to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 16.06.2021

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Μπάιντεν-Πούτιν: Συμφωνία για επιστροφή των πρεσβευτών

Oλοκληρώθηκε μετά 3 ώρες και 21 λεπτά η κρίσιμη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας στη Γενεύη


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν σε επιβλητική έπαυλη του 18ου αιώνα στη Γενεύη. Η συνάντηση δημιούργησε ασυνήθιστες καταστάσεις ανάμεσα σε δημοσιογράφους των δύο χωρών, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Την επιστροφή των πρεσβευτών ΗΠΑ και Ρωσίας σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα συμφώνησαν ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης των δύο ανδρών. «Οι Αμερικανοί και Ρώσοι πρεσβευτές θα επιστρέψουν στα διπλωματικά τους πόστα για να αναλάβουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν στις 17.05, τοπική ώρα (18.05 ώρα Ελλάδας), όπως ανέφερε στέλεχος του Λευκού Οίκου, μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Σε πλάνα που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters διακρίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος να βγαίνει από τη Βίλα Λα Γκρανζ και να κάνει μια χειρονομία επιδοκιμασίας, προτού να μπει στη λιμουζίνα που τον περίμενε. Ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο IFAX, επικαλούμενο μια πηγή σε μια από τις αντιπροσωπείες, οι συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν αρκετά επιτυχημένες.

Στη συνάντηση, η οποία είναι το τελευταίο μέρος του ταξιδιού του Μπάιντεν στην Ευρώπη, οι δύο ηγέτες βρέθηκαν βασικά θέματα στις διμερείς σχέσεις και ερωτήματα στη διεθνή ατζέντα. Πούτιν και Μπάιντεν είχαν συναντηθεί και στο παρελθόν όταν ο Αμερικανός ήταν αντιπρόεδρος στη διοίκηση Ομπάμα πριν από 10 χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Μπάιντεν με τον Πούτιν, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο Τζο. Μπάιντεν, πριν τη συνάντηση, ανέφερε πως «πάντα είναι καλύτερο να γίνονται συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο».

Το πρόγραμμα της συνάντησης αρχικά προέβλεπε συνομιλίες των δύο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, των κυρίων Μπλίνκεν και Λαβρόφ. Όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση αυτή είχε διάρκεια 93 λεπτών. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι δύο ηγέτες είχαν νέο γύρο επαφών, αυτή τη φορά με διευρυμένη σύνθεση.

O Ρώσος Πρόεδρος έφθασε πρώτος στη Βίλα La Grange, όπου τον υποδέχθηκε ο Ελβετός ομόλογός του, Γκι Παρμελέν, ενώ λίγο αργότερα κατέφτασε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Και οι τρεις ηγέτες έβγαλαν μια κοινή φωτογραφία πριν από τη σύνοδο κορυφής.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο κατά την έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών είπε: «Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να συναντηθούμε σήμερα. Ξέρω ότι είχατε ένα μακρύ ταξίδι, πολλή δουλειά. Ωστόσο, πολλά ζητήματα έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής που απαιτούν συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι παραγωγική»,

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Τζο Μπάιντεν, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Πούτιν αναφέροντας: «όπως είπα και πριν, κάθε συνάντηση ενώπιος ενωπίω είναι μια ικανοποιητική συνάντηση. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε πού έχουμε κοινά ζητήματα και σε ποια θέματα μπορούμε να εργαστούμε μαζί. Και όπου έχουμε διαφωνίες, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να συζητήσουμε ορθολογικά αυτά τα ζητήματα – οι δύο μεγάλες δυνάμεις».

Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να διαρκέσει περίπου πέντε ώρες και δεν θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι συνομιλίες θα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που θα κυμανθούν από τη στρατηγική σταθερότητα, την ασφάλεια των πληροφοριών και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έως την Αρκτική, την κλιματική αλλαγή και την καταπολέμηση κορωνοϊού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)