to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:12 | 15.10.2019

Διεθνή

Μπαρνιέ σε Λονδίνο: Προθεσμία έως τα μεσάνυχτα

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, χαρακτήρισε μη ικανοποιητικές τις τελευταίες προτάσεις του Λονδίνου απευθυνόμενος στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τρεις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Ο ίδιος δήλωσε ότι χρειάζεται ένα συμπεφωνημένο νομικό κείμενο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτη


Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, χαρακτήρισε μη ικανοποιητικές τις τελευταίες προτάσεις του Λονδίνου απευθυνόμενος στους υπουργούς Εξωτερικών των 27 που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, σύμφωνα με τρεις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Ο ίδιος δήλωσε ότι χρειάζεται ένα συμπεφωνημένο νομικό κείμενο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης ώστε να είναι σε θέση να εισηγηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης την έγκριση συμφωνίας, αλλιώς το πιθανότερο είναι ότι θα εισηγηθεί την διεξαγωγή περαιτέρω διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο μετά την Σύνοδο.

«Υπάρχει προθεσμία που λήγει απόψε για συμφωνία επί νομικού κειμένου», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Άλλος είπε πως δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία, αλλά ότι ο Μπαρνιέ εξήγησε στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων ότι χρειάζεται μία συμφωνία επί νομικού κειμένου στο τέλος της ημέρας ώστε να είναι σε θέση να πει στους Ευρωπαίους διπλωμάτες που θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες ότι η εισήγησή του στο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα είναι υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας.

«Η δουλειά συνεχίζεται, υπάρχει ακόμη δυνατότητα συμφωνίας», δήλωσε ο τρίτος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Το ίδιο υποστήριξε και ο ίδιος ο Μπαρνιέ πριν τη σημερινή συνεδρίαση λέγοντας πως αυτό θα μπορούσε να γίνει αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι είναι όλο και πιο δύσκολη η επίτευξη.

Ο Μπαρνιέ θα ενημερώσει σήμερα το απόγευμα τους ηγέτες των 27 χωρών μελών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ίσως χρειαστεί να υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες.

"Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, θα μας ενημερώσει για τις εκτιμήσεις του αργότερα σήμερα και μετά θα δούμε τι σημαίνει αυτό για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο η Μέρκελ. "Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να έχουμε περαιτέρω συζητήσεις. Αλλά δεν θέλω να κάνω εικασίες", πρόσθεσε.

«Εργαζόμαστε σκληρά»

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν μια συμφωνία για το Brexit πριν από τη σύνοδο κορυφής αργότερα αυτή την εβδομάδα, σε αυτό που ο εκπρόσωπός του περιέγραψε ως εποικοδομητική συζήτηση.

Ερωτηθείς για τα σχόλια που αποδίδονται στον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον Μισέλ Μπαρνιέ, ότι πρέπει έως το τέλος της σημερινής ημέρας πρέπει να συμφωνηθεί ένα νομικό κείμενο, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως ο Τζόνσον γνωρίζει τους χρονικούς περιορισμούς.

Πρόσθεσε ότι εάν επιτευχθεί μια συμφωνία, ο Τζόνσον αναμένει ότι το Κοινοβούλιο θα εργαστεί όλο το 24ωρο προκειμένου να περάσει η απαραίτητη νομοθεσία για την αποχώρηση της Βρετανίας πριν από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)