to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:35 | 08.02.2023

Διεθνή

Μπάιντεν: Σκανδαλώδη τα κέρδη των πετρελαϊκών - Ελάχιστος φόρος στους δισεκατομμυριούχους

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο Κογκρέσο σε μια ομιλία στην οποία μίλησε επίσης για το δικαίωμα στην άμβλωση, την αστυνομική βία, την εμπορία τουφεκιών εφόδου και τις αμερικανοκινεζικές σχέσεις


Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες Τρίτη «σκανδαλώδη» τα γιγαντιαία κέρδη εταιρειών του τομέα του πετρελαίου και κάλεσε ταυτόχρονα να επιβληθεί «ελάχιστος φόρος» στους δισεκατομμυριούχους.

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο Κογκρέσο. «Προτείνω να τετραπλασιαστούν οι φόροι» που αναλογούν στις επαναγορές μετοχών, ώστε «να ενθαρρυνθούν πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Ο Λευκός Οίκος θα ασκήσει βέτο αν υπάρξει οποιαδήποτε απόπειρα απαγόρευσης της άμβλωσης

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές πως θα ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να αναιρεθεί το δικαίωμα στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προειδοποιώντας τις αρχές των πολιτειών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση αφότου το δυναμίτισε το Ανώτατο Δικαστήριο το 2022.

«Αν το Κογκρέσο περάσει (νόμο που θα προβλέπει) εθνική απαγόρευση, θα ασκήσω το βέτο μου», ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, αξιώνοντας τα μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου να προστατεύσουν το δικαίωμα αυτό.

Η Αμερική θα «αναλαμβάνει δράση» αν η Κίνα «απειλεί την εθνική κυριαρχία της»

Η Αμερική θα «αναλάβει δράση» σε κάθε περίπτωση που η Κίνα απειλήσει την εθνική κυριαρχία της, διεμήνυσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της υπέρπτησης κινεζικού μπαλονιού στην επικράτεια των ΗΠΑ, το οποίο εντέλει καταρρίφθηκε.

«Όπως δείξαμε την περασμένη εβδομάδα, αν η Κίνα απειλήσει την εθνική μας κυριαρχία, θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας και το κάναμε», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης.

Τα τουφέκια εφόδου πρέπει να απαγορευτούν «μια για πάντα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση στα μέλη του Κογκρέσου να περάσουν νόμο που θα απαγορεύει την πώληση τουφεκιών εφόδου, τύπου όπλου που διατίθεται ελεύθερα στο εμπόριο, εξαιρετικά θανάσιμου, που χρησιμοποιήθηκε σε πολλές από τις πρόσφατες μαζικές σφαγές που προκάλεσαν σοκ στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ.

«Απαγορεύστε τα τουφέκια εφόδου μια για πάντα», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης· πάντως η παραίνεση αυτή θεωρείται απίθανο να βρει απήχηση, με δεδομένη την επιρροή του λόμπι των όπλων στα μέλη του Κογκρέσου, ειδικά στους ρεπουμπλικάνους αιρετούς.

Η Αμερική δεν γίνεται να «αποστρέφει το βλέμμα» από το πρόβλημα της υπέρμετρης αστυνομικής βίας

Η Αμερική «δεν μπορεί να αποστρέφει το βλέμμα» από το πρόβλημα της αστυνομικής βίας, έκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο.

«Όλοι μας σε αυτό το κοινοβούλιο πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δεν μπορούμε να αποστρέφουμε το βλέμμα (...). Ας ενωθούμε και ας τελειώσουμε τη δουλειά για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας», είπε ο αρχηγός του κράτους παρόντων των γονιών του Τάιρ Νίκολς, του αφροαμερικανού νέου που πέθανε στις αρχές Ιανουαρίου, μετά τον ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς.

Οι καλεσμένοι της συνεδρίασης

Η συνεδρίαση της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου ήταν η πρώτη φορά από το 2019 που επετράπη στον πρόεδρο και στους ηγέτες του Κογκρέσου να φέρουν καλεσμένους στην εκδήλωση, στην οποία συνήθως παρευρίσκονται όλα τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας. Παρόντες ήταν πέντε από τους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, μαζί με τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου και το διπλωματικό σώμα.

Ο μουσικός Μπόνο, οι γονείς του Τάιρ Νίκολς, η πρέσβειρα της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Οξάνα Μαρκάροβα και ο σύζυγος της επίτιμης προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, Πολ, ήταν μερικοί από τους πιο σημαντικούς καλεσμένους της βραδιάς.

Ήταν επίσης η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν εκφώνησε την ιστορική ομιλία ενώπιον ενός διχασμένου Κογκρέσου, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι απέκτησαν τον έλεγχο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι από την Καλιφόρνια κάθισε πίσω από τον αριστερό ώμο του Μπάιντεν στο βήμα αντί της Πελόζι, με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις δίπλα στον Μακάρθι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)