to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:34 | 03.02.2017

Κοινωνία

Β. Χριστοπούλου: Μας κλείδωσαν έξω από το κτίριο της Εθνικής, η ΟΤΟΕ δεν αναγνωρίζει το σωματείο των «ενοικιαζόμενων»

Κλειστές πόρτες και μπάρες αντίκρυσαν το μεσημέρι της Πέμπτης τα μέλη του Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, όταν έφτασαν στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πειραιώς 74, για να πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη γενική συνέλευση στο χώρο του κυλικείου - H Βασ. Χριστοπούλου μίλησε σήμερα στο Κόκκινο για την κατάσταση που βιώνουν οι «ενοικιαζόμενοι» στον κλάδο


Κλειδωμένες πόρτες και σεκιούριτι αντίκρυσαν οι εργαζόμενοι που νοικιάζει η Εθνική, μέσα στο κτίριο που εργάζονται, όταν προσπάθησαν να κάνουν συνέλευση μετά το τέλος της βάρδιας τους (αναλυτικά παρακάτω το ρεπορτάζ του left.gr). Είναι ντροπή, ο κόσμος αξίζει να σκεφτεί γιατί η ΟΤΟΕ δεν αναγνωρίζει το σωματείο μας, είπε η Βασ. Χριστοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Π. Αγγελόπουλο και Γ. Τραπεζιώτη. Οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στις τράπεζες εργάζονται για πάρα πολλά χρόνια, στο σωματείο που κατάφεραν να συγκροτήσουν, μέσα στην κρίση «έχουμε μέλος που εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα 22 συναπτά έτη ... μέσω εργολαβικών εταιρειών», είπε η κ. Χριστοπούλου.

Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, τον ένα μήνα νοικιασμένος σε μία εταιρεία, τον άλλο σε μία άλλη, με συμβάσεις μηνιαίες, διμηνιαίες μέχρι πρότινος, όπως ανέφερε. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνεχώς «στο κυνήγι του στόχου της απόδοσης» με συγκεκριμένες «στοχοθεσίες και το φόβο της απόλυσης πάνω από το κεφάλι». Μέσα στις τράπεζες, συνέχισε η ίδια, πέρα από τα τηλεφωνικά κέντρα που στελεχώνονται στο 90% -αν όχι στο 100%- από «ενοικιαζόμενους», υπάρχουν και άλλοι που κάνουν «όλων των ειδών τις εργασίες, σε όλες τις διευθύνσεις των τραπεζών, καθαρά τραπεζική δουλειά», ακόμη και «ταμίες σε τραπεζικά καταστήματα».

Μισθολογικά ωστόσο το χάσμα είναι τεράστιο, καθώς η αναλογία της αμοιβής ενός ενοικιαζόμενου με ένα «golden boy» φτάνει το 1/70, όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι μισθοί είναι «κάτω από τον κατώτερο για τους πολλούς, λίγο παραπάνω για κάποιους που δουλεύουν 10 χρόνια ... δεν είμαστε καν οκτάωροι, η επισφάλεια είναι πάρα πολύ μεγάλη». Παρά την δεινή θέση τους, οι «ενοικιαζόμενοι» του τραπεζικού κλάδους μέσα στην κρίση κατάφεραν να οργανωθούν και συγκροτήθηκαν δύο σωματεία, ένα κλαδικό και ένα επιχειρησιακό στην ICAP, που κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της πίττας στην Εθνική, σημείωσε η κ. Χριστοπούλου.

Διαρκώς τονίζεται ότι οι άνθρωποι αυτοί καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το αποδεικνύει ο χρόνος εργασίας στην τράπεζα», όπως είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την ίδια που επί δέκα χρόνια εργάζεται εκεί. Την Πέμπτη, το σωματείο είχε καλέσει σε ΓΣ στο κτίριο της Εθνικής στην οδό Πειραιώς 74 και είχε ζητήσει από την τράπεζα χώρο, αλλά αυτή δεν απάντησε ποτέ. Η απάντηση, κατά την κ. Χριστοπούλου, ήρθε πολύ πιο εύγλωττα και έμπρακτα: κλειδώθηκαν οι πόρτες, τοποθετήθηκαν σεκιούριτι και δεν επετράπη να γίνει η συνέλευση μέστα στο χώρο.

Μέσα στο χώρο όπου πάνω από 350 άτομα που βρίσκονται και εργάζονται εκεί είναι σε καθεστώς ενοικίασης. «Δέκα λεπτά πριν την συνέλευση, ήμασταν εδώ, οι ίδιοι που εργαζόμασταν», όπως είπε, «είναι τρομοκρατία, δεν αρμόζει ειδικά σε έναν χώρο όπως οι τράπεζες, με συνδικαλιστική πυκνότητα πάνω από 90% ... για ποιο λόγο η ΟΤΟΕ δεν αναγνωρίζει το σωματείο μας, αυτό αξίζει να το σκεφτεί ο κόσμος, τι εξυπηρετεί, είναι ντροπή», είπε χαρακτηριστικά. «Για τον κοσμο που προσπαθεί να οργανωθεί, να αντιδράσει, είναι πάρα πολύ δύσκολο κάτω από τέτοιες συνθήκες ... άνθρωποι που είναι αόρατοι έχουν καταφέρει να έχουν οργανωθεί», συνέχισε η ίδια.

«Δεν είμαστε απαισιόδοξοι ότι κι αν γίνει. Με τις συλλογικές συμβάσεις, ούτως ή άλλως δεν μας αφορούν, είμαστε αόρατοι, δεν υπάρχουμε ... όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι, καμία συλλογική σύμβαση δεν θα τους καλύπτει», σημείωσε η κ. Χριστοπούλου, τονίζοντας ότι «αυτό που πρέπει να περάσουμε στον κόσμο είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας ... μπορούμε να τα καταφέρουμε ως εργαζόμενοι, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες ... εύχομαι σε όλους μας καλούς αγώνες, αυτό είναι το μήνυμα, όχι μεμψιμοιρία για όσα μας έκαναν. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε».

To χθεσινό ρεπορτάζ του Left.gr

Αν και ο Σύλλογος είχε πάρει την απόφαση για συνέλευση, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε αποφασίσει να απαντήσει με μπάρες και λουκέτα, στο δικαίωμα των εργαζομένων να συναποφασίσουν τις κινήσεις τους στην προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους, μετά και τη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου την Πέμπτη 26/1. 

Τελικά τα μέλη του Συλλόγου πήραν την απόφαση να πραγματοποιήσουν τη συνέλευση έξω από κτίριο, στο πεζοδρόμιο της Πειραιώς.

Το κάλεσμα και τα θέματα της γενικής συνέλευσης:

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2/2/17, ώρα 3:15 μ.μ. στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, οδός Πειραιώς 74, στο Μοσχάτο.

Τα θέματα της συνέλευσης είναι:

  1. Ενημέρωση σχετικά με εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα
  2. Αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Την Πέμπτη 26/1/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του σωματείου μας με την Υπουργό Εργασίας, κα Αχτσιόγλου. Αναλυτική ενημέρωση για την συνάντηση θα γίνει κατά τη διάρκεια της συνέλευσης.

Η παρουσία όλων μας είναι απαραίτητη για να διαμορφώσουμε από κοινού την περαιτέρω πορεία μας, να αναδείξουμε τα πραγματικά μας προβλήματα και να συμμετέχουμε με υπευθυνότητα στην προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.

Να είμαστε όλοι εκεί!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)