to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Α. Μπαλωμενάκης: Χρέος μας να προσεγγίσουμε τα τεχνάσματα στον τρόπο κατηγοριοποίησης των φαρμάκων και να δούμε τις συνέπειες που επέφεραν

«Καίριο ζήτημα στον τομέα της τιμολόγησης φαρμάκων, διαχρονικά, αναδεικνύεται ο τρόπος κατάταξής τους σε κατηγορίες» σημειώνει ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης υπογραμμίζοντας ότι «μια εκ πρώτης όψεως όσο και μη αναγκαία ή και μη επαρκώς εξηγήσιμη επιστημονικά υποδιαίρεση, μπορεί να μην ήταν καθόλου αθώα καθώς μπορεί να αποφέρει δυσθεώρητα κέρδη».


«Χρέος μας, αναφέρει ο κ. Μπαλωμενάκης είναι να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα διάφορα τεχνάσματα και να δούμε τις συνέπειες που επέφεραν και σ' αυτή την προσπάθεια, πολύ σημαντική ως τώρα υπήρξε η κατάθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Υγείας κ. Ευαγγελάτου».
 
Ο Σταύρος Ευαγγελάτος απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μπαλωμενάκη έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα των κατηγοριοποιήσεων.
 
Όπως είπε, για αυτό εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τη διάταξη της τιμολόγησης (που ο κ. Βλάχος είπε ότι την βρήκε από τον κ. Παπαθανασίου, που ήταν προγενέστερος του τότε στο Υπουργείο Ανάπτυξης) που κατηγοριοποιεί». «Δεν ξέρω τη σκοπιμότητα, αλλά εκείνη την περίοδο, απ' ό,τι σας διάβασα από την αγορανομική διάταξη βάσει της οποίας τιμολογούνταν και τα φάρμακα, λαμβάνεται υπόψη για την τιμολόγηση στην Ελλάδα ο μέσος όρος των τριών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χαμηλότερη τιμή, αλλά ποιες χώρες; Οι δύο από τις οποίες ήταν ενταγμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν την 1-5-2004, μιλάμε για διάταξη του 2009. Και υπάρχει και λαμβάνεται και μία χώρα από αυτές που μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την 1-5-2004.
 
Απαντώντας στο εάν έχει επιστημονική βάση αυτή η διάκριση ο κύριος Ευαγγελάτος απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονική  τεκμηρίωση από τη συγκεκριμένη διατύπωση, επανακαταθέτοντας τον προβληματισμό του σχετικά με το εάν έχουν αντίκτυπο αυτές οι αποφάσεις στην τιμολόγηση φαρμάκων και στο κατά πόσο συνετέλεσαν ενδεχομένως και την τιμή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης ανέφερε ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, υπήρχε μια διάταξη που διέκρινε τα φάρμακα σε αυτά που έχασαν την ευρεσιτεχνία τους πριν την 1.1.2012 τα οποία τιμολογούνταν με μια οριζόντια μείωση και αυτά που έχαναν την πατέντα τους μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία τα οποία έμπαιναν με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης.
 
Όπως είπε ο κ. Ευαγγελάτος, η ξεκάθαρη αριθμητικά απάντηση, μπορεί να δοθεί από τους αλγόριθμους σε σχέση και με τις πωλήσεις που έχει ο ΕΟΠΥΥ αλλά και με τη βάση δεδομένων που υπάρχει για την πρόσβαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)