to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 04.07.2013

Πολιτική

Μπανάνα, Σημαία, Αρχηγός!

Του Θανάση Καρτερού


Και στον ζωολογικό κήπο αν δώσετε σε έναν χιμπατζή μια μπανάνα ή μια σημαία, θα τη σηκώσει, ήταν το λόγια του προέδρου της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, όταν ρωτήθηκε για την κίνηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του αδερφού του Θανάση να πανηγυρίσουν την επιλογή του πρώτου στο draft του ΝΒΑ με την ελληνική σημαία.

Καθώς ο Αρχηγός Μιχαλολιάκος αναγνωρίζεται διεθνώς και επιβεβαιώνεται καθημερινώς ως ειδικός στους νόμους της ζούγκλας, η ως άνω δήλωση έχει το ειδικό της βάρος. Και μακριά από μας η αμφισβήτηση της στενής σχέσης μεταξύ του Αρχηγού και πιθήκων κάθε είδους - γοριλλών, ουρακοτάγκων, λεμούριων και φυσικά χιμπατζήδων. Αλλά παρ' όλα αυτά και με κάθε σεβασμό στην κατάρτιση και στην πρακτική του πείρα, η διαπίστωσή του προκαλεί ορισμένα ερωτηματικά.

Γιατί, παραδείγματος χάρη, ένας Ειδικός, εξοικειωμένος με πιθήκους και μαϊμούδες, υποστηρίζει ότι ο τυχόν χιμπατζής θα σήκωνε μια σημαία ή μια μπανάνα, αν του τη δίναμε; Ειδικά για τη μπανάνα η διαπίστωση έρχεται σε σύγκρουση με την εμπειρία μας - αν δώσεις στο χιμπατζή μια μπανάνα, την τρώει και ξεμπερδεύει. Αλλά και τη σημαία ο τυχόν χιμπατζής μπορεί να την περιεργαστεί, αν πρόκειται για χιτλερική με αγκυλωτό, που είναι γλυκιά, μπορεί και να τη φάει - αλλά να τη σηκώσει δεν το έχουμε ξαναδεί.

Άρα τι συμβαίνει εδώ; Μάλλον ο Μιχαλολιάκος επηρεάστηκε στην επιστημονική του κρίση από τις ιδέες του, πράγμα που έχει συμβεί και με άλλους Ειδικούς της ιδίας σχολής - παράδειγμα ο Μέγκελε. Δεν φέρονται έτσι οι χιμπατζήδες, αλλά έτσι θα ήθελε να φέρονται κι έτσι τους εκπαιδεύει να φέρονται ο Ειδικός. Να σηκώνουν τη μπανάνα στα μούτρα κάποιου μαύρου ποδοσφαιριστή για παράδειγμα, αντί να την τρώνε. Ή να σηκώνουν τη σημαία για να την κατεβάσουν στο κεφάλι ενός διαφορετικού, για παράδειγμα, αντί να δοκιμάζουν τη γεύση του αγκυλωτού.

Έτσι εξηγείται. Και μπορεί να φανταστεί κανείς την εκπαίδευση - μπανάνα, σημαία, αρχηγός! Όποιος μπανάνα τρώει τιμωρείται, όποιος σημαία σηκώσει ανταμείβεται κι όποιος Αρχηγό γρυλίσει τρώει κατακεφαλιά με το Αγών μου. Έτσι φτάνουμε σε αποτέλεσμα στο οποίο ποτέ δεν θα φτάσουν οι Αντετοκούνμπο: Να φωνάζουν οι εκπαιδευμένοι Χάιλ με μια μπανάνα στο ένα χέρι και μια σημαία έτοιμη να σπάσει κεφάλια στο άλλο...

Πηγή: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)