to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Μπάρμπαρα» δεσμώτης

Τα κλειστά μαγαζιά στο ηλιόλουστο, χθες, αλλά «νεκρό» κέντρο της Αθήνας ήταν ακόμα ένα κατόρθωμα αριστείας


φωτ. EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οπρωθυπουργός έβαλε το γκρι ζιβάγκο για να μας πείσει ότι παίρνει σοβαρά την «Μπάρμπαρα». Το λες και απόδειξη «ατομικής ευθύνης». Νωρίτερα την είχε αλυσοδέσει, αλλά οι αλυσίδες δεν αποδείχτηκαν τελικά αρκετές και αποφάσισε να την κλείσει σπίτι. Όποιος δεν κινείται, δεν απειλείται και όποιος δεν απειλείται, δεν έχει λόγο να διαμαρτύρεται.


Αν δεν ήταν τόσο τραγικά ανίκανοι να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε ξεφεύγει από το «συνηθισμένο», θα ήταν απλώς απολαυστικοί πρωταγωνιστές μιας φαρσοκωμωδίας, που χάρισε πάλι απέραντη έμπνευση σε χιλιάδες χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Οι απειλές προστίμων, οι απαγορεύσεις μετακίνησης, η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού 112 ως άλλοθι απραξίας έχουν καταστεί πλέον η τρίπτυχη συνταγή μιας κυβέρνησης που φροντίζει μέσα από τα ελεγχόμενά της ΜΜΕ να σκορπίζει στην κοινωνία αυτό που ακριβώς τής προκαλεί η κοινωνία. Τον φόβο. Έτσι θεωρεί ότι γλιτώνει από τις ευθύνες της. Δεν χρειάζεται να δώσει λόγο πουθενά.


Τα κλειστά μαγαζιά στο ηλιόλουστο, χθες, αλλά «νεκρό» κέντρο της Αθήνας ήταν ακόμα ένα κατόρθωμα αριστείας. Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες, ακόμα και σε εκείνους που είχαν εκπληρώσει την «ατομική τους ευθύνη» και είχαν εφοδιαστεί με αλυσίδες, αποκάλυψε ακόμα πιο απόλυτα τη γελοιότητα της προπαγάνδας του προηγούμενου διημέρου για την «ετοιμότητά» τους. Έτοιμοι είναι μόνο για να στέλνουν ραβασάκια στα κανάλια και να αυτοθαυμάζονται στα τηλεπαράθυρα.

Βεβαίως η σκηνοθεσία κάθε άλλο παρά αθώα ήταν. Η επίκληση της ανευθυνότητας όσων «τόλμησαν» να βγουν στους δρόμους, οι κραυγές στημένων επί ώρες ρεπόρτερ για τους ασυνείδητους νταλικέρηδες που αψήφησαν τις απαγορεύσεις ή τους τεμπέληδες ιδιοκτήτες που τα περιμένουν όλα από το κράτος λειτουργούν και σαν μια ετεροχρονισμένη αθώωσή τους και για τα ρεζιλέματα του παρελθόντος. «Τώρα που σας κλείσαμε μέσα όλα πήγαν καλά». Συνεχίστε λοιπόν να είστε υπάκουοι.

Ετσι ξέρουν να κυβερνούν. Με διατάγματα, με τον φόβο του αστυφύλακα και με ρεσιτάλ προπαγάνδας.

Βεβαίως η «Μπάρμπαρα» έχει πολλαπλές χρήσεις. Βολεύει για να παραμερίζει από μονοθεματικά δελτία ειδήσεων δυσάρεστες αλήθειες για το παρακράτος της ΕΥΠ και της Greek Mafia. Επιτέλους, ένα σαββατοκύριακο που οι αποκαλύψεις για το εγκληματικό κύκλωμα γύρω από το Μαξίμου θάφτηκαν στο χιόνι. Αλλά την ημέρα των εκλογών μήνυμα του 112 για να μείνουμε σπίτι δεν μπορούν να στείλουν.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)