται στη χώρα μέσα από τα ερείπια της οικονομικής κρίσης.


Με επιμελητές τους αρχιτέκτονες Ινιάκι Καρνιθέρο και Κάρλος Κιντάνς, το περίπτερο φιλοξενούσε 80 περίπου παραδείγματα κτηρίων που απέπνεαν μια μάλλον αισιόδοξη προσέγγιση. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Χασίμ Σαρκίς από τον Λίβανο, η ισπανική συμμετοχή, με τίτλο Ανολοκλήρωτο, βραβεύτηκε για την "προσεκτικά επιμελημένη επιλογή νέων αρχιτεκτόνων, το έργο των οποίων δείχνει πώς η δημιουργικότητα και η αφοσίωση μπορούν να υπερβούν τους υλικούς περιορισμούς".

Παράλληλα, η επιτροπή έκανε ειδική μνεία σε άλλα δύο εθνικά περίπτερα, της Ιαπωνίας και του Περού, ενώ βραβεία για τη συμμετοχή τους έλαβαν αρχιτεκτονικά γραφεία από την Παραγουάη, τη Νιγηρία. Ακόμη, τιμήθηκε ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Paulo Mendes da Rocha για το σύνολο του έργου του.

Για την ιαπωνική συμμετοχή η επιτροπή αναφέρει ότι κατάφερε "να γεφυρώσει την ποίηση του συμπαγούς με εναλλακτικές μορφές συλλογικής κατοίκησης σε ένα εκτεταμένο αστικό πλαίσιο", ενώ για εκείνη του Περού ότι "έφερε την αρχιτεκτονική σε μια μακρινή γωνιά του πλανήτη, αναδεικνύοντάς την τόσο σε χώρο γνώσης όσο και σε μέσο διαφύλαξης του πολιτισμού του Αμαζονίου.

Ο διεθνής επιμελητής της φετινής Μπιενάλε, Χιλιανός αρχιτέκτονας Αλεχάνδρο Αραβένα, είχε ορίσει ως θέμα της την "Ανταπόκριση από το μέτωπο" της κρίσης. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από έναν "συλλογικό επιμελητή", τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, που παρουσίασε στο ελληνικό περίπτερο τη συλλογική δημιουργία με τίτλο #This is a Co-op.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)