to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:07 | 05.11.2018

Πολιτική

«Μπαράζ» νομοσχεδίων στη Βουλή

Ολοένα και πιο κοντά στο μηδέν τείνουν οι διαφορές στις εκτιμήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ελλάδας σε σχέση με τα “νούμερα” τόσο του 2018 όσο και του 2019, κάτι το οποίο σημαίνει ότι “ανοίγει” διάπλατα η πόρτα για την ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει να φέρνει στη Βουλή νομοσχέδια με σειρά θετικών και μόνο μέτρων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει με την ευρωπαϊκή μόνο στους... αριθμούς, όπως και κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Ορισμένες πληροφορίες έκαναν λόγο τις προηγούμενες ημέρες για “κενό” το 2018, κάτι το οποίο έθετε εν αμφιβόλω το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι στο τέλος όχι μόνο δεν θα υπάρχει κενό, αλλά θα υπάρξει χώρος για κοινωνικό μέρισμα για φέτος και θετικά μέτρα τουλάχιστον 800 εκατ. το 2019.

Τις προηγούμενες ημέρες ευρωπαϊκές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να συρρικνωθεί το πακέτο μόνιμων μέτρων τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ του 2019, εφόσον φυσικά δεν θα προχωρήσει η εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα είναι έτοιμα πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Οι όποιες αποφάσεις θα έχουν «κλειδώσει» μέχρι το Eurogroup, ενώ, όπως επαναβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, το Ταμείο δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για συντάξεις και αφορολόγητο, οπότε δεν θα δημιουργήσει ζήτημα. Η κατεύθυνση που δόθηκε μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου με Λαγκάρντ και Τόμσεν στο Μπαλί δείχνει την πεπατημένη, που δεν είναι άλλη από το ότι Ελλάδα και Κομισιόν έχουν τον μοναδικό λόγο.

Η Ν.Δ. έχασε την ατζέντα

Η αντιπολιτευτική γραμμή της Ν.Δ. εδώ και δύο χρόνια στηρίχτηκε στο δόγμα ότι δεν θα βγούμε από τα μνημόνια. Δυστυχώς (μόνο γι' αυτήν) έχασε την ατζέντα. Οι ελπίδες της να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση δεν καρποφόρησαν. Είναι τώρα πια αντιμέτωπη με την ψήφιση των μέτρων της ΔΕΘ και την οριστική ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

«Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του "τέταρτου Μνημονίου" που μας λένε ότι υπογράψαμε ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα» είπε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισήμανε «όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει τον λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα, παρά μόνο μέτρα. Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με έναν προϋπολογισμό όπου δεν θα υπάρχουν μέτρα, παρά μόνο αντίμετρα».

Το νομοσχέδιο για την επιστροφή των αναδρομικών

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους, τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την εφάπαξ καταβολή όλου του ποσού των αναδρομικών που αναλογεί στις συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων λειτουργών βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «Palmos 104,2» της Καρδίτσας, σημείωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από 1/1/2019, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ.

Συγκεκριμένα, η ασφαλιστική εισφορά για την κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα μειωθεί κατά 33,3%. Επιπλέον, για αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, μειώνεται και η εισφορά για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, αναδρομικά από την 1/1/2017, στο ελάχιστο των 64,5 ευρώ/μήνα.

«Άμεσα θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς και θα περάσει στο πρώτο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Θα καταβληθούν σε όλους τους δικαιούχους», διαβεβαίωσε ο αναναπληρωτής υπουργός και διευκρίνισε: «Δεν μιλώ για μεγάλο διάστημα. Τέλη Νοεμβρίου, τέλη της χρονιάς περίπου εκεί θα γίνει, είναι όλα διαδικαστικά, έχει λήξει αυτό και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και μεταφέρει η ελληνική κυβέρνηση αυτό που έχει καταφέρει μέσα από τη μεγάλη προσπάθεια με το πλεόνασμα, στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι στηρίξανε την προηγούμενη περίοδο την προσπάθεια που έχουμε κάνει».

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάθεση στη συνέχεια σειράς άλλων νομοσχεδίων που θα αφορούν τις φοροελαφρύνσεις και τα άλλα θετικά μέτρα που εξήγγελι ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. 

Τα συγκεκριμένα μέτρα είναι τα εξής:

- Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δύο φάσεις, από 1.1.19 η πρώτη κατά 10% και από 1.1.20 η δεύτερη της τάξης του 20%.

- Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ έως και 35%, συρρικνώνοντας τον συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.

- Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους έως 25 ετών.

- Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων. Με έναρξη από τη 1.1.19 και σε βάθος τετραετίας μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα στο 25%

- Επίδομα ενοικίου σε περίπου 300.000 δικαιούχους (με ποσό που θα κυμαίνεται ανά περίπτωση από 70 έως 200 ευρώ).

- 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και ΑμεΑ.

- 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΥΓΗ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)