to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:13 | 06.06.2022

Πολιτική

Μπαλάκι οι ευθύνες για τη μεγάλη φωτιά στη Βούλα, αυτοθαυμάζεται η κυβέρνηση

Φταίνε όλοι εκτός από το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη


Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ Κώστας Μανιάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη φωτιά που ξέσπασε στη Βούλα και ανεξέλεγκτη για αρκετές ώρες έκαψε βλάστηση και σπίτια,, τόνισε ότι ότι ο αναδοχος εργολάβος έχει το ελεύθερο να καθαρίσει τα ξεροχορτα μέχρι τέλος Ιουνίου, με τις ευλογίες της Πολιτικής Προστασίας.

Δηλαδή αφήνονται χόρτα, μπαζα και σκουπίδια γύρω από τους υποσταθμους έναν ολόκληρο μήνα καλοκαιριού, με τόσο υψηλές θερμοκρασίες γιατί κανένας υπεύθυνος δεν κρίνει σκόπιμο η διαδικασία να ολοκληρωθεί νωρίτερα και δεν κάνει τίποτα απολύτως γι' αυτό.

Στη συνέχεια, επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα, πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά που ξύπνησε τις άσχημες μνήμες της περσινής χρονιάς λέγοντας: «Η φωτιά που δημιουργήθηκε και αν δημιουργήθηκε στον υποσταθμό εκεί, που ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ, είναι από εξωγενή παράγοντα. Ενημερώθηκα ότι υπήρχε ένα πουλί που αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, καθώς μετέφερε την φωτιά έξω από τον υποσταθμό», είπε και συνέχισε: «Αυτό δημιούργησε το πρόβλημα, πήραν φωτιά τα φτερά του και έπεσε έξω από το χώρο».

Σχεδόν όλα τα φιλοκυβερνητικα προέβαλαν τις αναφορές για το πουλί και «έπνιξαν» την καταγγελία ότι κανενας υπεύθυνος δεν ενδιαφέρθηκε να ζητήσει από τον εργολάβο να γίνει νωρίτερα ο καθαρισμός για προληπτικούς λόγους, μπας 

Στο άκουσμα μάλιστα της συγκεκριμένη αναφοράς, οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι στην εκπομπή της ΕΡΤ ξέσπασαν σε γέλια, με τον παρουσιαστή Κώστα Παπαχλιμίτζο, μάλιστα, να λέει ειρωνικά: «Να το πάμε φυλακή».

Όλα καλώς καμωμένα λέει ο Οικονόμου

Με περίπου 6.000 στρέμματα δασικής και θαμνώδους βλάστησης να έχουν γίνει στάχτη και αρκετά σπίτια στη Βούλα να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές «τα μέσα κινητοποιήθηκαν και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων», για αυτό και η κατάσταση «παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές, οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος εκτενώς στην πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στην Άνω Γλυφάδα, ισχυρίστηκε ότι «η αντιμετώπισή της έδειξε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

«Μετά και την περσινή εμπειρία, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι η περιοχή μας βάλλεται σφοδρά από την κλιματική κρίση, η οποία προκαλεί υψηλότατες θερμοκρασίες σε μεγάλο διάστημα του χρόνου, αλλά και σφοδρούς ανέμους. Το κοκτέιλ αυτό είναι εκρηκτικό» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεγαλώνοντας την ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει.

Ο Γιάννης Οικονόμου εκτίμησε πως «η πίεση φέτος και για τα επόμενα χρόνια, όσο δεν λαμβάνονται διεθνώς δραστικά μέτρα για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης, θα είναι μεγάλη» όμως αυτό «δεν είναι λόγος ούτε να παρακολουθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση, ούτε φυσικά να την επικαλούμαστε σαν δικαιολογία ως Κράτος και ως Πολιτεία», είπε.

Ωστόσο, η κυβερνητική αδιαφορία για τις περιοχές που απειλούνται φέρος ή καταστράφηκαν πέρυσι αναδεικνύεται και από τις δημόσιες καταγγελίες του Δημάρχου Ιστιαίας πως δεν έχει γίνει τίποτα στη βόρεια Εύβοια ένα χρόνο μετά».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε πως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Στο ίδιο ύφος με την αρχική του εισήγηση ισχυρίστηκε ότι «η δουλειά μας αποδίδει, όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, έχει γίνει σωστός καταμερισμός ρόλων και όπου διαπιστώνονται προβλήματα συντονισμού είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίζουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαρίθμησε, δε, σειρά έργων που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη στο φόντων των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή.

Κόντρα δημάρχων Ελληνικού - Γλυφάδας για τη φωτιά

Σημειώνεται πάντως πως ήδη έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση για τις ευθύνες και τα αίτια της πυρκαγιάς. «Δεν έχουμε καμία αντιπαράθεση οι δύο σχετιζόμενοι δήμοι Γλυφάδας και Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπανικολάου για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μετά την καταστροφική φωτιά του Σαββάτου και συμπλήρωσε ότι, «ο Κωνσταντάντος (δήμαρχος Ελληνικού) την ώρα της μάχης έβγαινε στα κανάλια και χωρίς να είναι στο πεδίο, προσπαθούσε να αποδώσει ευθύνες».

Όπως είπε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, «την ημέρα της φωτιάς αναπτυχθήκαμε μέσα σε 2 λεπτά» και ειδικότερα για την έναρξη της φωτιάς επιμένει πως το σημείο ήταν στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, η πυροσβεστική συμφωνεί μαζί μας κι ας σκεφτεί κανείς τι θα γινόταν αν αυτός ο σταθμός έπαιρνε φωτιά».

«Είχαμε από την αρχή την πεποίθηση ότι θα ελεγχόταν η φωτιά, βλέπουμε ότι υπήρχε άλλη εστία στο κοιμητήριο της Βούλας κι άλλη στον οικισμό», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» είπε ότι, «μπροστά μας έχει ανηφοριά και χρειάζεται συνεργασία. Εμείς θα δούμε με τον ΔΕΔΔΗΕ τα αίτια της πυρκαγιάς».

Για την κόντρα με τον δήμαρχο Ελληνικού είπε πως, «είναι ντροπή την ώρα της μάχης να προσπαθεί να κάνει μικροπολιτική» και απαντώντας στις κατηγορίες «Κωνσταντάτου» για αποχώρηση της Γλυφάδας από τον ΣΠΑΥ, είπε πως, «ο ΣΠΑΥ είναι σύνδεσμος δήμων, δεν έχει πυροσβεστική, αποχωρήσαμε από το 2014 γιατί από τότε συνεισφέραμε 1 εκατομμύριο ευρώ και κρίναμε ότι, μπορούμε να επενδύσουμε αλλού και φέτος με τις 130.000 ευρώ αγοράσαμε δύο πυροσβεστικά».

«Όταν ήταν ευθύνη του ΣΠΑΥ ο υποσταθμός της Γλυφάδας, ήταν καθαρός»

«Ήμασταν εκεί με 100 αυτοκίνητα του ΣΠΑΥ και του Δήμου, με πάρα πολύ κόσμο και την ίδια στιγμή είχαμε λιπόθυμος», είπε στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Ελληνικού, Γιάννης Κωνσταντάντος, απαντώντας στον δήμαρχο Γλυφάδας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι, «ο ΣΠΑΥ έχει σβήσει εκατοντάδες φωτιές, από τότε που ο Χαρδαλιάς ήταν πρόεδρος» και παρουσιάζοντας σχετικές φωτογραφίες, είπε πως, «ο υποσταθμός της Γλυφάδας ήταν πεντακάθαρος, όταν ήταν στην ευθύνη του ΣΠΑΥ, αλλά όταν έφυγε η Γλυφάδα, ήταν αυτή η κατάσταση».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι, στον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ, «το δασαρχείο πάει να καθαρίσει, κι όταν δεν πάει το δασαρχείο πάμε εμείς».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)