to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μπέρνι Σάντερς: Ο άνθρωπος που μπορεί

Τον Οκτώβριο τον είχαν για ξεγραμμένο. Τώρα είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την Προεδρία των ΗΠΑ.


Τον Οκτώβριο σύμφωνα με τις μετρήσεις εκλεκτή των very liberals( έτσι χαρακτηρίζουν τους Αμερικάνους αριστερούς και κεντροαριστερούς) ήταν η γερουσιαστής Ουόρεν, και πρώτος στις μετρήσεις ο κεντρώος πρώην αντιπρόεδρος Μπάιντεν. Από τον Ιανουάριο φάνηκε η ανατροπή που τώρα έχει πάρει χαρακτηριστικά επέλασης.

Στηριγμένος σε ένα τεράστιο δίκτυο εθελοντών, διαθέτοντας χρήματα από μικρές εισφορές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, με συντριπτική επιρροή στην νεολαία , με αριστοτεχνική χρήση των social media, ο Σάντερς έρχεται πλέον πρώτος όχι μόνο στις μετρήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών αλλά και στην αντιπαράθεση με τον Τραμπ. Θορυβημένο το κατεστημένο αντιδρά διακομματικά. Πρώτα το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος που βλέπει ότι αυτή την φορά το κόμμα δεν θα ακολουθήσει τον εκλεκτό του. Είχε πάρει το μήνυμα στις προηγούμενες εκλογές όταν από το πουθενά ο γερουσιαστής από το Βερμόντ παρά λίγο να νικήσει την Χίλαρυ Κλίντον και να πάρει το χρίσμα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί δεν υπάρχει αδιαφιλονίκητος εκπρόσωπος του κομματικού κατεστημένου, η δε εκλογική βάση  του Σάντερς εμφανίζεται συμπαγής σε παναμερικανική κλίμακα, το δε ταβάνι του ανεβαίνει από μέτρηση σε μέτρηση. Φαίνεται ότι τελευταίο ανάχωμα θα βάλουν τον δισεκατομμυριούχο Μπλούμπεργκ . Και παρά το γεγονός ότι σε 45 από τις 46 τελευταίες μετρήσεις ο Σάντερς προηγείται  του Τραμπ θέτουν με επίταση το θέμα της εκλογιμότητας του Σάντερς.

Από την ηλικία του και την κλονισμένη υγεία του, διατρέχουν όλη την γκάμα των επιχειρημάτων , για να καταλήξουν στο προσφιλές τόσο στο Δημοκρατικό , όσο και στο Ρεπουμπλικανικό κατεστημένο επιχείρημα : ότι έχει πολύ ριζοσπαστικό πρόγραμμα και ότι η Αμερική ποτέ δεν θα εκλέξει για Πρόεδρο κάποιον που δηλώνει σοσιαλιστής. Φαίνεται όμως ότι όπως για όλα τα πράγματα υπάρχει και εδώ πρώτη φορά. Ή όπως λένε ορισμένοι «τα ύστερα του κόσμου». Και χωρίς να επιτρέπεται να υποτιμήσει στο ελάχιστο κάποιος τις τεράστιες δυνατότητες του πανίσχυρου οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου να ανασυνταχθεί και να αντεπιτεθεί , γεγονός είναι ότι προς το παρόν γυρίζει σαν ζαλισμένο κοτόπουλο, ανήμπορο μπροστά στο ογκούμενο λαϊκό ρεύμα το οποίο επιβάλλει την ενότητα του Δημοκρατικού κόμματος πίσω από τον πιο ριζοσπάστη υποψήφιο του. Γιατί το επιχείρημα ότι χρειάζεται μετριοπαθής για να νικήσει τον Τραμπ κατέπεσε όταν η Χίλαρυ Κλίντον ηττήθηκε από τον Τραμπ ο όποιος με ψευδή αλλά αποτελεσματικά επιχειρήματα πήρε μαζί του πολίτες φτωχούς, άνεργους , αντίθετους προς το κατεστημένο της Γουώλ Στρητ. Και επειδή ως γνωστόν, τον Πρόεδρο στις ΗΠΑ δεν εκλέγει η εθνική ψήφος, αλλά η ομοσπονδιακή, ο Τραμπ κερδίζοντας όλες τις Πολιτείες της «σκουριάς» , δηλαδή τις κρίσιμες μεσοδυτικές Πολιτείες ( Πενσυλβάνια, Οχάιο κλπ) νίκησε την Χίλαρυ . Και εδώ έρχεται η σύγχυση του Ρεπουμπλικάνικου κατεστημένου γιατί οι μετρήσεις σε αυτές τις κρίσιμες Πολιτείες της σκουριάς ( δηλαδή της αποβιομηχάνισης) δείχνουν ότι ένα τμήμα της εργατικής εκλογικής βάσης που έδωσε την νίκη στον Τραμπ είναι  έτοιμο να τον εγκαταλείψει υπό μία προϋπόθεση : ότι υποψήφιος των Δημοκρατικών θα είναι  ο δημοκράτης σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς και μόνο αυτός. Η ίδια η παρουσία του Τραμπ εξασθενίζει το επιχείρημα του φόβου των μετριοπαθών απέναντι στον ριζοσπάστη Σάντερς. Ίσως θα είχε  μια βάση το επιχείρημα αν απέναντι στον Σάντερς ήταν ένας μετριοπαθής ρεπουμπλικάνος. Με τον Τραμπ όμως ένας μετριοπαθής δημοκρατικός θα επιλέξει αβίαστα τον δημοκρατικό υποψήφιο. Που όπως όλα δείχνουν - αυτή τουλάχιστον την στιγμή-θα είναι ο Μπέρνι Σάντερς.

ΥΓ: Είχα τελειώσει το κείμενο, όταν ήρθε το αποτέλεσμα των προκριματικών στην Νεβάδα για να επιβεβαιώσει τις ελπίδες για μεγάλη νίκη  Σάντερς. Οι ποιοτικές κατά κατηγορία μετρήσεις αποδεικνύουν την υπεροχή και το συμπαγές του εκλογικού σώματος του Σάντερς. Στις κατηγορίες liberals ( πάσης φύσεως) απογειώνεται. Αλλά και στους moderate ( μετριοπαθείς ) παίρνει 22% έναντι 23% του Μπαιντεν. Στους Latinos συγκεντρώνει πάνω από 50% στους αφροαμερικάνους έφτασε στο 27% έναντι 36% του Μπαιντεν και ανεβαίνει συνεχώς. Τσουνάμι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)