to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 11.01.2021

Πολιτισμός

«Μπάμπης Δρακόπουλος: Ένας δημοκρατικός ηγέτης της Αριστεράς - Ανέκδοτες αναμνήσεις και πολιτικά κείμενα»

Κυκλοφόρησε από τα ΑΣΚΙ, το ΙΝΠ και τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ η νέα έκδοση για τον Μπάμπη Δρακόπουλο


Μόλις κυκλοφόρησε από τα ΑΣΚΙ, το Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς και τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ ένας αφιερωματικός τόμος για τον πρώτο γραμματέα του ΚΚΕ εσωτερικού, τον Μπάμπη Δρακόπουλο: Μπάμπης Δρακόπουλος Ένας δημοκρατικός ηγέτης της Αριστεράς. Ανέκδοτες αναμνήσεις και πολιτικά κείμενα. Αποτελεί έκφραση φόρου τιμής σε μια από τις πιο ανιδιοτελείς και ακέραιες ηγετικές προσωπικότητες που γέννησε το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα, τον Μπάμπη Δρακόπουλο, αλλά και σε μια γενιά που διέσχισε τον σύντομο 20ό αιώνα, υπηρετώντας με πίστη και αφοσίωση το πολιτικό της όραμα.

Ο τόμος, με τίτλο «Ένας δημοκρατικός ηγέτης της Αριστεράς. Ανέκδοτες αναμνήσεις και πολιτικά κείμενα», περιλαμβάνει γνωστά και άγνωστα γραπτά του ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, ανέκδοτες αναμνήσεις και δημοσιευμένα πολιτικά κείμενα, αντιπροσωπευτικά της προσωπικής και πολιτικής του σκέψης και πορείας. Ανάμεσά τους μια μοναδική ανέκδοτη προφορική μαρτυρία του Μπάμπη Δρακόπουλου που εντοπίστηκε στο αρχείο του –το οποίο φυλάσσεται στα ΑΣΚΙ– και αναφέρεται στον Μεσοπόλεμο και τα φοιτητικά του χρόνια, στα διαβάσματα του και στην ένταξή στο κομμουνιστικό κίνημα. Το μεγαλύτερο μέρος των αναμνήσεών του, όμως, είναι επικεντρωμένο στην εξορία του στη Φολέγανδρο κατά την περίοδο της Μεταξικής Δικτατορίας.

Τα πολιτικά κείμενα που περιέχονται (επιλεγμένα άρθρα και ομιλίες), καθώς και το μεγαλύτερο τμήμα της εμβληματικής του απολογίας στο Εφετείο, τον Γενάρη του 1973, μας θυμίζουν στιγμές από τη μακρόχρονη πορεία του. Το εκτενές βιογραφικό σημείωμα και τα αναμνηστικά κείμενα αγαπημένων του ανθρώπων και πολιτικών του συνοδοιπόρων συμπληρώνουν το πορτρέτο του, δίνοντάς μας όψεις της πολυδιάστατης προσωπικότητάς του.
Ο τόμος αυτός, αποτέλεσμα της συνεργασίας των ΑΣΚΙ, του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των εκδόσεων ΘΕΜΕΛΙΟ, είναι ο δεύτερος μετά το Κώστας Φιλίνης Ένας διανοούμενος της δράσης. Κείμενα θεωρίας και πολιτικής, που κυκλοφόρησε το 2015.

Επιμέλεια: Άντα Κάπολα
Εκδοτική ομάδα: Άντα Κάπολα, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Ηλίας Νικολακόπουλος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)