to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:53 | 28.11.2022

Κοινωνία

Μπαράζ κινητοποιήσεων των γιατρών - Αντεπίθεση στην διάλυση της δημόσιας Υγείας

Μπαράζ κινητοποιήσεων από σήμερα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο, όπως αναφέρουν «ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα» - Σήμερα 24ωρη απεργία της ΕΙΝΑΠ με συγκέντρωση στη Βουλή στις 12 μαζί με την ΠΟΕΔΗΝ που πραγματοποιεί στάση εργασίας 11-3μμ


(φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο Γκάγκα που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, το οποίο, μεταξύ άλλων δίνει με το άρθρο 10 το δικαίωμα στους γιατρούς του ΕΣΥ, να εργάζονται παράλληλα και στον ιδιωτικό τομέα.

Με μπαράζ κινητοποιήσεων από σήμερα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που κατατέθηκε στη Βουλή.  Στις 12 έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στη Βουλή.

Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

Στην ανακοίνωση της καλούνται οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς, οι σύλλογοι ασθενών και οι πολίτες  να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις ενάντια στο νομοσχέδιο που δίνει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ειδικότερα ξεκινούν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ):

  • 24ωρη απεργία Δευτέρα 28/11, ημέρα ακρόασης των φορέων στη Βουλή και συγκέντρωση στη Βουλή.
  • Νέα 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/11 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
  • 24ωρη απεργία την ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και συγκέντρωση στη Βουλή με παράλληλο κάλεσμα στα Εργατικά Κέντρα την ΑΔΕΔΥ και μαζικούς φορείς για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιεί:

  • Δευτέρα 28/11/2022: Στάση εργασίας 11.00 -15.00 και συγκέντρωση 12.00 στη Βουλή
  • Νέα στάση εργασίας 11.00 – 15.00 και Συγκέντρωση 12.00 στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

Τσουνάμι αντιδράσεων

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) υποστηρίζει ότι οι διατάξεις που προβλέπουν μερική απασχόληση των ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, αλλά και το δικαίωμα τήρησης ιδιωτικού ιατρείου που δίνει ο νέος νόμος στους γιατρούς του ΕΣΥ, θα ανοίξει “επικίνδυνες κερκόπορτες” στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

Αναλυτικότερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν ότι «εμπορευματοποίηση της Υγείας και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» θα επιφέρει το νέο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση το Υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει το δικαίωμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να εκτελούν ιδιωτικό έργο, αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στο ΕΣΥ.

Πρόκειται για νομοσχέδιο – τομή, όπως υποστηρίζουν, το οποίο «ανοίγει επικίνδυνες κερκόπορτες στην κατεύθυνση της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της παραπέρα ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας και της γιγάντωσης του ιδιωτικού τομέα υγείας. Τα μέτρα που προωθούνται με αυτό το νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν πρόκειται να βελτιώσουν τους όρους περίθαλψης των ασθενών, αλλά θα τους επιδεινώσουν ακόμα παραπέρα».

Επίσης οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ αντιτίθενται στη ρύθμιση που προβλέπει αλλαγή του καθεστώτος εργασίας των γιατρών εξαιτίας του ιδιωτικού έργου:

«Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν οι ασθενείς εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Η λειτουργία των κλινικών και

των εργαστηρίων με γιατρούς που θα δουλεύουν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, αφού οι γιατροί θα «τρέχουν» για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στα ιδιωτικά ιατρεία και τις κλινικές», σημειώνουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.

Οι αλλαγές αυτές συνιστούν, όπως τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, «ανατροπή και ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων», ενώ οι αυξήσεις που δεν αναπληρώνουν τις απώλειες που είχαν στους μισθούς τους από το 2012, αλλά και «δεν ανταποκρίνονται στα όσα δικαιούμαστε με βάση την απόφαση του ΣτΕ».

ΜέΡΑ25: Νομοσχέδιο - δυναμίτης της Κυβέρνησης τινάζει στον αέρα ό, τι έχει απομείνει από τη δημόσια υγεία: Καλούμε την κοινωνία να αντιδράσει αυτή τη βδομάδα μαζί με τους γιατρούς

Όσο οι τηλεθεατές βομβαρδίζονται με τον αντιπερισπασμό του σκανδάλου της "Κιβωτού", η Μητσοτάκης Α.Ε. και η κα Γκάγκα φέρνουν το νομοσχέδιο για την πλήρη διάλυση της δημόσιας υγείας, και άρα την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της, προς ψήφιση στη Βουλή. O "ελέφαντας στο δωμάτιο" αυτό που διακαώς θέλει να αποκρύψει ταχυδακτυλουργικά η Κυβέρνηση, είναι ότι και τα δύο θέματα εκκινούν από την ίδια σκοτεινή καρδιά της κυβερνητικής ιδεολογίας: την ιδιωτικομανία. Το σκάνδαλο της «Κιβωτού» στον πυρήνα του δείχνει τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής πρόνοιας, με την Κυβέρνηση κιόλας να την "μεταβιβάζει" πλέον στην δήθεν φιλανθρωπία των ιδιωτών εφοπλιστών-ολιγαρχών, λες και δεν είναι υποχρέωση του κράτους που απορρέει από το Σύνταγμα. Το ίδιο έγκλημα θα συντελεστεί στο πολλαπλάσιο με το νομοσχέδιο για την παράδοση της Υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Διότι μόνο έτσι μπορεί να αξιολογηθεί ένα νομοσχέδιο που καταργεί την αποκλειστικότητα των γιατρών του ΕΣΥ στον δημόσιο τομέα υγείας και το οποίο ανοίγει τις πόρτες του ΕΣΥ για περαιτέρω ΣΔΙΤ και ιδιωτικομανία, μέσα από απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή και άλλα τέτοια πολλά. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι υγειονομικοί πραγματοποιούν 3ήμερη κινητοποίηση την οποία το ΜέΡΑ25 στηρίζει κηρύσσοντας κι αυτό από την πλευρά του την εβδομάδα αυτή, εβδομάδα αγώνα και κινητοποιήσεων απέναντι στο κυβερνητικό έκτρωμα.

Μπορεί λοιπόν τα μέσα μαζικής εξαπάτησης να κατακλύζουν τα δελτία ειδήσεων με αστυνομικό ρεπορτάζ για να αποκρύψουν τα εγκλήματα που συντελεί η Κυβέρνηση καθημερινά, όμως ο κόσμος, οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι παλεύουν και απαιτούν ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, όπως ακριβώς και μια κοινωνική πρόνοια η οποία πρέπει να είναι δημόσια, κοινωνικοποιημένη και διαφανής. Να μην αφήσουμε τη δημόσια υγεία, ούτε και την κοινωνική πρόνοια, στα χέρια της ολιγαρχίας όπως επιθυμεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πηγές: ethnos.gr, ertnews.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)